0

Joel Silver – Klasszikusok után feledhető akciófilmek

joelsilverRégebben még gyakran előfordult ha egy bizonyos név feltűnt a film elején biztosak lehettünk benne, hogy szórakoztató másfél-két óra elé nézünk. Joel Silver pont ezek közé tartozott. Hiszen pályafutása elején igen-igen sok klasszikussá vált produkciókhoz volt köze, olyan akciók születésében vett részt, amelyek még ma is megállják a helyüket. Rossz látni, hogy az utóbbi években mire vetemedik.

1952 július 14-én született egy író és egy PR-os gyermekeként. Az egyetem elvégzése után a Lawrence Gordon Production-nél helyezkedett el és egészen odáig lépkedett a szamárlétrán, hogy a cég filmekért felelős elnöke lett.

Először A harcosok (The Warrior) Walter Hill filmben bukkant fel a neve, ebben néhány bandatagot végigüldöznek a városon, mivel úgy gondolják, hogy közük van egy egészen egyedi ötlettel előálló bandavezér meggyilkolásához. Következett a Xanadu, ahol a forgatókönyvírókat három napra bezárta, mivel nem teljesítették feladatukat. Mellesleg a 4 milliós költségvetés 13 millióra emelkedett, ezért az Universal gyorsan eltávolította a filmből, de Lawrence Gordon visszavette.

48hoursA 48 óra szintén kultfilm lett, amiről fontos tudni, hogy ebben debütált Eddie Murphy. Remek párost alkottak Nick Nolte-val, ismét Hill vezényelhetett a forgatáson, a rendező a legjobb formáját hozta. Trilógiát terveztek a Ha eljönnek a bomberek (Streets of Fire) akcióból és egyúttal Michael Paré-ból is sztárt akartak faragni. Nem jött össze. De azért jött szép sorba a többi siker.

A Kommandó (Commando) az első filmek között volt, amelyet az 1985-ben alapított Silver Pictures égisze alatt készült. Az eredeti elképzelés szerint egy Moszad ügynök állt volna a középpontban, akinek elege lesz és inkább az USÁ-ban telepszik le, de újra szüksége lesz tapasztalatára, amikor lányát elrabolják. A főszerepére először Gene Simmonst akarták, aki sajnos elhunyt, majd a szkript átírása során kifejezetten Nick Nolte-ra gondolták. Végül Arnold Schwarzenegger játszhatta el az apukát, aki végiggázol a terroristákon, hogy visszaszerezze lányát, persze nem hagyta otthon az egysorosait sem, amit máig idéznek.

1987-ben Mel Gibson és Danny Gloverrel indult útnak a Halálos fegyver (Lethal Weapon) franchise Mel Gibsonnal és Danny Gloverrel és még ebben az évben bemutatták a Predatort is, ahol Schwarzenegger került szembe egy idegen lénnyel A sci-fi akció forgatása alatt Silver Carl Weathers-szel megbeszélték, hogy készítenek megint valamit közösen, ráadásul a producer odavolt a blaxploitation filmekért. Nem kellett sokat várni a Jackson, a vadállatra (Action Jackson), ám a produkció befürdött a kasszáknál.

diehardA Die Hard a Kommandó folytatásának indult, de miután Schwarzenegger nemet mondott a szkript átesett némi átíráson, felkérték Bruce Willist a főszerepre, a többi már történelem. John McClane rossz időben volt rossz helyen, de pont ő volt a megfelelő ember a Nakatomi toronyházban. Jött még néhány folytatás, a legutóbbi erősen félrement. A Predator 2 és az Országúti diszkó után nem csilingeltek oly szépen a kasszák Ford Fairlane kalandjai (The Adventures of Ford Fairlane) esetében. Persze az akció-vígjáték klasszikus lett, de nem világszerte, hanem egy-két helyen, Magyarországon például a zseniális szinkron miatt vált igen népszerűvé a káromkodó, folyamatosan dohányzó rock’n roll detektív.. De befürdött a Hudson Hawk is, amely akkoriban igen nagy bukásnak számított.

matrixA Visszakézből (Ricochet) és A pusztító (Demolition Man) után hozta össze a sors Wachowskiékkal, 1 millióért vette meg a Bérgyilkosok (Assassins) forgatókönyvét tőlük. A tesók kicsit berágtak, hiszen a szkriptet néhány helyen átírták és átalakult a Sylvester Stallone vs Antonio Banderas küzdelem. De gyorsan elfeledték a nézeteltéréseket, a Warnernél formálódó Mátrixból Silver is kivette a részét. A stúdió kezdetben kissé hezitált, hiszen nem volt biztos benne, hogy egy akciójelenetekkel tarkított filozofikus gondolatokkal megpakolt film sikeres lehet, de az éléjük tárt 600 oldalas vázlat meggyőzött mindenkit. Előtte Silver még elkészítette az egyik legjobb repülőgépen játszódó filmet a Tűzparancsot (Executive Decision) ahol Kurt Russellnek sikerül feljutnia egy eltérített repülőgépre a terroristák legnagyobb bánatára és az izgalmas Összeesküvés elméletet (Conspiracy Theory).

1999-től horrorokban is kipróbálta magát, először a Ház a Kísértet-hegyen (The House of Haunted Hill) remake érkezett, majd a 13 kísértet (Thir13en Ghosts), A szellemhajó (Ghost Ship), Gothika, Viasztestek (House of Wax), A tíz csapás (Reaping), Az árva (The Orphan). Eléggé felemás sikereket hoztak ezek és talán szórakoztató faktor szempontjából A szellemhajó volt a csúcspont.

kiskissbangbangSajnálatos, de az ezredforduló után többnyire feledhető filmekből vette ki a részét és a kasszasikerek is elmaradoztak. A 2000-es év a Dungeons & Dragons cudar bukását hozta, majd a Kardhal (Sword Fish) akció sem hozta a vártakat. Wachowskiékkal az évek során fokozaton együttműködött, de sem a Speed Racer – Totál turbó (Speed Racer), sem a testvérek több filmje nem hozott profitot a Mátrixon kívül. Azonban egyértelmű jó döntés volt a Durr, durr és csókba (Kiss Kiss Bang Bang) beszállni. Shane Black egyáltalán nem tudta eladni forgatókönyvét, Silver azonban felkarolta és a szűkös költségvetés miatt a producer elérte, hogy a fejesek ne járjanak a nyakukra a forgatás alatt.

Az akciósabbra vett Sherlock Holmes tetszett a közönségnek, Robert Downey Jr még egyszer belebújhatott a karakter bőrébe, emlegették a harmadik felvonást is, de nem tűnik úgy, hogy meg fog valósulni. Szintén sokan kedvelték az Éli könyve (Book of Eli) posztapokaliptikus művet, ahol Denzel Washington fontos dolgot cipel magával.

gunman2012-ben 25 év után a Silver Pictures szakított a Warnerrel. A producer rendkívül elégedetlen volt, ahogy a stúdió filmjeik marketingjét kezelte, így az Universallal kötött 5 éves egyezséget. Az első megmérettetés a Non-Stop akciófilm volt, kellemes eredmény született Hamarosan érkezik a The Gunman, jelenleg az utómunkálatoknál tartanak a Nice Guy noir-kriminél és azért még akad bőven projekt a tervezőasztalon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *