4

Ha nem zavar a reklám! – Ma este jön a Kossuthkifli

01-kossuthkifli-plakat

A nemzeti ünnepen, március 15-én 20.55-től vetíti a Duna TV Rudolf Péter Fehér Béla regényéből készült hatrészes tévésorozatának első etapját, amely legalább olyan bizarrnak, eredetinek és viccesnek ígérkezik, mint az alapjául szolgáló regény. Mi alább előzetessel, szinopszissal, werkkel és linkgyűjteménnyel hangolunk.

01-feher-bela-kossuthkifli1849. május 6-ára virradó éjjel Vödric Demeter (Haumann Péter), pozsonyi cukrászmester és udvari szállító váratlanul harminc rúd beuglira kap megrendelést Debrecenből.  A hazafias érzelmű Swappach őrnagy (Lengyel Tamás), Vödric leányának (Trokán Nóra) kedvese azonban kémjelentést sejt a zsíros firkában. A szerelmesek egy púpos, unatkozó vénlány (Nagy-Kálózy Eszter) és egy titokzatos, hibbant kocsihajtó (Kálloy Molnár Péter) kíséretében postakocsin indulnak el, hogy a hadszíntérré vált országon át elvigyék a beuglit Debrecenbe, és egyúttal végére járjanak a rejtélynek. Hamarosan egy halottaskocsi szegődik a nyomukba, fedélzetén egy megtört és egy bosszúszomjas atyával (Reviczky Gábor). Mire száz veszélyen át a beugli célhoz ér, már késő. És a Kossuthkifli ideje is lassan lejár.

XIX. századi vadromantikus road movie hihetetlen kalandokkal, csodákkal, meneküléssel, összeesküvéssel, üldözéssel, robbanással, gyilkosságokkal, mindent elsöprő szerelemmel, holt lelkekkel, tündérekkel, kísértetekkel, besúgó jelentésekkel röpködő galambokkal, áruló temetkezési vállalkozókkal és hazafias darvadozással.

A háború dúlta, ellenségeskedés szabdalta Magyarország hű, ám kissé groteszk látképe, melyet számtalan különös és elképesztő figura megjelenése (melyet többek között: Kőszegi Ákos, Kéri Kitty, Fátyol Kamilla, Scherer Péter, Törőcsik Mari, Básti Juli, Szabó Győző, Kamarás Iván, Fenyő Iván, Szarvas József játszik), és nyelvi bravúrokban bővelkedő megszólalása tesz még mulatságosabbá, és egyben szomorúan ismerőssé. (kossuthkifli.hu)

Két werkvideó:


Tudósítás a forgatásról.

Nyilatkoznak a szereplők.

Sajttáj a filmről:

4 komment

  1. Szerintem tökjó lett, már az első részből is látszik, mennyire szerették az alkotók, és ez átragad a nézőre is. A többit is meg fogom nézni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *