4

Godzilla vs. The Gryphon: Ilyen lett volna a Jan de Bont-féle Godzilla

godzillaHamarosan bedübörög a mozikba Godzilla, ennek apropóján essen szó egy régebbi tervezetről. Terry Rossio és Ted Eliott a 90-es évek elején írta a Godzilla vs The Gryphon forgatókönyvét, amely felkeltette Jan de Bont érdeklődését. A holland filmes volt az operatőre az Elemi ösztönnek, a Halálos fegyver 3-nak illetve az Egyenesen át sci-fi drámának és rendezői bemutatkozását, a Féktelenül akciófilmet is elégedettség övezte. De Bont ki is nézte magának a Rossio-ék szkriptjét, ám a TriStar nem volt hajlandó 130 millió dollárt adni a produkcióra. Ekkor lépett a fedélzetre Roland Emmerich és Dean Devlin, hozták saját elképzelésüket is, amellyel már jobban ki volt békülve a stúdió.

Balra a Stan Winston által készített design-t láthatjátok. De nézzük az eredeti elképzelés történetét: Valahol Alaszka jeges vizein egy hajó megpróbál felkutatni egy reaktormagot, amelyet a hidegháborúbú alatt hagytak itt az oroszok. Valami balul sül el és egy hatalmas robbanás következtében megsemmisül a hajó. Egy hasadék nyílik, amelyen keresztül érdekes, vérnek látszó dolog szivárog. Az amerikai kormány tudósa, Keith Llewllyn érkezik a helyszínre, hogy utánajárjon a robbanásnak.

Katonák rakják hordókba a felszínre jött anyagot, Keith és néhány kollégája pedig az üregben nézelődve rálel egy hatalmas szörnyre, ami magához tér és véletlenül megöli az egész csapatot. Majd a Kirula szigetek felé veszi az irányt. Egy halász nevezi el a lényt Godzillának, mert szerinte ugyanúgy néz ki a szörny, mint egy japán legendában.

12 évvel később Aaron Vought kriptozoológus és asszisztense, Marty Kenoshita oson be egy japán elmegyógyintézetbe, hogy elbeszélgessenek a halásszal. A férfi megmutatja a gigantikus teremtményről készült képeit, amint egy másik hatalmas lénnyel csatázik. Ám a beszélgetést a katonai rendőrség szakítja félbe.

E közben Massachusetts-ben a hadsereg a szigorúan titkos St. George projekten dolgoznak, amelynek célja, hogy megtalálják Godzillát. A csapatot Jill Lllewellyn, az elhunyt Keith neje vezeti, habár a nőnek nem tetszik neki az ötlet, felettesei elrendelik, hogy Voughttal közösen dolgozzon. Alaszkában is izzik a munka, egy újabb katonai bázist húznak fel, pont ott, ahol Godzilla először megjelent.

Valahol Kentucky-ban egy meteor csapódik az Apopka tóba. A boi-fém meteorit különösen „viselkedik”. Kavarogni kezd, majd folyékony fém átszivárog a közeli barlangba és az ott élő denevéreknél érdekes változást idéz elő: 12 lábnyi hosszú szárnyaik nőnek. Vaught, Kenoshita és Llewellyn Alaszkába repülnek, mivel a megfigyelések szerint ismét szivárogni kezd a barlangból a furcsa lötty.. Egy melléküregben különösen organikus szerkezeteket találnak, amelyet úgy tűnik, hogy egy ősi, biotechnológiát használó civilizáció használt. Egy apró kis lény kúszik fel észrevétlenül Kenoshita nyakához és befúrja magát, amit ő nem érzékel és a többiek sem látják.

Godzilla San Francisco felé tart, a haditengerészet üldözőbe veszi, de a hatalmas lénnyel szemben tehetetlenek, fontolóra veszik, hogy bevetnek egy kisebb atombombát. Vought azonban úgy véli, hogy ezzel nem tudnák elpusztítani, sőt, még erősítenék is, mivel gyakorlatilag élő nukleáris reaktor. Llewellyn vizsgálatai pedig arra következtetnek, hogy az érdekes folyadék, amit találtak, arra szolgált, hogy álomban tartsa a szörnyet. A San Francisco öbölben szabadjára engedik az anyagot, amibe pont belefut Godzilla és kábán lerombolja a Golden Gate hidat.

A hadsereg az eszméletlen teremtményt elszállítja Massachusetts-be. Tina Llewllyn rájön, hogy édesanyja szándéka az, hogy megölje a lényt és védelmére kel, de süket fülekre talál és New Yorkba küldik a rokonokhoz.

Kenoshita egyre rosszabbul van, mielőtt meghal elmondja, hogy egy ősi erő tombol benne, amely elmesélte neki történelmét és figyelmeztette, hogy a Földet is veszély fenyegeti. Egy idegen civilizáció próbálja uralma alá hajtani a világegyetemet, méghozzá úgy, hogy gigantikus lényt kreálnak, ami kiírtja az adott planéta lakóit. A régi civilizáció úgy védte ki a támadást, hogy dinoszaurusz génekből megalkották Godzillát, amelynek az a feladata, hogy elintézze ezeket a hatalmas borzalmakat, mielőtt sokasodni kezdenének. Vaught úgy vélekedik, hogy Godzilla valószínűleg Kentuckyba, a meteorbecsapódás helyére tartott. Ő maga odautazik és a közeli bolttulajjal, Nelson Fleerrel közösen a tó mélyén rálelnek a barlangra.

gryphonDe a hatalmasra nőtt denevérek már elkezdték a munkát, barlangjukban különféle állatokból megalkotnak egy hatalmas lényt. A lény teste pumához hasonló, denevér szárnyai vannak és hidra-szerű feje. A Gryphonnak nevezett egyed (concept art balra) feléled, majd magasba emelkedik és Harrisburg felé veszi az irányt, ahol hatalmas pusztítást visz végbe.

Godzilla is magához tér álmából, érzékelte, hogy a másik létformát és fogságából kiszabadulva útnak indul. A szörnyek New Yorkban találkoznak, ahol természetesen egymásnak esnek. A szárnyas az égből támadva partra kényszeríti ellenfelét. Godzilla alulmarad az első összecsapásban, hiszen az a bizonyos folyadékot tartalmazó tartály még mindig a testén van. Vough megpróbálja elpusztítani a tartályt, ami nagy nehezen sikerül, így újult erővel tud támadni. Győzelme után hatalmasat „ordít”, majd beveti magát az óceánba. A légierő támadásba lendülne, de Jill visszahívja őket, bosszúvágya lecsillapodott. Valahogy úgy ér véget, hogy Vought, Jill és Tina, illetve Fleer a parton nézi (gondolom a lenyugvó napnál), ahogy Godzilla eltűnik az óceánban. A forgatókönyv itt olvasható el.

Volt egy rövidke előzetes is

Concept Art: Gryphon

gryphon1gryphon2

És Godzilla concept art

godzilladebont1 godzillaconceptdebont

4 komment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *