3

Csillaghercegnő (Reisen til julestjernen)

csillaghercegno

Épp a minap sóhajtoztam, hogy Hollywoodban teljesen elfeledkeztek arról hogyan kell mesélni. Az utóbbi években a jól ismert Andersen-és Grimm-féle történetek újragondolt verziót készítik el, de a lényeg nem a színészeken vagy a sztorin van, hanem effektparádéval próbálják eladni a filmet. Szomorú látni, hogy hova is jutottunk. Persze a legtöbb alkalommal a gyerekeket le tudják nyűgözni a CGI kavalkáddal, a mázsás smink alatt játszani próbáló színészekkel, a felnőttek pedig örülnek, ha valamennyire szórakoztatónak találják a fantasy-t. Nagy öröm, hogy a felhozatal mellett látunk egy olyan alkotást, mint a Csillaghercegnő.

csillagherc3

Sonja szolgasorsban kénytelen robotolni tolvaj mostohatestvéreinek és gonosz mostohaanyjának. A lánynak sikerül kereket oldania, majd a palotában köt ki. A jólelkű Sonja megígéri a bús királynak, hogy megtalálja a karácsony csillagát, amelyet az uralkodó régóta keres. A hataloméhes Gróf ármánykodása révén tűnt el régen a csillag évekkel ezelőtt, vele együtt a király egyetlen leánya is.

Az utóbbi évek legjobb élőszereplős meséit Csupó Gábor szállította, a Holdhercegnő és a Híd Terabithia földjére filmekben nem az effekteken volt a hangsúly. A színészek egymás szemébe nézve mondhatták el mondandójukat és nem zöld vászon előtt, hanem, valós helyszíneken játszódott a cselekmény, minimális effektet vetettek be. A Csillaghercegnő Norvégia felől tört utat, az alkotók olyan történetet tártak elénk, mint amelyet szüleink meséltek régen az ágyunk szélén ülve. Mintha csak a könyv lapjai elevenedtek volna meg és lépdeltek volna fel a vászonra.

csillagherc4

Nem vonultatnak fel ezernyi statisztát, de a Süsüben is csak annyi embert (akarom mondani bábot) láthattunk, amennyi pont elég volt egy kisebb terem megtöltéséhez. A várat összesen két zsoldos védte, a Csillaghercegnőben is általában két őr áll vagy rohangál. Jóllehet, hogy egyes szobák és helyiségek nem hatalmasak, de legalább valódi tárgyakkal díszítik és a karácsonyfa is igazinak tűnek. Fantasztikusan áll a filmnek a „földhözragadtabb” stílus.

A melegszívű kislány, a jóságos király, a cselszövő Gróf és a gonosz boszorka – ők a legtöbb tradicionális mese főbb karakterei. Nagy meglepetés nem érhet senkit, a történet kiszámítható, a cselekmény nagy része előre megjósolható. De a lényeg az, hogy a film alatt újra mindenki gyereknek érezheti magát és csillogó szemekkel nézze cselekményt. Vilde Zeiner élete első megmérettetésében, Sonja szerepében hiteles és aranyos, remélem nem tűnik el úgy, mint Dakota Blue Richards.

3 komment

  1. Karácsonykor vetítették, akkor néztük meg. Nekem nagyon bejött , pont , amit a cikkíró is említ: végre egy régi vágású mese, ahol a hangsúly a történeten van, nem a látványon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *