2

The World’s End

0we1

Aki fiatalkorában gyakran támasztotta valamelyik kocsma pultját bizonyára megbeszélte cimboráival egymás között pár sör és feles társaságában, hogy egyszer talán végig kellene inni a környék italozóit, méghozzá egy nap (vagy este alatt). Anno mi is többször egyeztettünk, párszor el is indultunk, de valahogy mindig jutottunk a cél végére, valaki mindig levált tőlünk vagy eltűnt (volt olyan eset, hogy a két település között csámborgott és állítása szerint ufót látott), esetleg leragadtunk egy helyen. Eltelt jó néhány év és már egyikünk se gondol arra, hogy be kellene fejezni, amit egykoron elhatároztunk.

A The World’s End elején Gary King (Simon Pegg) még mindig a régi szép időkön agyal, amikor még a haverokkal Newton Havenben iszogatott és egyszer ők is elindultak a „Nagy Túrára”, amelyet sajnos nem fejeztek be. Nem hajlandó beletörődni, hogy így alakult, összecsődíti a régi társaságot, akik inkább azért tartanak vele, mert egyhangú, szürke, mondhatni unalmas életükbe akarnak némi színt csepegtetni és nem azért társulnak Kinghez, mert olyan nagyon hiányzott nekik.

The World's End

Lezárul a Cornetto-trilógia, de remélhetőleg Edgar Wight, Simon Pegg és Nick Frost nem utoljára dolgozott együtt. A Haláli hullák hajnalával a zombihorrorokat parodizálták ki, a Vaskabátokkal zseniálisan figurázták ki az akciófilmeket. A Paulra nagyon ráfért volna, hogy Wright dirigálja, hiányoztak vizuális-képi megoldásai, de The World’s Endben szintén sci-fi téma került előtérbe.

Ezúttal A parazita, A testrablók támadása és társaikat állítja pellengére némi posztapokaliptikus mázzal is nyakon öntötték, amihez még hozzáadják a felnőtté válás kérdését is. King ugyanis továbbra sem viselkedik nagykorúként, lélekben még mindig az a tini, akinek a legszebb emlékei a haven-i kocsmákhoz és az egyik bár wécéjéhez kötődnek. Nemtörődöm viselkedése, laza hozzáállása némileg idegesíti a többieket, azonban régi barátai hiába tűnnek sikeresnek, hiába illeszkedtek be a társadalomba valójában legalább annyira elkeseredett személyiségek, mint King és valahol nekik is hiányzik a közös piálás.

 0we3

Wright nem ugrik fejest az invázióba, elsőként a karakterek lelki világát boncolgatja, némileg drámaian, de leginkább viccesen és ahogy elvárható többször komolytalanul. Kezdetben Frost a búval bélelt, kifejezetten mogorva a társaságban, de eljön az a pillanat, amikor már nem csak vizet hajlandó inni és aktív részese lesz az eseményeknek, nem csak egy morózus, súlyos pont a háttérben. Kiválóan kiegészítik egymást a szent küldetést rögeszméjének tartó Peggnek, karakterereik ránézésre teljesen ellentétesek, de belül nagyon is hasonlóak, ugyanaz a „dráma” dúl bennük.

De mi a terv? Mikor kiderül, hogy a várost idegen lények szállták meg a legjobb elképzelésük az, hogy mégis végigisszák a krimókat, mert az lenne a leggyanúsabb, ha gyorsan lelépnének, holott mindenki tudja, hogy azért jöttek, hogy mindenhol felhörpintsenek egy finom sört. Szóval nem akarják, hogy a lények tudják, hogy ők tudják, amit nem kellene tudniuk. E közben olykor összeakaszkodnak néhány „robottal”, másolattal, de a bunyók után folytatják utukat.

Vajon a rendező meg fog komolyodni? A film a sorjázó viccek és humoros jelenetek ellenére némileg sötétebb hangvételű, amit ugyan nem róhatunk fel negatívumként, de feltűnő, hogy a trilógiából ez a legkomorabb darab és mindezzel együtt talán a Cornetto leggyengébb láncszeme. Persze ez még így is azt jelenti, hogy remek szórakozás, kacagtató jelenetekkel, szövegekkel, jól kitalált bunyókkal és az év egyik legjobbja, 85 %-ot dobok rá. Habár a kocsmatúrát ezek után sem próbálnám meg összehozni, de egy sort boldogan ledöntenék a torkomon.

imdb: 7,5

rottentomatoes: 89 %

Büdzsé: 20 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 25,7 millió dollár
Eddigi összbevétel: 44,7 millió dollár

2 komment

  1. Meglepően kellemes csalódás volt. Ha a másik kettő még jobb, azokat is pótolom – kedvet kaptam.

  2. Pótoltam az előző kettőt is, mindkettő fergeteges, a Hot Fuzz talán a legzseniálisabb a trilógiából.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *