6

No One Lives (2012) – írta Mini Me

0nol

Csupán a véletlen sodorta utamba ezt a filmet, de amikor megláttam a rendező személyét (Ryûhei Kitamura) és rájöttem, hogy az Éjféli etetés című alkotás is tőle származik, akkor úgy döntöttem érdemes rászánnom az időmet.

A film egy szőke lány menekülésével kezdődik, aki egy erdőn át, rohan az életéért. Nem tudjuk ki vagy kik üldözik, de csapdákon át próbál elérni a szabadulásáig. Amint később kiderül, Emma Ward (Adelaide Clemens) az, aki egy iskolai buli egyetlen túlélője és fél éve nyomtalanul eltűnt. Majd látunk egy fiatal párt (Luke Evans és Laura Ramsey), akik észrevehetően gondokkal küzdenek és éppen új helyre költöznek, hogy a múltat maguk mögött hagyhassák, azt a múltat amelyről ekkor még nem tudunk meg részleteket, de Betty (Ramsey) részéről számos utalást kapunk arra, hogy párja esetleg viszonyt folytat egy másik nővel is. Amint betérnek egy útszéli étterembe, a helyi betörésre és rablásra szakosodott rosszfiúk bandájának egyik tagja Flynn (Derek Magyar) zaklatni kezdi őket. Az eset nem fajul el, ám egy korábbi rosszul elsült balhé miatti „adósságát” Flynn éppen a párocska javainak megszerzésével szeretné pótolni. Miután balesetet okoz, hogy kocsijukat és egyéb ingóságaikat megszerezze, a párt egyik társára bízza és odébbáll a zsákmánnyal. Az események szürrealisztikus fordulatai azonban teljesen megváltoztatják a dolgok állását és az erőviszonyokat. A történet további ecsetelése innen olyannyira spoileressé válna, hogy elvenné a film élvezhetőségét, ezért ettől most eltekintenék.

noonelives2A film stílusát tekintve nevezhető horror-kriminek vagy horror-thrillernek. A horror kitételre mindenképpen szükség van a filmben bemutatott halálesetek, gyilkosságok és egyéb sérülések jellege miatt. A történetvezetés alapvetően lineáris, vannak csavarok, meglepetések, de egyik sem sokkoló és újszerű. Sajnos nagyon keveset tudunk meg Evans karakterének hátteréről, de ez ugyanúgy jó és rossz ebben az esetben. Hiszen miközben érdekli a nézőt, a karaktert mozgató cselekmények motivációs háttere, szeretne róla többet tudni, mégis úgy érezheti, ha ezek az információk kiderülnének, a karakter sablonná válna. Sablonosabbá, mint amilyen egyébként a filmben. Valójában ez a film helyes megfejtésének kulcsa is egyben, a sablonkarakterek egy helyen és időben történő szerepeltetése és egymásnak eresztése. Az egyszeri néző számára a sablonok közötti váltás egy karakteren belül talán meglepő lehet, de semmiképpen sem szokatlan. A film nem igényelt megerőltető színészi játékot senkitől sem. A rendező nem csinált semmi extrát, csak fogott egy történetet, lefilmezte és megmutatta. Persze, aki látta és kedveli az Éjféli etetést, az látni fogja a hasonlóságokat és élvezhetőnek találja majd a filmet. A fordulatok, a meglepetések itt is megvannak. A titkok és kérdések is.

 noonelives1

A banda nem más, mint sablonmassza. Emma karaktere az egyetlen, akinek van eredettörténete, aki mutat némi fejlődést a film menete során. Kitamura szemmel láthatóan nem a karakterábrázolás részletességében akart elveszni, hanem egy fordulatos és „egyedi” történetet akart elmesélni. Részben sikerült is neki. A film egészen élvezhető. A történet nem minden idők legepikusabbja, de akad benne mindenből egy kicsi. Egy jól összegyúrt massza, ami állhatatosan hömpölyög előre ugyanazzal a sebességgel, amit csak apróbb lejtők és emelkedők lassítanak és gyorsítanak fel időnként. Evans karakterének kapcsolatábrázolása viszont eléggé titokzatosra és érdekesre sikeredett, mivel ahogy említettem motivációs múltja valóban ismeretlen, azonban a hozzá kötődő személyek „vonzalma” véleményem szerint egy igencsak ritka jelenségre alapozódik.

Mivel a spoilerezés veszélye akadályozta a történet kibontását, azt mondanám, aki szereti a brutális „bosszúálló” filmeket, amiben van vér, vannak fordulatok és meglepetések, de nem vár túl sokat, annak ahogyan én is megtettem érdemes rászánnia az idejét. A film nem rossz, az izgalom is megvan, a történet is elég fordulatos, egészében véve az alkotás jobb mint várható és megüti a 60%-ot.

imdb: 5,9

rottentomatoes: 32 %

6 komment

  1. B kategóriás bosszúfilm, a jobbik fajtából. Luke Evans dvd-s kitérője, egyébként nagyon rajta vannak, hogy a közönséggel elfogadtassák

  2. Ismerős volt a rendező neve, hát rákerestem IMDB-n. Basszus ez követte el a Versus-t is… Így nekem ki marad ez a film, sebaj az ázsiai mozi nem a gyengém.

    A Godzilla: Final Wars-t is elbarmolta, de az legalább még nézhető volt.

  3. Éjféli etetés? Fúúú… Bocsi, de én addig olvastam a cikket és úgy érzem hogy ezt a filmet se fogom látni.

  4. Alapvetően egy problémám volt: Nem tudtak kiért szorítani. De én speciel jól elvoltam rajta, tipikus agyatlanság. Azt hittem, hogy afféle “megöltétek a barátnőm, most én is kicsinállak benneteket” felállás lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *