4

A bűn éjszakája (The Purge) – írta Mini Me

a-bun-ejszakaja

Adott minden évben a tavaszi nap-éj egyenlőség éjjele, amelyen a „hatalmas” Amerikában minden bűn elkövethető 12 órán keresztül büntetlenül. Ezzel segítvén elő a társadalom számára haszontalan „vadak” kiiktatását a szociális ellátórendszerből, amely jelentős könnyítést ad a rendszer további működéséhez. A gazdagok megerődített házaikban televízión keresztül követhetik a televízióban a mészárlásokat vagy ha kedvük szottyan maguk is beállhatnak a hentesek közé, persze ezzel kockáztatva saját testi épségüket is.

A film főszereplői a kertvárosi család mintapéldányai. A sikeres biztonsági szakember (Ethan Hawke, a Kiképzés óta botrányosan rossz színész lett, a Sinister is pocsék volt), mint apuka. Bájos felesége (Lena Headey) és két tüneményes gyermekük (Adelaide Kane – na ő a film vizuális fénypontja) és (Max Burgholder – a kissrác tűnik a filmben a legnagyobb pszichopatának arcra). Minden tökéletesen indul ezen az éjjelen is. Az elvileg áthatolhatatlan biztonsági rendszer működésbe lép, azonban ma éjjel fura dolgok történnek. A kislány pasija ugyanis a házban marad, nem beszélve a fiúcska magánakciójáról, aki egy az utcán menekülő afroamerikai férfit enged be a házukba. A történet innentől lényegesen bonyolultabbá válik és egy fordulatos, helyenként meglepetésekkel szolgáló thrillerbe csap át. A film egyértelműnek tűnik, hiszen a cél nem más mint megérni a reggelt, bármi is történik. Azonban a fentebb említett okok miatt ezen az éjjelen semmi sem úgy történik, ahogyan annak kellene.

A film nagy része sötét és nincsenek a székből kiugrasztóan ijesztő részei, mégis kellemes szórakozást nyújt. Ahogyan ilyenkor az lenni szokott, a néző megpróbál azonosulni a szereplők helyzetével, ami viszont több okból is nehezen sikerül. Egyrészt nincs logika a filmben, a legtöbb helyzetben a szereplők kizárólag a létező legrosszabb döntéseket hozzák. Másrészt a vezető színészek játéka teljesen sótlan, kivéve talán Headey alakítását a film utolsó perceiben. A felvetés nagyon érdekes és a film cselekményéül szolgáló történések is adják magukat, de az ember valahogy jobbat vár. Talán úgy tudnám ezt leginkább kifejezni, ha azt írom, hogy a hasonló történettel bíró Hívatlanok egy sokkal izgalmasabb film ennél. Persze nem mondhatom azt, hogy ez a mozi rossz, de valóban több van benne, mint amit sikerült belőle kihozni. A John Weselcouch által alakított arrogáns és pofátlan karakter nagyon laza, valószínűleg nem ő lesz a következő színészgenerációk vezéralakja, de ebben a szerepben, amelyet itt látunk tőle, rendkívül meggyőzően hozza a szociopata figurát.

Összességében tekintve a film nem rossz és nem is jó. Valahol megreked félúton. Ethan Hawke-ot el kellene felejteni vagy neki kellene visszadobnia, ezeket a szerepeket. Egyszerűen rossz az alakítása. Nem tudja átadni azokat az érzelmeket, gondolatokat, amik a korábbi filmjeiben jellemzően sikeresen megérkeztek a nézőhöz. Headey hozza az alapot, a szükséges minimumot. Véleményem szerint a film egy közepes thriller, amelyet egyszer érdemes megnézni, de többször valószínűleg nem is akarja majd senki látni.

imdb: 5,6

rottentomatoes: 38 %

Büdzsé: 3 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 63,8 millió dollár
Eddigi összbevétel: 76,2 millió dollár

4 komment

  1. “Ethan Hawke, a Kiképzés óta botrányosan rossz színész lett, a Sinister is pocsék volt”

    Nem lett ő rossz színész, inkább az utóbbi 10 évben kétségbeejtően rosszul választ filmeket. A Before Midnightban pl. a hírek szerint fantasztikus.

  2. Hawke nem rossz szinesz most sem. Lattad Before Midnight-ot? Nagyon jo volt benne es idei film. Egyszeruen a Sinisterben sablonkarakter szerepet kapott es maga a film is gyenge. Meg meg annyit tennek hozza a cikkhez, hogy a Strangers tortenete teljesen kulonbozik a The Purge-tol.
    Amugy jo a cikk egyetertek, nem volt rossz, de ebbol ki lehetett volna hozni valami sokkal utosebbet. Volt egy kis tv film hangulata.

  3. Az alapötlet remek volt. Nem vártam, hogy B kategóriás film társadalomkritikával próbálkozzon, de egy szórakoztató, izgalmas thrillert össze lehetett volna hozni belőle. Nem sikerült. Szerintem a házba csengető karakter idegesítő volt, mint félelmetes és sajnos a szomszédok, a környékbeliek is inkább idegesítőek voltak.

  4. Tegnap néztem meg a filmet, és alapvetően tetszett, mert (legalábbis a moziban) nagyon jól fenn tudta tartani a feszültséget. Hawke nagyon megöregedett, Lena Headey szerintem az egész filmben jó volt, nem úgy mint a fiukat alakító gyerek, aki engem idegesített a folytonos idealizmusával (pedig gondolom elvileg vele kellett volna azonosulnunk). A főgonosz gyerek szintén inkább nevetséges volt és szerintem túlságosan a Ledger-féle Jokerre akart hasonlítani. Ez az ijesztgetés viszont már kimehetne a divatból, igen olcsó dolog. Az alapötlet egyszerűen baromi jó, de túl keveset tudunk meg a körülményekről, és emellett rengeteg kérdést vet fel, amit én se vártam, hogy megválaszolnak, de akkor is :). Nem bánnám, ha az azóta beharangozott folytatás egy prequel lenne, amiben elmagyarázzák, hogyan jutottak el a Purge-ig. Na mindegy, nekem 10/6-ot megért a film, bőven ráértem volna megvárni, amíg dvd-n kijön.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *