0

Intercom hírlevél

0intercom

Tarantino dalai (16E)

Quentin Tarantino igazi filmes: számára a moziélmény minden eleme egyformán fontos – ez sugárzik új filmje, a Django elszabadul (16E) (Django Unchained, hazai bemutató: január 17) hamarosan a boltokba kerülő soundtrack lemezéből is. A film – amúgy, Tarantino-módra – újrateremti a western műfajt: vad, véres és szellemes kaland, a lemez pedig szintén hoz pár nagy újdonságot. Tarantino még egyetlen korábbi filmjében sem használt kifejezetten a film számára írt betétdalokat: most viszont megtörik ez a hagyomány, méghozzá fantasztikus közreműködők segítségével: Ennio Morricone, Rick Ross, Jamie Foxx, John Legend, Anthony Hamilton és Elayna Boynton működött közre az új számok készítésében.
A Weinstein Company, Quentin Tarantino és a Loma Vista Recordings közös kiadványán sok klasszikus szám is idézi a western-hangulatot.
– Az új számok mellett sok régi is van a ’60-as, ’70-es évekből – nyilatkozta az Oscar-díjas, Grammy-jelölt rendező. – Ezek jó része a saját régi lemezgyűjteményemből valók: nem felújított digitalizált változatokat használtunk, még a bakelit jellegzetes sercegését és recsegését is meghagytuk. Hallatszik, ahogy a tű a lemez végén felemelkedik. Az én saját élményeimet szerettem volna megosztani mindenkivel, aki hallgatja ezt a lemezt.
IC Press

Bátor Hunt (16)

Amikor A kezelés (The Sessions, hazai bemutató: január 17.) című film kerül szóba, az amerikai kritikusok amellett, hogy kiemelik a film különleges, megrázó, mégis mulatságos hangulatát, vagy John Hawkes nagyszerű színészi játékát dicsérik, szinte egy emberként használják a női főszereplővel, Helen Hunt-tal kapcsolatban ezt a jelzőt: „bátor”. Méghozzá azért, mert a Lesz ez még így se!-ért Oscar-díjat kapott színésznő ezúttal szexterapeutát alakít: vagyis gyakorlatban oktat szexet a pácienseinek.
– Egy pillanatig sem haboztam, hogy elvállaljam-e a szerepet – mondta a Screennek a 49 éves Hunt. – Korombeli színésznők ritkán kapnak ilyen nagy és ilyen jó szerepet.
Helen Hunt azt is elárulta, hogy az ágyjeleneteit nem próbálták, de még a szöveget sem mondták össze. A felvétel előtt csupán annyit tudott, hol fog állni a kamera – minden mást a pillanat hozott. És szerencsére, korábban sosem találkozott színésztársával, John Hawkes-szal, aki gyermekbénulásos férfit alakít, amint 38 éves korában elhatározza, hogy mindenképpen elveszíti a szüzességét.
– Jó, hogy nem ismertük egymást korábban – magyarázta a színésznő, aki hamarosan újra az Oscar-díj közelébe juthat. – Amit a néző lát, az esetlenség, a zavar, azután a fokozatos felszabadultság mind igazi… és végül is: színésznő vagyok. A jó jelenetekért mindent vállalnom kell.
IC Press

0hhjh

A Zöld urai első sikere (6E)

Van, hogy egy film már a bemutatója előtt sikeres lesz. A Zöld urai (6E) (Epic, hazai bemutató: 2013. tavasz) című animációs film egy fél évvel a világpremier előtt túl van az első rekordján. Az internetre felkerült előzetesét az Apple oldalán egy hét alatt 3,4 millióan nézték meg.
A Jégkorszak-széria kitalálója és rendezője, Chris Wedge Star Wars-típusú filmnek nevezi A Zöld urai-t, mely egy erdőben, miniatűr lények között játszódó élet-halál háborúról szól; de olyannak, amely saját, különleges világába szippantja a nézőt: legalább úgy, ahogy az Avatar tette. De attól még „összetéveszthetetlen személyisége van”.
Chris Wedge valószínűleg valóban forradalmasítani fogja a műfajt: az animációs vígjátékba a nagyköltségvetésű akció/fantasy-stílus elemeit oltja be. És nagyon tudja, mit akar. Még akkor is, ha a legtöbben olyankor is mosolyognak, amikor Wedge nagyon komolyan beszél: ugyanis mindenkinek a Jégkorszak motkánya jut eszébe róla – ugyanis a sorsüldözte ősállatkának a rendező kölcsönözte a hangját.
IC Press

Superman újjászületése (12E)

Ahol igazi rajongók vannak, ott a legkisebb részlet is számít. Márpedig Superman történetének 21. századi változatát, Az acélember-t (12E) (Man of Steel, hazai bemutató: 2013. nyara) nagyon sokan várják, és nagyon kíváncsiak, hogyan teremti újjá a legnépszerűbb képregényhőst a Christopher Nolan–Zack Snyder páros.
Annyi már biztos, hogy az Ausztráliából érkező, a Tudorok című sorozatból megismert színész, Henry Cavill vörös köpenyeget fog viselni, mellkasán pedig ott lesz a jól ismert S-betű. Még a testhezálló kék dressz sem marad el. Mégis vár a nézőkre néhány meglepetés.
– Superman jelmeze különösen fontos volt számomra, és nagyon sokat dolgoztunk rajta – nyilatkozta nemrég Zack Snyder rendező a New York Postnak. – A ruhája terveiből vagy 1500 verzió készült, és azokon még mind megvolt a vörös kis nadrág is. De hosszú habozás után lemondtunk róla.
A jelmez végül is a megszokott ruhadarabok ultramodern változata lett – egyedül a kívül hordott vörös alsónadrág elmaradása jelent igazi változást. A kék kezeslábas egy kicsit fémesebb, páncélszerűbb lett.  Snyderék harcost akartak csinálni hősükből, nem régi szerelmek miatt bánkódó fura figurát.
– Bármit változtattunk a jelmezen, annak értelme van – tette hozzá Snyder. – Ahol Chris a producer, ott nem lehet csak úgy dobálózni az ötletekkel egyszerűen, mert az cool. Minden a történetből és a figurából következik. Mindennek értelme van. A főhősünk a Kryptonról érkezett, de attól még bármit tesz, annak logikusnak kell lennie.
IC Press

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *