3

Démoni doboz (The Possession)

Mindig eljő az ideje annak, hogy valaki egyszer csak nagyot alkosson egy bizonyos témában. Műve ettől kezdve hivatkozási alapnak számít minden egyes hasonló produkciónál, ráadásul rengetegen tisztelegnek vagy lopnak tőle. Az ördög-és démonűzős filmek egyik kiemelkedő darabját William Friedkin szállította le pár évtizeddel ezelőtt, ami nem csak, hogy klasszikussá avanzsált, de egyben követendő példa lett. A gonosz által megszállt ember történetében azóta is ugyanazokat a megszokott kliséket erőltetik, ami olykor fárasztó, máskor izgalmas, rendező személye válogatja. Olyan nagy kérés lenne, ha tényleg jönne végre valaki és alapjaiban formálná meg eme témakört? Szerintem óhajom csupán falra hányt borsó.

A megtörtént eseten alapuló horrorban egy ártalmatlannak látszó réges-régi fadobozban rejtőzik a probléma forrása. Clyde Brenek elvált apuka mit sem sejtve, engedve lánya kérésének megveszi egy kiárusításon a ládikát. Nem kell sok idő hozzá, hogy a lány furcsa és ijesztő dolgokat műveljen, ami elegendő indok lesz a családegyesítésre és egy amerikai reggae zenész zsidó démonűzőként való felbukkanásához.

Ole Bornedal egyszer már elhagyta Hollywoodot, a Mimic és az Éjjeliőr a hullaházban kitérő után hazatért Dániába, de Sam Raimiben volt elég meggyőző erő ahhoz, hogy a Démoni doboz kedvéért úgy érezte érdemes lenne újabb próbát tennie az Álomgyárban. Aki csak mostanság ismerkedne Raimi munkásságával jó ha tudja, hogy nem utazott mindig drága és látványos filmekben, neki köszönhető az Evil Dead trilógia vagy a Darkman, sőt a Ghost House Pictures horrorokat gyártó cég tulaja. Kissé érthetetlen, hogy Bornedal rábólintott a felkérésre (még akkor is ha egy kultarctól csengetett nála), hiszen a forgatókönyv inkább átlagos, mint kivételes.

A rendező éghetett a bizonyítási vágytól, talán újabb amerikai projektekkel szemezgetett jó ideje, így meg kellett mutatnia, hogy mire képes egy gyengébb alapanyaggal. Zord időben játszódik a cselekmény nagy része, a felhős, borongós idő már eleve megadja az alaphangulatot. Az elvált szülők lap kijátszása csak egy felesleges és ezerszer látott dolog, de Bornedal ezzel a szállal is ügyesen elbírt, főleg, hogy volt két színésze, akik nem vették fél vállról a munkát. A mostanság B kategóriában elveszett Jeffrey Dean Morgan és a tévében remeklő Kyra Sedgwick alakítják a még egymást ugyan kedvelő, de egyre eltávolodó szülőket. Közülük is Morgan az, aki többet jelen van, most kellett csak igazán megmutatnia, hogy képes érzelmeket az arcára varázsolni. Mivel lényegében Natasha Calis körül zajlanak a történések, így az ő alakításán (és sminkjén) áll vagy bukik a film. Öröm a köbön, hogy nem egy jóllakott unatkozó fejet vág, hanem időnként valóban tud félelmetes is lenni.

Amiért a Démoni doboz nem lesz emlékezetes és maradandó darab az a félelemkeltés. Mivel alapjában véve sorra durrogtatják el a bejáratott közhelyes rémisztgetéseket azon áll vagy bukik, hogy mennyire képesek ezeket prezentálni. Scott Derrickson is fene hatásosan elő tudta adni Emily Rose-os szösszenetét, ami alatt tényleg a szék karfájába kapaszkodott a néző, ám Bornedal elfáradt, kifogyott a szufla. Ez igazán a film második felében mutatkozik meg, ahol tanácstalanul tekintgethetünk körbe, hogy miért is csavarták lejjebb az feszültségcsapot. Majd következik a Végső Nagy Jelenet, amely fájdalmasan átlagos lett, se Morgan, se Matisyahu nem tud segíteni. Ezáltal csak egy jó, de nem kiemelkedő darab született a zsáneren belül, ami tisztességes próbálkozás, 65 %. Talán ilyen forgatókönyv mellett jobbat nem is lehet készíteni? Állítólag a készítők eléggé összetojták magukat a doboztól, az írók nem is akarták egyáltalán látni, bár ez szerintem csak afféle marketingfogás.

Büdzsé: 14 millió dollár
Amerikai bevétel: 49 millió dollár
Eddigi összbevétel: 76 millió dollár

imdb: 6,0
rottentomatoes: 39 %

3 komment

    • Nem vagyok biztos benne,akarom-e elkezdeni egyáltalán.Nem sok jót hallok erről,meg ez a “valós sztori alapján” duma… :s

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *