14

Missing in Action: Macaulay Culkin II.

A Missing in Action-ben azon filmesekről esik szó, akikről már régen hallhattunk, ezúttal Macaulay Culkint vettem elő.

Egy korábbi cikk a színészről itt olvasható.

Culkin 1980. augusztus 26-án született, édesapja a Broadway-en színészkedett, így volt alkalma betekintést nyerni ebbe az életbe is. A srác a család harmadik gyereke volt, a szülők elég aktívak voltak, ugyanis összesen négy fiú és két lány volt a végeredmény. A szülők úgy döntöttek, hogy megvesznek egy kis apartmant, édesanyja telefonközpontban kereste a betevőre valót, míg apja a helyi katolikus templomban dolgozott.

Karrier: Négy évesen a Bach Babies színpadi változatban tűnt fel, majd a 80-as években televíziós produkciókban volt látható, játszott a The Equailizerben és a The Midnight Hourban, majd jött néhány mozis szerep is. Feltűnt a Jákob lajtorjája és a Reggel találkozunk filmekben. A nagy áttörést a Reszkessetek betörők hozta meg számára, ami egy csapásra ismertté tette a nevét, a filmet még ma is előszeretettel vetítik Karácsonykor és még mindig kiváló szórakozás. 285 millió dollárt termelt Amerikában (összesen 476-ot), a folytatás valamivel gyengébben teljesített, csak 173 milliót hozott (összesen 359-et). A harmadik és negyedik felvonás nem vele készült. John Hughes író kifejezetten Culkint képzelte el a főszerepre, ám a rendező Chris Columbus azért több száz gyereket hívott be szereplőválogatásra, míg végül úgy döntött, hogy Hughes jelöltje lesz a nyerő. 1991-ben Dan Aykroyd, Jamie Lee Curtis és Anna Chlumsky oldalán játszhatott a My Girl-ben. 1993-ban A jófiúban mutatta meg gonosz oldalát, ebben testvére, Rory is látható volt. Amerikában 44 milliót szedett össze a mű, gyakorlatilag ezzel ki is fújt a sikerszéria, a többi filmje nem vonzott tömegeket a mozikba.

1994-ben a Palira vettem a papát vígjáték alig 19 millió dollárt kapart össze, a Richie Rich – Rosszcsont beforr képregényadaptáció pedig csak 13 millió dollárt hozott. Culkin 8 millió dollárt kapott, ami a legnagyobb összegnek számított, amit valaha gyerekszínész kapott. Nagy szünet következett ezután, 2003-ban tűnt fel ismét, a Parti szörnyek azonban még az 1 millió dollárt se tudta bevenni. Hamarosan inkább a tévé képernyője felé vette az irányt, A királyság sorozatra szerződött le és a Robot Chicken sorozatban hallható a hangja.

Magánélet: Culkin szülei soha nem házasodtak össze és mikor különköltöztek, az anyja a bíróságnál szerette volna elérni, hogy rábízzák a gyereket, ám végül az apja javára döntöttek. Culkin 17 évesen elérte, hogy saját maga dönthessen a megszerezett millióiról.

1998-ban elvette Rachel Miner színésznőt, de 2000-ben különköltöztek, majd 2002-ben el is váltak egymástól. Culkin nem szomorkodott sokat, 2002 májusában összejött Mila Kunisszal, akivel 2011 elején szakítottak. Egy szabványnyilatkozatot tettek közzé, miszerint a szakítás békés volt és továbbra is jó barátok maradnak.

2007 szeptemberében Culkint letartóztatták Oklahomában, 17,3 gramm marihuánát, 16,5 mg Xanaxot és 32 mg clonazepamet találtak nála. 4.000 dollár óvadék fejében szabadlábra kerülhetett. Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték és kötelezték arra, hogy csoportterápián vegyen részt, plusz 540 dollár büntetést szabtak ki.

Kilátások: A Robot Chickenben még esetleg hallathatja a hangját, elképzelhető, hogy a Service Man akció vígjátékra is leszerződik, de nem valószínű, hogy a Martin J. Thomas rendezésében készülő produkcióban újra rávetül a reflektorfény.

Az irományt az imdb és a wikipedia segítségével tákoltam össze.

14 komment

 1. Nála sajnos érvényesült a jóslat amit a gyerek színészekre szoktak mondani….Én nagyon sajnálom hogy ez lett belőle! De a Reszkessetek betörők örök kedvenc marad és nekem mindig a kis Kevin McCallister marad! 🙂

 2. Nem tudod a címét? Valami rémlik belőle nekem is.

  Azt hallottam, hogy Adam Green (az énekes) egy filmet készül forgatni, amiben Culkinnak is szerepet adna. Persze, lehet hogy kacsa a hír.

 3. A Missing in Action posztok sosem voltak több oldalasak, hanem csak rövidebbek és nem volt benne megemlítve minden film.
  Ezt követően egy Sztár voltam: Christopher Lambert jött volna, de látom nem nagyon elégedett a tömeg:)

 4. @koimbra: Én bírom ezt a rovatot, van benne lehetőség bőven, rengeteg olyan sztár volt aki aztán eltűnt. Christopher Lambertről például tényleg szívesen olvasnék.

 5. Hát szegény makaluki nem csoda ha eltűnt. Nem elég hogy aranyos kiscsávóból, randa pöcsfejű felnőtt lett, ráadásul még kábszeres is…Csodálkozok hogy ilyen jó csaja volt…:)

 6. @koimbra: Nehogy abba hagyd 1 ember miatt , ez a rovat nagyon jó !!!

  Amúgy a reszkessetek betörők kötelező karácsonyi darab , kár hogy ez lett a srácból de hát nem bírta a gyűrődést .
  Sok sztárral van ez így Mel Gibson és David Hasselhoff iszik ez meg egy kicsit keményebb cucchoz nyúlt .

 7. Culkin megint eltűnt? És továbbra sincs semmi karrier kilátása? Akkor mi indokolja 3 év után az újabb írást róla?

 8. @Llew: Muhaha, most hogy mondtad, megnéztem, három éve írtam róla. Rosszabb, az emlékezetem, mint három éve. Égő. Ahelyett, hogy inkább mégis Lambertről írtam volna.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *