0

UIP hírlevél

Stephen King: az élet írta a Kedvencek temetőjét

Érdekes dolog derül ki a nagyinterjúból, amelyet Stephen King az Entertainment Weeklynek adott abból az alkalomból, hogy mozikba került a regény új filmváltozata. Megtudhatjuk, hogy a Kedvencek temetője az író és családja valós élményein alapul, persze a természetfeletti momentumokat leszámítva. SPOILERVESZÉLY! Az olvasson tovább, aki ismeri már a történetet, illetve az, akit nem zavar, ha fontos fordulatok derülnek ki a cselekményből.

A Kedvencek temetőjének hősei egy négytagú család, akik egy álmos Maine állambeli kisvárosba költöznek, mert az orvos apa ott talál magának új munkát az egyetemi klinikán. King és családja a hetvenes évek közepén egy álmos Maine állambeli kisvárosba költözött, mert az író ott kapott munkát az egyik egyetemi karon. A regényben és a filmben a család fölfedezi a kedvencek temetőjét kies házuk közelében. Kingék konkrétan a kertjükön túl fedezték fel a kedvencek temetőjét. A regényben a ház közelében forgalmas út található, itt ütik el a kislány macskáját. King kislányának macskáját azon a forgalmas úton ütötték el, amelyen kamionok dübörögtek a házuk közelében. A regényben fontos szereplő a különös szomszéd öregúr, aki sokat tud a környék múltjáról. Kingék nem sokkal odaköltözésük után megismerkedtek a rokonszenves szomszéd öregúrral, aki sokat tudott a környék múltjáról. Később ez az öregúr találta meg King kislányának elütött macskáját. A regény ötlete akkor merült fel Kingben, amikor kislánya éjjel a garázsban a macskáját gyászolta. Arra gondolt: „mi lenne, ha a macska visszajönne a kedvencek temetőjéből?”. Aztán King olvasott a környéken hajdan élt algonkin indiánok mitológiájáról, és kezdett körvonalazódni számára, miért térnek vissza a halottak a temetőből.

A regényben és a filmben egyébként több olyan párbeszéd szerepel, amelyek valóban elhangzottak a King család tagjai között. King eredetileg nem is akarta kiadni a könyvet, de kiderült, hogy a patinás Doubleday kiadó évi 50 ezer dollárt fizet neki (adómentesen!), ha hozzájuk szerződik. (Az író akkoriban, a Carrie sikere után már húzónévnek számított.) Ez akkoriban nagyon sok pénz volt egy fiatal szerzőnek, így hamarosan megjelent a Kedvencek temetője a Doubleday gondozásában.
Az új filmváltozat 80 százalékon áll a Rottentomatoes kritikai portálon.

(Pet Sematary – már a hazai mozikban!)

Ezért lett „csúnya” Elton John életrajzi musicalje

Az autorizált életrajz különleges műfaj, mivel annak a személynek a jóváhagyásával, sőt nem egyszer gondozásában készül, akiről szól. Emiatt aztán a legtöbb autorizált életrajz erősen kozmetikázott, mivel az alany nyilván nem törekszik arra, hogy kellemetlen dolgok is nyilvánosságra kerüljenek róla.
A Rocketman című életrajzi fantasy filmmusical Elton Johnról szól, és a művész tevékeny hozzájárulásával készült (sőt párja, David Furnish az egyik producer, ő pedig az egyik executive producer), mégsem kozmetikázott darab, hanem „csúnya”, ahogyan a főszereplő Taron Egerton fogalmaz. Például amikor a néző először megpillantja Elton Johnt, éppen rehabra készül, szakad róla a víz és a fogát csikorgatja. Maga a film pedig azokból az emlékekből áll össze, amelyek Eltonban az elvonókúra során feltolulnak. Bepillanthatunk a művész gyerekkorába is, amely minden túlzás nélkül nehéznek nevezhető, és utána ez a helyzet már csak fokozódott.
A főszereplő Egerton azt is mondja, hogy „a film egy nagyszerű ember nyers ünneplése”. A saját alakításával kapcsolatban megjegyzi, hogy reméli, betekintést engedhet egy olyan ember életébe, aki köztudottan zabolátlan életet élt, de az alkotók ugyanakkor arra is törekedtek, hogy örömet szerezzenek az Elton-rajongóknak.
A filmnek még nincs korhatár besorolása, de szigorra lehet számítani, tekintettel arra, hogy droghasználat, kendőzetlenül ábrázolt szex és trágár beszéd fordul elő benne.

(Rocketman – hazai bemutató: 2019. június 6.)

Oszlik a köd a Macskák filmváltozata körül

Kiderült, hogy fognak kinézni a macskák a Macskák című filmmusicalben: pont úgy, mint az igazi macskák. Azaz a színészek nem szexi, testhez tapadó jelmezben fognak piruettezni, hanem igazi szőrük lesz és tényleg macskaszerűen viselkednek majd, amit számítógépes animációval értek el az alkotók. Azt is tudni lehet, hogy a Karmincák valós méretű díszletben fognak szerepelni, azaz minden tereptárgyat a háromszorosára nagyítottak, hogy megfeleljen a macskák perspektívájának.
A Universal stúdió egyelőre nem kívánja bemutatni, hogyan néznek ki a valódi macskává renderelt sztárok, eddig csak olyan felvételek láttak napvilágot, amelyeken a színészek kezeslábasban és a számítógépes animációt segítő markerekkel az arcukon szerepelnek.

(Cats – hazai bemutató: 2019. december 19.)

Ír sztárt igazol a Hang nélkül folytatása

Valószínűleg Cillian Murphy lesz az egyik főszereplője a Hang nélkül című thriller folytatásának. Az előző rész női főszereplője, Emily Blunt természetesen visszatér, míg férje, John Krasinski ismét forgatókönyvíró-rendezőként koordinálja a projektet.
A Hang nélkül rendkívül eredeti ötlettel lett a tavalyi év egyik legnagyobb sikere – az erdei házban rejtőző hősöknek csöndben kellett maradniuk, mert hang alapján tájékozódó földönkívüliek vadásztak rájuk –, kérdés azonban, mi újat tud hozni a folytatás. Az alkotóknak mindenképpen meg kell haladniuk az előző film alapötletét, hiszen ugyanazt a poént hiba lenne még egyszer elsütni. Ez nem lehetetlen, gondoljunk csak arra, hogyan terjesztette ki James Cameron az Alien univerzumát A bolygó neve: a Halállal, űrkommandós-operát hozva létre a klausztrofóbiás horror folytatásaként.
Cillan Murphy számos emlékezetes filmben szerepelt (28 nappal később, A sötét lovag: Felemelkedés, Eredet, Napfény), mostani legnagyobb sikere pedig a Birmingham bandája című brit sorozat, amely a város gengsztereinek száz évvel ezelőtt világában kalauzol.

(Untitled A Quiet Place Sequel – hazai bemutató: 2020. május 14.)

UIP Dunafilm

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *