0

InterCom hírlevél

A budapesti Dűne

Forog a Dűne! Az elmúlt évek egyik legegyénibb hangú, különlegesen sikeres rendezője, Denis Villeneuve, aki a Szárnyas fejvadász új életre ébresztésével, az Érkezés-sel, a Sicarió-val és a Fogságban-nal is emlékezetessé tette magát, nagyon nagy fába vágta a fejszéjét: Frank Herbert kultikus regénye, a Dűne megfilmesítésébe.
A műfaj mesterműveként tisztelt történetet David Lynch 1984-ben már filmre vitte, sőt, 2000-ben tévésorozat is készült belőle, most azonban az alkotók a legmodernebb digitális technika és fantasztikus szereplőgárda segítségére is számíthatnak. A főszerepet az Oscar-díjra jelölt Timothée Chalamet, Rebecca Fergusson, Oscar Isaac, Josh Brolin, Stellan Skarsgård, Dave Bautista, Zendaya, Charlotte Rampling, Jason Momoa és Javier Bardem játssza – és valószínűleg mind el is jönnek Budapestre, ahol a film nagy része készül – hogy azután a stáb majd Jordániában folytassa a munkát. A héten elcsattant az első csapó: Paul Atreides, a különleges sorsra született, ám arról mit sem sejtő fiatalember elindul az univerzum legveszélyesebb bolygójára, hogy megvédje a családját és a népét… a sztárok pedig sorra érkeznek a budapesti stúdióba.
A bemutatóra sajnos 2020 novemberéig kell várnunk.

Az Elrabolt világ bogarai

Több mint 40 eredeti helyszín, több mint 100 beszélő szereplő: az Elrabolt világ (Captive State, hazai bemutató: március 21.) című izgalmas sci-fi nagyratörő film, de nem csak a számokban: A majmok bolygója – Lázadás-sal világhírűvé vált Rupert Wyatt rendező újragondolta az űrinváziós műfajt. A film ugyanis nem az idegenek érkezését, a Föld elfoglalását mutatja be, ahogy ebben a műfajban szokásos, hanem 9 évvel későbbre vezet: amikor már megszilárdult az új rend, a túlélő emberek élni próbálnak, új uraik pedig kényelmesen irányítanak.
– Mindig úgy gondoltam az érkezőkre, mintha darazsak lennének – mesélte újságíróknak a rendező az SXSW fesztiválon, ahol nagy sikerrel mutatták be a filmet. – A gátlástalan támadó szellemük, a közösségi érzésük miatt, ráadásul a föld alatt épített fészkeikben érzik jól magukat, és az egyén náluk habozás nélkül feláldozza magát a közösségért. Innen jutottam oda, hogy akkor a megjelenésükben is legyenek rovarszerűek. A munkamegosztás szigorú náluk: a dolgozók, a katonák a filmben is egész másmilyenek… de mindegyik változatban van valami rovarszerű… így rögtön értelmet kapott a formájuk. Ráadásul jó pár éve tudom, hogy allergiás vagyok a darázscsípésre: nálam nem volt kérdés, hogy melyik oldalon állok…

Pikachu hangjai

Apró, gyors, sárga és nagyon puha: Pikachu a világ egyik legismertebb és legaranyosabb karaktere, és a POKÉMON Pikachu, a detektív (POKÉMON Detective Pikachu, hazai bemutató: május 9.) bemutatójával igazi élőszereplős mozifilmje is lesz, amelyben a kis pokémon egy emberrel nyomoz együtt egy rejtélyes bűnügy után… a hangját pedig Ryan Reynolds (magyarul természetesen Nagy Ervin) szolgáltatja. De ez nem volt mindig ilyen egyértelmű.
– Az alakja, a mérete, a mozgása sokkal hamarabb megvolt, mint a hangja – ismerte be nemrégiben Greg Baxter, a film vizuális effektusaiért felelős producer. – Sokféleképpen próbálgattuk, és Danny DeVito hangja nagyon jól állt neki. Mókás volt meg kedves. De amikor Ryan Reynolds is csinált egy próbát, hirtelen minden kétségünk elszállt: pont ilyen szemtelen, nagyszájú tréfamestert álmodtunk meg, amit Ryan hozott. Szóval, el kellett búcsúznunk Dannytől. Ryan megállíthatatlan humora az animációra is nagyon visszahatott: aki látja a filmet, észre fogja őt venni Pikachuban.
Szerencsére a DeVito-rajongóknak is jut azért élmény: a színész karácsony táján az új Jumanjiban fog szerepelni.

Tarantino Cannes-ba megy?

Kijött Quentin Tarantino új filmje, a Volt egyszer egy… Hollywood (Once Upon a Time in… Hollywood, hazai bemutató: augusztusban) első trailere, és Taratinónak újra sikerült bebizonyítania, hogy mekkora mágus: mindenki máris a lábai előtt hever. A világ talán három legszebb embere, Brad Pitt, Leonardo DiCaprio és Margot Robbie egy filmbe gyűjtése már önmagában óriási fegyvertény, ami nem nagyon sikerülne másnak, de az egész előzetes valami nagyon játékos, nagyon laza (és valószínűleg némiképp erőszakos) nosztalgiautazást sugall a ’69-es L.A.-be (ahol Tarantino is ott volt – igaz még csak 7 évesen).
A szemfülesebbeknek valami más is feltűnt: május 25-én lesz a 25. évfordulója annak, hogy Tarantino egy csapásra világhírű lett – akkor mutatták be a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválón a Ponyvaregény-t. Márpedig a Volt egyszer egy… Hollywood-ról a mester azt nyilatkozta, hogy új filmjével sikerül a legjobban megközelítenie korai nagy művét. És Cannes-ban idén májusban is lesz fesztivál.
Vagyis az előzetessel együtt a pletykagépezet is beindult: könnyen lehet, hogy a film a versenyprogramba kerül a világ egyik legrangosabb és legtrendibb fesztiválján, és főszereplőivel együtt Tarantino is Európába utazik májusban.

IC Press

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *