4

Sicario – A bérgyilkos (Sicario)

sicario1

Tele a youtube ismert filmek átformált előzeteseivel. Így akár A pankrátor is kinézhet exploitation horrornak vagy a Jurassic Park romantikus vígjátéknak tűnhet. A Sicario-t a marketingesek akciófilmnek álcázták, legalábbis a trailer alapján egy feszültebb, lövöldözésekkel tarkított produkciónak látszott, ahol Emily Blunt odaver a mexikói drogpiacnak. Csak éppen a Sicario nem akció, nem nevezhető pörgősnek és ráadásul Blunt sem kőkemény.

sicariokep1

Kate Macer (Blunt) csapatával egy rajtaütés során sok hullára talál. Nagyon sok hullára. Nem sokkal később egy megbeszélésen úgyszólván meglebegtetik előtte, hogy beszállhatna egy csapatba és lehetősége lenne elkapni a főkpolompost. Macer nem tudja, hogy egy általa eddig nem ismert világba csöppen. Ahol papíron ugyan minden legális, szép és jó, de a valóság máshogy fest. És ha valaki mégis szeretné elmondani, hogy teljesen máshogy zajlottak a történések, akkor pár pofon, esetleg egy rá meredő fegyver jobb belátásra bírja.

És ugye senki nem gondolhatja komolyan, hogy a drogháborúban mindenki tiszta lapokkal, a lefektetett szabályok szerint, korrekt módon „játszik”. Graver (Josh Brolin) papucsban, már-már nagyképű vigyorral a képén keveri a paklit. Homály fedi, hogy kinek dolgozik és nem zavarja, ha át kell hágni valamilyen egyezményt és lelkiismeret-furdalás nélkül odavet csalinak bárkit. A cél szentesíti az eszközt? Alejandro-ból (Benicio Del Toro) pedig a kartellek közötti viaskodás „csinált” fegyvert. Higgadt, nyugodt, sokat megélt és tapasztalt alak, igazi aduász. Érzéseit napszemüvege mögé rejti, de bárkibe beleereszt egy golyót, ha útjában áll.

sicariokep7

Denis Villeneuve nem a jól bejárt utat követi. És ennek csak örülhetünk. A Fogságban sem volt a megszokott thriller és az Ellenség elgondolkodtató, művészi darab volt. A Sicario-val pedig a kartellek ellen vívott harcot mutatja be, ahol a célok elérésének érdekében bármit meg lehet tenni, nincs pardon és senki nem fog bocsánatot kérni senkitől. Durva világot mutat be a rendező, olyan közegben járunk, ahol egy focimeccsen meg sem lepődnek, ha lövöldözést hallanak a távolból és nyugodtan folytatják tovább a játékot. Villeneuve alkotása ugyan nem pörög nagy fordulatszámon, nem az akciókra fókuszál. Sokkal inkább a hangulat megteremtése, a feszültség növekedése és a történet kibontása emeli a filmet jóval az átlag fölé.

Tehát, aki egy lövöldözésekkel megspékelt akciót vár az csalódni fog. Ha A holnap határában látott Emily Blunt az egyik véglet, akkor a Sicario-ban játszott karaktere a másik. Nem egy badass katonanő, hanem egy idealista, naiv kommandós, aki megismeri miképp lehet másképpen vívni a bűnözők elleni harcot. És még csak nem is ő a film főhőse, de karaktere az egyetlen, aki nem akarja bemocskolni a kezét. Azonban csak így lehet boldogulni. 85 %

imdb: 8,1
rottentomatoes: 93 %

Büdzsé:  30 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 39 millió dollár
Eddigi összbevétel: 62 millió dollár

4 komment

 1. Pedig már fontolóra vettem hogy megnézem, én is majdnem bedőltem neki, azt hittem olyan mint a Bűn hálójában, vagy az Alias, de ezek után inkább nem nézem meg.

 2. Az egész hozzászólásom SPOILERes lesz.
  Nem lenne ezzel a filmmel semmi baj, ha a rendező nem így állította volna be az egyetlen női szereplőt. Mert mit látunk? A kartellek világában mindenki kőkemény, a pasik tudják, mi a dolguk, nem tökölnek, átlátnak a szitán, csak ez az egy nő, ez a kis anyámasszonykatonája, ez nem tudja, hogy mit-merre.-hogyan. Mert ha az lett volna, hogy az esze miatt veszik be a csapatba, mondjuk a jogi tudása miatt, de nem – azt a pálmát is a néger kistársa viszi el.
  Dühítő volt a karakter, egyszerűen nem értette meg, ha papíron klappol minden, onnantól semmi más nem számít.
  Szégyellheti magát a rendező, amiért így ábrázolt egy női karaktert, mert teljesen az jön le, hogy ez nem nőknek való vidék…miközben tudjuk, hogy a valóságban vannak igencsak gonosz nők. (Kartelleket is szoktak vezetni.)
  Nem vagyok turbófeminista, de ez a film, most nagyon kiütötte nálam a biztosítékot.

  • Blunt saját munkájában profi. De egy olyan közegbe kerül be a nő, ahol teljesen máshol dolgoznak, mint amit eddig megszokott. Hiába akar jót tenni, az ő lelkivilága más. Egyszerűen naiv volt és kihasználták. De pl. ha Schwarzeneggerrel tették volna ezt, akkor jól pofánvágja az illetékeseket és egymaga végzi el Del Toro feladatát.

 3. Nálam a mérleggel volt a baj. Mintha nem tudták volna eldönteni, miből-mennyit kell mutatni. A történet nagyjából rendben volt, szerintem. A színészek jók voltak, tényleg. Valahogy mégis többre számítottam. Csalódtam, megmondom őszintén. Talán tényleg a trailer tehet róla, hogy kicsit megvezetett. Nem tudom, de most ez nem ütött akkorát, mint vártam.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *