0

UIP hírlevél

Két héttel korábban támad Űrdongó Amerikában, ami jó jel

A nagy amerikai stúdiók az utóbbi időben rászoktak arra, hogy két héttel a hivatalos premier előtt már mozikba küldik a filmjüket, igaz, korlátozott kópiaszámban. Ennek azért van értelme, mert az elővetítésekre bejutó kiváltságosok kommentcunamit generálnak az interneten, ami legalább olyan jó reklám, mint a direkt hirdetések.
Az ŰrDongó elővetítésein bónusz tartalommal – erről egyelőre nem tudni, mit kell alatta érteni – és kis Transformers-ajándéktárggyal kedveskednek a nézőknek. Iparági bennfentesek szerint mindez azt jelzi, hogy a gyártó Paramount stúdió hisz a filmben, hiszen ha bukásra számítanának, inkább elrejtenék, hogy legalább az első két hétben jó bevételt hozzon.
Az ŰrDongó a Transformers-franchise megújítására vállalkozik, amennyiben a címszereplő robot eredettörténetét meséli el. Ezért is bízták a rendezést a sokat robbantgató Michael Bay helyett egy szerzői filmesre, Travis Knightra (Kubo és a varázshúrok, ParaNorman).

(BumbleBee – hazai bemutató: 2018. december 20.)

Végre sikerült belőni, hová tegyük a Ragadozó városok című szuperfilmet

Ezer évvel egy közelebbről meg nem nevezett katasztrófa után hatalmas lánctalpas városok száguldoznak az emberi civilizáció romjain, és az erősebb ragadozók bekebelezik a kisebbeket. Felbukkan egy fiatal nő, aki felkelést robbant ki, hogy véget vessen az áldatlan állapotoknak.
Philip Reeve világsikerű regénytrilógiájának első kötetéből Christian Rivers rendezett szuperfilmet – és részben Peter Jackson producer is. Jackson, A Gyűrűk Ura és a Hobbit trilógiák alkotója tíz éve készült a Ragadozó városok megrendezésére, de nem volt rá energiája, ezért bízta régi munkatársára a dirigálást – de persze nem bírta volna ki, ha néhány jelenetet azért nem maga rendez a filmből.
Arra a kérdésre, mégis hogyan képzeljük el a Ragadozó városok világát, Rivers megnevezte a referenciákat: „Akkor járunk legközelebb az igazsághoz, ha a Csillagok háborújából, a Mad Maxből és a Harry Potterből háromszöget alkotunk: e háromszög közepére pontosan illik a mi filmünk. Mindez úgy értendő, hogy szinte olyan kozmikus küzdelem zajlik, mint a Csillagok háborújában, a harc olyan nyers és könyörtelen, mint a Mad Maxben, és az egésznek van egy olyan különös, viktoriánus fílingje, mint a Harry Potternek.”
Rivers egyébként 1992 óta dolgozik Jacksonnal, akkor készítették a Hullajó! című zseniális zombifilm-paródiát. Nem mellesleg Oscart is kapott, a King Kong vizuális effektusaiért.

(Mortal Engines – hazai bemutató: 2018. december 27.)

Meghatározta nemi identitását Elton John megformálója

Nagy várakozás előzi meg a Rocketman című filmet, amely Elton John felemelkedését mutatja be, Taron Egertonnal a főszerepben. Jó ideje találgatják, a wales-i színész a saját neméhez vonzódik-e, különösen, amióta októberben kitette az Instagramra egy fiatalember fotóját, ezzel a megjegyzéssel: „Cuki. Az én pasim”. A meleg közösség ezután közéjük tartozónak könyvelte el Egertont, aki erre rátett még egy lapáttal, amikor lájkolta egy férfi bejegyzését, aki közölte, hogy épp elkezdett járni egy fiúval.
A színész azonban a minap a Radio Timesnek adott interjújában véget vetett a találgatásoknak. „Nem vagyok meleg, de két közeli barátom előbújt 15 évesen, és én örömmel támogattam őket. A haverjaimat pedig ezután is cukinak fogom hívni, ha egyszer cukik.”
Egerton Kevin Spacey-ről elmondta, hogy soha nem viselkedett vele illetlenül. Ugyanakkor szerinte nehéz megállapítani, hogy valaki merészen flörtöl-e, vagy szexuális ragadozó. Szerinte Spacey inkább csak merészen flörtölt. Emlékezetes, hogy az Oscar-díjas színész bukott ember lett Hollywoodban, miután többen is szexuális zaklatással vádolták meg.

(Rocketman – hazai bemutató: 2019. június 6.)

Lassan nem fognak beférni a sztárok a Macskák moziváltozatába

Idris Elba, Taylor Swift, Ian McKellen és Jennifer Hudson után Rebel Wilson (A tökéletes hang 1-3. Hogyan legyünk szinglik) is csatlakozott a Macskák sztárcsapatához. A molett volta miatt sokat támadott ausztrál színésznő Gimb-Gömb macskát (Romhányi József fordítása), avagy a vén Gömböc macskát (Nemes Nagy Ágnes fordítása) fogja alakítani.
Az egyik legnagyobb huszadik századi angol költő, T. S. Eliot a keresztgyerekeinek írt verseket az általa rajongásig szeretett macskákról, a költemények aztán összegyűjtve kötetben is megjelentek. Egy válogatás 1972-ben jelent meg magyarul a kor legjelentősebb hazai költőinek fordításában, amikor pedig 1983-ban a Madách Színház bemutatta Andrew Lloyd Webber világhírű musicaljét, a „rímhányó” Romhányi József magyarította a szöveget – a Macskák hőseinek ezért van két neve forgalomban.
A nagyszabású filmváltozatot, amelynek Webber az egyik producere, Tom Hooper rendezi, aki a 3 Oscarral jutalmazott Nyomorultakkal már bebizonyította, hogy tud filmmusicalt rendezni, és általában bármihez nyúl, képtelen elrontani (A király beszéde – 4 Oscar-díj, A dán lány – Oscar-díj).

(Cats – hazai bemutató: 2019. december)

UIP Dunafilm

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *