0

Justice League: Doom (2012)

2018-01-jl-doom-1írta Nikodémus

Két páros kritika után miért áll most egyedül a DC animációs Justice League-sorozat legújabb darabja? Mert rákövetkező társa, a Flashpoint Paradox már terítékre került korábban itt, a blogon, másrészt ez a film bizonyos szempontból önállóan is megáll. Ugyanis a menetrendszerű csihipuhik közben ritkán szóbakerülő bizalom kérdését feszegeti. Nem mintha a Doom remekmű lenne, de érdemes rá külön sort keríteni.

A két korábbi küldetés során már összerázódott csapat az épp aktuális gonosz-sereget füleli le, amikor valami (valaki?) titokban behatol Batman barlangjába, és egy kis eszközzel letölti a számítógép összes érzékeny adatát. Kisvártatva pedig mindegyik szuperhősünk személyre szabott ártalmatlanítást szenved el, gyanúsan pontosan időzítve. Flash (Michael Rosenbaum) örök futásra van kárhoztatva egy bombával a karján, Wonder Woman (Susan Eisenberg) vég nélküli harcra kényszerül, Green Lantern (Nathan Fillion) egy tragédia láttán megriad önnön alkalmatlanságától, és leteszi a gyűrűt, Superman (Tim Daly) pedig kritponit-golyót kap a mellkasába. Természetesen Batmant (Kevin Conroy) is eléri a végzete Bane (Carlos Alazraqui) képében, aki saját szüleinek elrabolt csontjai közé temeti elevenen a sötét köpenyest. Úgy tűnik, nincs segítség, közben pedig Vandal Savage (Phil Morris) összeállítja a Végzet Légióját, hogy egy jól irányzott csapással kiirtsa az emberiség felét, és a másikon uralkodhasson.

2018-01-jl-doom-2

A történetet sok akció dúsítja, ám Lauren Montgomery rendezése akkor válik igazán érdekessé, amikor rájövünk: az összeesküvésben akaratlanul komoly szerepe van Batmannek is, aki mindeddig elrejtett egy súlyos titkot társai elől, különbnek képzelve magát náluk. A megkérgesedett lelkű, fekete-fehér morálszemüveget viselő sötét lovagot naiv társai alig értik, s bár a nagy veszélyt elhárítják közösen, a következő gyűlésen Batman kilép a szövetségből. Kicsit keserédes ez a finálé, ám jól megágyaz az egy évvel később érkező Flashpoint Paradoxnak, ami jól megkavarja az idővonalakat, s egyúttal gyors véget is vet az aktuális Justice League-történetfonálnak, illeszkedve a nagyvásznon épp elinduló univerzumhoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *