8

A Disney megvette a 20th Century Foxot

0disney20thAmiről korábban már pletykáltak, hivatalossá vált: a Disney megvásárolta a 20th Century Foxot. Pontosabban az anyacég, a 21st Century Fox azon részeit, melyek a 20th Century Fox stúdiót, a tévés részleget, valamint többek között az FX és a National Geographic csatornákat fedik. (A Fox News, Business és Sports tehát marad a korábbi tulajnál.) A Disney összesen 52,4 milliárd dollárt fizetett a megfelelő részvénycsomagért, de mellé egy 13,7 milliárd dolláros hitelt is átvállalt, szóval a végső vételár 66,1 milliárd dollár.

Ami a nagyvásznat illeti, ízlelgessük csak: az Alien, a Predator, a Majmok bolygója, a Die Hard és az Avatar franchise-okat már az egeres cég felügyeli. Illetve a régi Star Wars-trilógia jogai visszakerültek a Lucasfilmhez (jöhet a hamisítatlan, érintetlen, eredeti SW-kiadás…). Kevin Feige pedig dörzsölheti a tenyerét: Moziverzumának hőseit végre összeeresztheti az X-Mennel és Deadpoollal (a Fantasztikus négyes kicsit nehezebb ügy, a Foxnál csak a terjesztési jogok voltak). Arról egyelőre nincs hír, hogy a Fox-stúdió divízióként megmarad-e vagy teljes beolvadás következik.

Bob Iger elnöksége alatt a Disney a kilencvenes évek mélyrepülése óta valóságos pénznyomdává alakult, amely kisgömböcként nyeli a konkurenseket: 2006-ban megvették a Pixart, 2009-ben a Marvel Stúdiót, 2012-ben pedig a Lucasfilmet, majd együttműködésbe kezdtek a Netflix-szel. Utóbbinak mostanában lesz vége, hiszen 2019-től a Disney saját streaming-szolgáltatást indít, ahová a már most impozáns mozifilmtár mellé újabb élőszereplős Marvel- és Star Wars-sorozatokat terveznek.

Update: egy érdekes elemzés az üzletről és a várható hatásokról (Index)

0disney20th2

Szerintetek merre tart ezzel az egeres cég? És Hollywood?

8 komment

 1. Majd az idő megmondja, hogy jó volt-e ez nekünk. Bár azt remélem a netflixre nem lesz rossz hatással.

 2. Szerintem nem jó,hogy ‘egy ember” kezében van minden. Nagyon nem jó. Ha eddig nem tettek le új minőségi filmeket,akkor ezután pláne nem fogna. Jönnek a remakeke,rebootok stb. Semmi újdonság nem lesz. Nem lesz konkurencia. Nem adok sok időt és szét fog szakadni az egész.

 3. Egy Egér mind felett …? Könnyen lehet ,hogy pár éven belül 3 szereplőre redukálni díj Hollywood ..(a Warner és az Universal marad meg talpon) Nem biztos hogy jó ez…a Toyota sem veszi meg. BMW-t pedig meg lenne ra a fedezet.. és a világ csak profitál a külön állásukból .Masreszt ha egérék tényleg olyan okosak, megőrzik a Fox identitását és meghagyják mint “felnottebb “ témákat forgalmazó gyártó önálló entitás t.
  Ahogy a Warner a New Line esetében a horrorok és elsősorban kor határos vígjátékok elé teszi az adott logót .

 4. Nem tudom, volt-e már vizsgálat, de simán lehet, hogy a trösztellenes hatóság menetközben beleszól majd a bizniszbe.

 5. Először is, számomra érthetetlen, hogy egy nagy múlttal bíró gigastúdió megvesz egy másikat. Még ha arról lenne szó, hogy mondjuk egy kisebb céget kebelez be a Disney. De nem, fogta magát, kinyitotta a pénztárcát, megkérdezte mennyi és még adósságot is átvállal. Azért a Foxnak nem ment ilyen rosszul. Bár ugye lövésem sincs, hogy a háttérben mi történhetett.
  A Disney-nek nagyon megy:) Csak nehogy ráfaragjon a végén. Most már simán el tudom képzelni, hogy a legvégén egyetlen stúdió irányít Hollywoodban…továbbgondolva pedig akár a Fehér Házat is. És még azt is el tudom képzelni, hogy a Disney-t is megveszik:)
  Egyébként meg jöhetnek a crossoverek, pl John McClane bekerül a Tronba:)
  Az X-Menes crossoverek pedig magától értetődőek, csak én ezt inkább úgy tudom elképzelni, hogy egy alternatív univerzumból átruccannak erre a Földre. Mondjuk éppen Galactus pusztítja el a bolygót és az F4-gyel nem tudják megállítani, Dr Strange meg pl pont felkapja a fejét, nyit egy portált és áthozza őket erre a Földre, jön velük sajnos Galactus, majd a helyi hősökkel szépen leabálják a bolygófalót:)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *