1

Contratiempo (The Invisible Guest)

Contratiempoposter

Adrian Doriát éppen egy szállodában tartják megfigyelés alatt. Mindene megvolt, mosolygós feleség és sikerekben gazdag szakmai múlt. Azonban azzal gyanúsítják, hogy megölte szeretőjét. Ami nem meglepő, végső soron az áldozattal együtt találták meg egy bezárt szobában.

A férfi tagad, állítása szerint valaki más követte el a szörnyű tettet és őt is leütötték. Ügyvédje távol jár, az ügy szempontjából fontos szálat követ, de bevonja a veterán az éppen visszavonult, renoméját rontani egyáltalán nem akaró Virginia Goodman-t, hogy addig is foglalkozzon a védelemmel. A vád fontos tanút fog meghallgatni az éjjeli órák ellenére, röpke három óra áll rendelkezésére, hogy megtudja a férfi történetének részleteit. Profi, sokat látott szakember, azonnal észreveszi, ha valami hiányzik a sztoriból, különösen dühös lesz, ha úgy érzi, hogy megpróbálják átverni. Márpedig a bajban lévő fiatalember beszámolója egy átlagos megfigyelő számára ugyan hihető, de egy törvényszéki héja nem vesz be mindent. Tudni akarja, hogy mi történt valójában, különben összepakol és búcsút int. Fontos minden részlet, hiszen mint tudjuk, az ördög a részletekben rejlik. Hosszú lesz ez az éjszaka, legalábbis nekik.

Contratiempo1

Szomorú, de manapság az igazán csavaros krimik kimentek a „divatból”. Különösen hiányoznak, amelyeken nem csupán bambulni lehet, várni a végkifejletet, hanem megpróbálják megmozgatni a szürke agysejteket, elérik, hogy a néző is feszülten figyeljen és lecsapjon a számára gyanús mozzanatokra. Felkerülnek a sakktáblára a Doria múltjából az ügy szempontjából fontos helyek és figurák. Goodman éberen figyel és fontos kérdéseket fogalmaz meg. Az idő előrehaladtával pedig megváltozik a sztoriban néhány karakter hozzáállása és viselkedése, amelyek már más színben tüntetnek fel egyes szituációkat. Fontos a „És mi van, ha”? kérdés. Jack Reacher első mozis megmérettetésében is sorra vette a lehetőségeket, az áldozatokat megpróbálta kapcsolatba hozni egymással és egyes minden egyes lehetőségnél már másképp festett az eset.

Contratiempo3

Ügyesen keveri a lapokat Oriol Paulo rendező, biztos kézzel tartja a múltba való visszatekintések során kezében a szálakat. Kezdetben Doria még áldozatnak látszik, szeretője, Laura pedig egy eszes nő, aki nem fagy le a veszélyes pillanatokban sem, képes gyors döntést hozni. De aztán fordul a kocka és más megvilágításban sokkal inkább egy szomorkás és sebezhető nőnek tüntetik fel. Rendező nem okoz csalódást, láthatóan törődött a filmmel és egy átgondolt, logikai hibáktól mentes krimit/thrillert készített.

Az idő előrehaladtával, ahogy fogy Doria ideje és Goodman türelme egyre feszültebb lesz a film. Magától értetődő, hogy megpróbál fordulatos és meglepő lenni: sikerül. Nyilván az igazán tapasztalt néző néhány helyzetet előre lát, de még így is eléggé kellemes és hangulatos történetet kap. 80 %

Egy komment

  1. Marha jó sztori! A film is az. Ide a rozsdás bökőt, hogy rövidesen jön az amcsi remake belőle.. 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *