5

30 éves a Halálos rémületben

livingdaylights

Az eltelt évtizedek során James Bond sok zűrös helyzeten verekedte át magát, illetve rengeteg hölgyet csábított el. 30 éve mutatták be a Halálos rémületben filmet, vagyis a franchise 15. részét, amelyben Timothy Dalton lépett Roger Moore helyére. Habár a kasszáknál tetszetős eredményt mutatott fel, de a kritikák és a rajongók kiemelték, hogy ezúttal a 007-es laza stílusa a múlté lett és kissé keményebb hőst láthattak.

A kezdetek

livingdaylights1A 80-as évek közepén Roger Moore utoljára bújhatott James Bond öltönyébe. Összesen hét alkalommal játszhatta el a 007-est. A döntést ő maga hozta, Albert Broccoli producer viszont még boldogan látta volna újra a főszerepben. Így a Halálvágtát követően felmerült, hogy előzményt kellene készíteni, ám ezt az ötletet elvetették és csak később, a Casino Royale előtt szedték ismét elő.

Szereposztás

livingdaylights5Kellett egy új színész! Sam Neill is esélyes volt, John Glen rendezőt, illetve Dana és Barbara Broccolit sikerült megnyernie, azonban Albert Broccolinak erős kétségei voltak. Pierce Brosnannal viszont mindenki ki volt békülve, a három napon próbafelvételek során elégedettség sugárzott az arcokról. Őt azonban Remingston Steele sorozat kötötte magához, de úgy tűnt, hogy az NBC nem folytatja a szériát. Amikor napvilágot látott, hogy Brosnan lehet Őfelsége titkosügynöke, megnőtt az érdeklődés a műsor iránt, a csatorna pedig két hónapos gondolkodás után úgy döntött, hogy jöhet az újabb évad.

Emiatt a producerek Timothy Daltonnal írták alá a szerződést. Bár Albert Broccoli csak a felesége rábeszélése miatt találkozott volna vele. Dalton viszont Brenda Starr miatt egy ideig elérhetetlen volt, csak miután letudta a filmet, fogadta el az ajánlatot.

livingdaylights22Maryam d’Abo lehetett a Bond lány, vagyis a csehszlovák Kara Milovy csellista. A hölgy egyébként a Halálvágtába is szeretett volna bejutni, Pola Ivanova megformálására jelentkezett, Kara szerepét megkapta volna, de ezzel a lehetőséggel nem élt.

Morten Harketet az A-Ha énekesét akarták a főgonosz egyik emberének megformálását, ám elutasította a felkérést, mondván, hogy nincs ideje erre, másrészt inkább népszerűsége, mint színészi tehetsége miatt próbálták benyomni a filmbe. Ettől függetlenül a csapat énekelte a főcímdalt, bár eredetileg a Pet Shop Boyst kérték fel, el is vállalták volna, de amikor kiderült, hogy nem a teljes soundtrack-ről van szó, gyorsan nemet is mondtak.

0cbAz orosz Impostort egy kaszkadőrnek kellett volna játszani, de John Glen nem volt elégedett, világossá vált, hogy színészre van szükség, így gyorsan leszerződtették Carl Rigg-et. Rigg akkoriban éppen otthon volt és a gyerekével foglalkozott, a felesége pedig üzleti úton volt. Amint szóltak neki, hogy egy 007-es filmben kellene részt vennie a gyereket átvitte a szomszédhoz és egy üzenetet hagyott nejének, amiben leírta, hogy egy James Bond produkció miatt sürgősen el kellett mennie.

Ez volt az első hivatalos Bond film, ahol már nem Lois Maxwell volt Miss Moneypenny, a hölgy 1962 óta alakította a karaktert. Caroline Bliss vette át tőle a stafétát, de csak összesen kétszer játszhatta Moneypenny-t.

Charles herceg épp a stúdióban járt, amikor a filmet forgatták, éppen egy rakétát indítottak volna el Q laborjában. Maga a herceg nyomhatta meg a tűz gombot.

A járgány

livingdaylightss

Őfelsége titkosszolgálatában még Aston Martin DBS-t használt a főhős, de aztán a Kém, aki szeretett engem felvonásban már Lotus Espritre váltottak, ami a Szigorúan bizalmasban is benne volt. De a Halálos rémületben ismét Aston Martin volt a nyerő, amelybe természetesen beültettek mindenféle kütyüt.

Box Office

Július 31-én mutatták be Amerikában, 11 millió dollárral kezdett, ami elég volt az első helyhez, Az elveszett fiúk mögötte 5 millióval nyitott. A következő víkenden szintén első volt, pedig jött a Zsarulesen és He-Man is. Majd a harmadik fordulóban a Zsarulesennek átadta az elsőt pozíciót és a másodikra csúszott vissza. 51 millió dollár volt az amerikai végösszeg. Nálunk egyébként 1991-ben jelent meg VHS-en, Daltont Kovács István szinkronizálta, majd 1996-ban jött ki az InterComos verzió Vass Gáborral.

Még a bemutató előtt valaki kicsempészte a filmet, amely a feketepiacra került. Ebben az effektek még nem készültek el és a hanganyag is eléggé hiányos volt. De hát akkoriban ez is elég volt.

5 komment

  1. Egy időben ez volt a kedvenc Bond filmem. Talán még most is az. A TOP 3-ban biztos benne van.
    Kár, hogy nem készült több film Daltonnal.

  2. Próbálták a franchise-t Daltonnal a korhoz igazítani, de Connery és Moore után valahogy nincs elég karizmája a színésznek, hogy betöltse a vásznat. Ez még tűrhető film volt, de a későbbi Licence to Killt lefokozták egy sima bosszú-akciófilmmé. És jöhetett megint a váltás…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *