9

A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja (Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales)

karibtenberposzter

Úgy a 90-es évek végén ötlött fel a Karib-tenger kalózai gondolata, Ted Elliot és Terry Rossio vázolta a Disney számára az ötletet és 2001-ben kezdett hízni a forgatókönyv is. Ekkor még a stúdió nem tudott dűlőre jutni, hogy egy olcsóbb, „only DVD” filmet akar vagy merjen-e mélyebbre nyúlni a pénztárcában. Érthető volt a félelmük, hiszen a halálfejes lobogók inkább csak a szomáliai partok mentén voltak „népszerűek”. Ráadásul az 1995-ös Kincses-sziget kalózai óriási bukása még élénken élt az emlékezetekben. Végül merészen adtak Gore Verbinskinek 140 millió dollárt kalandos fantasy megvalósítására, ennek ellenére bemutató előtt is kevesen gondolták, hogy ebből komolyabb siker lehet. A tetszetős eredmények láttán jöttek is a folytatások, de a negyedik résznél az 1 milliárdos bevétel ellenére érezhetően elfáradt a franchise. Nem hiába kellett várni 6 évet az ötödik felvonásra, mintha a keletkezett űrt A magányos lovassal próbálta volna betömni a stúdió és az elmaradt éljenzés miatt inkább visszatértek a karibi vizekre. Jól tették.

karibtengersalazar3

Nos, az írók és rendezők gondosan tanulmányozták az első filmet. Olyasmit akartak, ami ismét a közönség kedvére való. Ergo: inkább megpróbálták másolni. A fedélzetre hozott norvég rendeződuótól éppen ezért nem kell várni újító szándékot vagy olyan pillanatokat, amire rá tudnánk fogni, hogy eredetinek mondható. De ha már újrahasznosítanak és másolnak legalább jól végzik a dolgukat.

A legfontosabb elem: Jack Sparrow. Általában véve vele azonosítják a franchise-t, joggal, de ő is csak egy összetevő a sok közül. Mindenkinek kedvére való volt a kissé ütődött, bizonytalan járású fickó, Depp kiválóan érezte meg miképp kell eladni a figurát. Viszont be kell ismerni, hogy a karaktert nem lehet túlerőltetni, a minyonokhoz hasonlóan nem lehet folyamatosan az előtérben. Az Ismeretlen vizeken ott vérzett el, hogy Sparrow-ból túl sok volt, sokszor inkább idegesítő, mint élvezhető. A Salazar bosszújában visszakanyarodtak a régi bevált stílushoz. Van egy fiatal hős, akit igaz cél vezérel, akad bimbózó romantika, látványos kaland és végre Depp ismét elkapta a fonalat… vagy a rumot.

karibtengersalazar2

A kalóznak esze ágában sincs megváltani a világot. Három dolgot szeretne: inni, inni és véghezvinni egy remekbeszabott rablást. Sajátos hozzáállása és nem mellesleg ittassága miatt a dolgok nem az elképzelések szerint alakul. A szorult helyzetből egy fiatalember, konkrétan Will Turner fia menti meg, mivel szüksége van a segítségére az összes tengeri átkot megszüntető Poszeidón szigonyára és csak vele tudja felkutatni. Csatlakozik még hozzájuk Carina, a boszorkánynak mondott, csillagokat jól ismerő hölgy is. Ám a keresés rejt némi veszélyt magában, hiszen az angolokon kívül Salazar kapitány és kísértetserege is boldogan elkapná Sparrow-t.

Célkitűzések mindenhol! Henry szeretné apjáról feloldani az átkot, Carinát is hajtja a tettvágy, Salazart fűti a bosszú és végre Barbossa sem felesleges, nézőcsalogató figura. A romantikus szálat szerencsére nem viszik túlzásba, nem veti vissza a film cselekményét, hanem szépen alakul a cselekmény során, egészen jól működik. Brenton Thwaites és Kaya Scodelario nem csupán háttérben pislogó díszletelemek, Javier Bardem főgonoszáról sem feledkeztek meg, kapott egy kidolgozott háttértörténetet is.

Mennyire engedték, hogy Espen Sandberg és Joachim Ronning rendezők a saját fejük után menjenek? Évek múlva majd alaposan kivesézik egy interjúban az élményt. A látvány természetesen rendben van, de a hangsúly nem is ezen van. Foglalkoztak a karakterekkel, a szövegek végre viccesek, az akciójelenetek nagy része kedvelhető és élvezhető, de persze eredetiséggel nem vádolható. A tempó feszes, hiába játszódik a film első negyede egy szigeten az unalom elkerül.

Sokkal jobb lett, mint az Ismeretlen vizeken, ahol majdnemhogy ugyanaz járt a fejünkben, mint Sparrow-nak. Valaki adhatna egy adag rumot, fel tudta volna dobni az amúgy gyenge filmet. Újat mutatni vagy meglepetést okozni nem fog, de egy kellemes két órás kalandot azért nyújt szesz nélkül is. 70 %

imdb: 7,3

9 komment

 1. Egyetértek, nálam is 7/10.
  SPOILER:
  A stáblista utána jelenet pedig a franchise (2.) legeslegkirályabb karakterének visszatérését lengette be, aki miatt akár már holnap nézném a folytatást. Nagyon remélem, hogy összejön!

 2. Ahol néztem én voltam az egyetlen aki nem ment ki a stáblista alatt. Majdnem szóltam is hogy hova hova, a korábbi részeknél mindig volt stáblista utáni jelenet 🙂

  • Nálunk is sokan kimentek..én nem vagyok alapvetően nagy híve a stáblista utáni jeleneteknek, de ez telitalálat lett, ráztam az öklöm, hogy “ez az!” 🙂
   SPOILER:
   Davy Jones.

   • De az a jelenet is direkt olyan volt, hogy hát ő volt,de mégsem,ha esetleg bukta lenne ez a rész. Én nem szoktam amúgy végig várni a stáblistát,ezek a jelenetek fent vannak minden filmhez a youtubon,szóval felesleges végigvárni,meg tökre érdektelenek is.

   • Koszi szépen!
    Rá is gondoltam h ha azt mondjak h a legkiralyabb karakter! De o nem meghalt?

 3. Egyetértek az írással, a film egy az egyben az első részt másolja. A srác kissé sótlan, a csaj vagány (mondjuk Knightleynál mindenki vagányabb…), Depp nagyjából visszafogja magát, és a pörgésre sem lehet panasz. Egyénisége sajnos nincs a filmnek, egyszer fogyasztható popcorn.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *