1

Rideg világ (Equals)

equals

Az emberiség maradéka a Föld egy szegletében próbál boldogulni. Ebben az utópiának mondott disztópiában érzelemmentes életet élnek. Nincs se sértődés, se öröm, egyhangúan néz mindenki maga elé és jóformán ugyanúgy élik napjaikat. Szerelem? Ugyan. Azonban néhány személynél mégis előrefurakodnak egyes érzések, őket egyszerűen csak deviánsoknak nevezik. Silas (Nicholas Hoult) és Nia (Kristen Stewart) is elkapja a „betegséget”, kialakul a vonzalom közöttük, titkon találkoznak és terveket szőnek. Menekülni kell, csak így élhetik túl.

Ismerős? Bármennyire is tetszetős és jól hangzó, hozzá kell tenni, hogy a young adult adaptációk többsége valamennyire ráhúzható a fent leírt sémára. Csakhogy Drake Dormus nem hozott anyagból dolgozott, hanem saját maga ötletelt a filmen. Nincsenek tinihősök, nem akarják megdönteni a rendszert, pláne nem szeretnének felszabadítani mindenkit. Egyszerűen csak távozni szeretnének, méghozzá mindenféle csinnadratta nélkül.

Doremus elképzelt világa: nyomasztó. Mindenki fehérben jár, a bejárt helyiségek túlságosan is világosak. Amivel rövid távon nincs semmi probléma, de pár perc múlva már nagyon is riasztó és túlzottan zavaró. De talán a kényelmetlen lehetne itt a legjobb szó. A lényeg, hogy nem szeretnél ilyen világban élni és akárcsak Silas-ék, boldogan elmenekülnék ebből a kollektívából.  Hoult és Stewart párosának lehet szorítani és egyúttal át lehet érezni, ahogy gyakorlatilag szenvednek a monoton hétköznapokban. Kapcsolatuk kissé esetlen és egy átlagos romantikus filmben szerelmük nagyon is nevetségesen hatna, de ugye itt nem éppen egy átlagos közeget láthatunk.

Meg kell hagyni, szépen becsomagolta Doremus sci-fi drámáját, de Phillip Noyce is képes volt erre Az emlékek őrével. Nincs gond a karakterekkel sem és a történet sem száguld előre, így lehetne akár gondolkodtatóbb, ahol már nem igazán jeleskedik. Márpedig a filmről lerí, hogy az alkotók nagyon is szerettek volna egy komolyabb mondanivalót elénk tárni, de nem sikerül és így hiányérzetünk támad. 70 %

imdb: 7,1

Egy komment

  1. A költségvetéshez képest (est. $16m) parádés a látvány. Itt végeztem is a pozitívumokkal. Ez a film olyan durva katyvasza egy rahedli filmnek hogy szégyelltem volna magam ha ezt én adom ki a kezemből, itt most kizárólag filmes szempontból mondom, nem olvastam a forrásművet! Equilibrium, Love (ez főleg a zenehasználat miatt), The Island, Gattaca, Upstream Color csak néhány ami hirtelen beugrik. Lélektelen és súlytalan. A bő 5-10 perces betétek amikor valami rettenetesen sistergő/zúgó “zenei aláfestésre” peregnek a képek közben pedig megy az offscreen dialógus a legalja. Borzadály volt, 6x néztem rá mikor lesz vége…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *