11

Box Office: Nem nyomta le se Tarzan, se a barátságos óriás Szenillát

_B4B2657.dngÉszak-Amerikai box office

Tavaly ilyenkor, a július 4-ei hétvégén szintén egy animációs film vezette a bevételi listát. Az Agymanók (Inside Out) után a Jurassic World foglalta el a következő helyet és a nagy reménnyel útnak indított Terminator: Genisys a harmadik lett, gyorsan elvérzett. Most éppen a Szenilla nyomában (Finding Dory) áll az élen, jövőre pedig valószínűleg a Gru 3 (Despicable Me 3) fogja uralni a mozikat.

Az újabb bemutatók közül a költséges filmek nem nyitottak valami fényesen. Viszont A bűn éjszakája (The Purge) 3. felvonása eléggé combos nyitányt produkált. A 10 millió dollárba került folytatás közel 31 millió dollárral kezdett. Az első 34 millióval, a második 29,8 millióval indult útnak, szóval a közönség ki volt békülve a legutóbbi filmmel és a Démonok között 2 (Conjuring 2) is kifulladóban van.

Nem járt jól A Tarzan legendája (The Legend of Tarzan), se A barátságos óriás (The BFG). Ezek a filmek eléggé sokba kerültek és kvázi muszáj volt olyan helyet találni nekik, ahol az embereknek több idejük van a mozizásra. Főleg azért, mert nem bejáratott franchise-okról van szó, a négy napos hétvége pedig tökéletes hely volt számukra.

bfgHollywoodnak eléggé nehezen megy a régi klasszikus kalandregények vászonra ültetése. Ridley Scott pár éve csúnyán befürdött a Robin Hooddal, de elhasalt a John Carter és A magányos lovas (The Lone Ranger) is. Mindegyik esetben a gigaköltségek miatt beszélhetünk veszteségről. És a Tarzan is megszenvedi a 180 milliós büdzsét. Eleve a stúdiónak valahogy a háttérbe kellett szorítania a negatív véleményeket, hiszen már tavaly arról cikkeztek a lapok, hogy valami félrement a filmmel. Egy hétvégén két családorientált alkotást bemutatni, úgy hogy ráadásul a közönség még mindig falja a Szenilla nyomábant (bár azért előre nem lehetett látni, hogy így odalesz a nép az animációért)? Nyilván a Disney is úgy hitte, hogy ebben az időpontban ki tud bontakozni A barátságos óriás. Mellesleg hozzá kell tennie, hogy a nép nem biztos, hogy A dzsungel könyve ilyen gyorsan visszavágyott volna még egy CGI esőerdőbe. Mindkét mű esetében elérhető a száz millió dollár, bár elmúltak azok a napok, amikor még ez az összeg álomhatárnak számított a bevételben. Egy rivális stúdió fejese megjegyezése szerint a producereknek meg kellett volna győződniük arról, hogy az emberek vágynak-e egyáltalán arra, hogy a két történetet meg akarja-e nézni a moziban?

Régebben bemutatott filmek: A 400 millió sem fog megkottyanni Szenillának, még az 500-as is bevehető távolságban van. Július 4 ide vagy oda, a Függetlenség napja: Feltámadást (Independence Day: Resurgence) bizony csúnyán magára hagyta a közönség. Roland Emmerich örülhet, ha meglesz a 100 millió Amerikában. A Központi hírszerzés (Central Intelligence) és a Démonok között 2 (The Conjuring 2) hamarosan belép a százmilliós táborba, számíthatunk a folytatásokra.

Amerikai hétvégi top 10 eredmény, az adatok a boxofficemojo-ról vannak.

Cím

Hétvégi bevétel

Eddigi bevétel

Változás %-ban

Büdzsé

Szenilla nyomában

41,90

372,25

– 42,6

200

Tarzan legendája

38,13

38,13

180

The Purge 3

30,87

30,87

10

A barátságos óriás

19,58

19,58-

140

Függetlenség napja 2

16,50

72,65

– 59,8

165

Központi hírszerzés

12,33

91,76

– 32,4

50

A zátony

9,00

35,25

– 46,4

17

Free State of Jones

4,13

35,25

– 45,4

50

Démonok között 2

3,85

95,28

– 50,0

40

Szemfényvesztők 2

2,95

58,68

– 47,3

90

11 komment

 1. He… számított arra egyáltalán valaki, hogy siker lehet a Tarzan?
  Sztem előre lehetett tudni, hogy bukta lesz… valahogy a Tarzan is olyan már mint a Muskétások… annyi feldolgozás van már belőle, hogy kicsit sok lehet már a közönségnek… :/

  De 180 millát eltapsolni rá… :O WTF

  • Sok adaptáció van, persze, de azért nincs nagy tumultus. Tarzanból is régen volt minőségi cucc, talán a 90-es években. A muskétásokból pedig szintén ritka a jó film, a Paul W.S. Andersonos gyenge volt. Esetleg a Sutherland-Sheen- Platt főszereplésével készült 93-as alkotás vagy mondjuk A vasálarcos.

 2. AMerikába az első részhez kicsit elmarad picit azért többet vártam. Gondoltam, hogy 130-at nem éri el Amcsiba de egy 120 nem lett volna rossz.

  Viszont, ha Kínába nem ment és 178 világviszonylatban akkor az már megdőlt az első rész 180-hoz képest. Szóval még összbe simán lehet több mint az első rész.

  Kínába kajálták amúgy az első részt?

 3. Akkor, hogy hogy a 2. rész menni fog vagy nem is fog? 😀

  Miért nem adtá kaz első részt? Ennyire nem érdekelt senkit vagy mi?

 4. Akkor, hogy hogy a 2. rész menni fog vagy nem is fog? 😀

  Miért nem adtá kaz első részt? Ennyire nem érdekelt senkit vagy mi?

  • Én úgy tudom – lehet, hogy rosszul – hogy meg van szabva, hogy mennyi külföldi filmet vetíthetnek egy évben Kínában. Tehát be van korlátozva és valószínűleg a költségesebbeket próbálják benyomni az országba.

  • Kína nem szerepel a bemutatók között. Valószínűleg ott nem fog menni. Azon kívül, amit Koimbra ír, az is ott van, hogy keresztény témájú film, amit Kínában nem annyira szeretnek.

 5. Ezt nem is tudtam köszönöm a tájékoztatást. De mondjuk világszinten így is megfog dőlni a 180-sn misi amit az első rész hozott.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *