0

Victor Frankenstein

victorfrankensteinposter

Szeretjük a klasszikus történeteket, betéve tudjuk oda-vissza és még a filmipar is gondoskodik róla, hogy véletlenül se feledkezzünk el róluk. Viszont nem lehet örökkön örökké ugyanúgy előadni, hiszen sokadik alkalommal már belefásulhat a néző. Éppen ezért is próbálnak olykor változtatni, másképpen bemutatni a betéve ismert sztorikat. Így lett pozitív karakter Demónából és komor fantasy a Hófehérkéből.

frankenstein1

Frankensteint jobbára az összefércelt, életre keltett szörnnyel szoktuk azonosítani. Holott a név egy meg nem értett, zseniálisnak mondható, de kissé örült tudóst takar. A film elején is elmondják, hogy a világ inkább a teremtményre emlékszik, mint magára az emberre. De mi van, ha a szörny maga az ember? Így tehát ezúttal Victor Frankensteint szeretnék jobban megismertetni.

A középpontban azonban Igor áll, akit általában eléggé rossz kinézetű púpos figuraként ábrázoltak és a figura nem más, mint a tudós hűséges asszisztense. Rajta keresztül, az ő szemszögéből tudhatjuk meg, hogy Paul McGuigan rendező miképp képzelte el a lény megalkotásáig vezető utat. E szerint Igor – mielőtt megkapta volna a nevét – egy cirkusz bohóca volt, amellett, hogy a többség lenézte, eléggé eszes volt. Mindent megtett, hogy szabad perceiben tanuljon. Egyik előadás alatt figyel fel rá Frankenstein, megszökteti, magához veszi, kigyógyítja „púposságából”.

frankenstein2

Sajnos kevés pozitívum akad a filmben. Hiába harangoztak be egy komor és izgalmas horror-drámát, dicséretet csupán a háttérmunkások kaphatnak. Hiszen nekik köszönhetőek remek ruhák és díszletek, amelyek segítségével megteremtik a viktoriánus London kinézetét. Mintha lett volna törekvés arra, hogy sokkal sötétebbé, úgymond „darkosabbá” tegyék a történetet, de a stúdió inkább inkább a tiniorientált besorolást tartotta szem előtt és így a rendező sem tudott volna igazán érvényesülni.

Szerettek volna belekeverni egy kis érdekes Quasimodo-Esmeralda-, illetve a Szépség-Szörnyeteg-féle románcot is, csak éppen eléggé nyögvenyelősen oldják meg, kezdve attól, hogy Radcliffe karaktere majdnemhogy egyik pillanatról a másikra válik hódítóvá. James McAvoy tehetséges színész, ha korrekt instrukciókat kapott volna, talán egy szimpatikus, esetleg sajnálatraméltó, céljaiért küzdő agyas embert játszott volna. De a kellő iránymutatás hiányában inkább egy félig-meddig szürke karaktert láthatunk tőle, szerepét olykor ripacskodva adja elő.

Félelmetesnek nem félelmetes, érdekesnek sem nevezhető és jobb ha elkerül, aki esetleg valaki morális kérdések boncolgatását várta volna a filmtől. Eléggé gyenge lett ez a Victor Frankenstein történet.

imdb: 6,1
rottentomatoes: 26 %

Amerikai bevétel: 5,7 millió dollár
Összbevétel: 31,1 millió dollár

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *