10

Mik lesznek a nyár legnagyobb sikerei és bukásai?

Elstartolt a hollywoodi nyár, nézzük át nagyjából a felhozatalt. Tippeljük meg, hogy melyikből lesz siker és melyik hasal el. Nem vagyok egy box office guru, szóval benne van, hogy az összeset mellélövöm.

avengers

Képregényfilmek

Kétség sem férhet hozzá, hogy a Bosszúállók: Ultron kora (Avengers: Age of Ultron) gigasiker lesz. Nem is a kérdés, hogy sokat fog hozni, hanem hogy mennyit? Az előző 1,5 milliárd dollárt kasszírozott világszerte, könnyen lehet, hogy a folytatás ennél többet kasszíroz.

Alapesetben nem mondanám, hogy begyűjtene 350 millió dollárt (Amerikában talán 170), de Thor, Amerikai Kapitány és Vasember tesz róla, hogy legyen annyi szufla a Hangyában (Ant-Man), hogy a várakozásoknak megfelelő eredményt érjen el.

A Fox elbukta a Fenegyerek (DareDevil) jogait, ami nekünk csak jó, hiszen kaptunk egy jó Marvel sorozatot. Várhattak volna még pár hónapot a Fantasztikus négyes (Fantastic Four) reboottal, hiszen a négyes visszavándorolt volna az anyacéghez. Ráadásul a rajongók kicsit dühösek a stúdió által eszközölt változtatások miatt és nagyon tepernie kell a marketingeseknek, hogy meggyőzzék a fanokat, hogy érdemes rá jegyet váltani. Talán egy 125 milliós hazai bevétel, megspékelve 150 millióval a többi országból.

Vígjátékok

hotpurs

Reese Witherspoon és Sofia Vergara poénkodhat és menekülhet az üldözők elől. Akció-vígjátékról van szó, de a hangsúly inkább a humoron lesz. Tipikus csajos filmnek tűnik a Hot Pursuit és elsőre a Női szervek ugorhat be, ami 100 millió felett teljesített. Egy héttel később kezd, mint a Marvel szuperhőscsapata, de a nagyobb probléma, hogy a következő hétvégére rá befut a Pitch Perfect 2. Így egy szolid nyitány után 70 millió esetleg összejöhet, a nemzetközi színtérről pedig úgy 40-50 millió.

És egy másik csajos film. A Tökéletes hangnak (Pitch Perfect) egészen pozitív visszhangja volt 2012-ben. Az Universal viszont nem bízott túlzottan a musical-vígjátékban, limitáltan indította útnak, végül 65 millióig jutott haza földön. Biztos, hogy a következő résznél nem fogja vissza magát a stúdió és azonnal szélesebb körben vetíti. 110 millió meglehet Amerikában, nemzetközileg ugyanennyi befolyhat.

Nekem az Aloha címéről egy vidám kis nyári vígjáték ugrik be. Ha a trailert mondjuk elkerülném, akkor a rendező és a színészek nevei kellőképpen megnyerőek lennének, hogy jegyet váltsak rá. Cameron Crowe előző családi műve 85 millióig jutott, hasonlót várok új rendezése esetében, plusz egy száz a többi országból.

tortetok

8 évadot élt meg a Törtetők (Entourage) sorozat. Azonban ami a képernyőn nézett nem feltétlenül jelenti azt, hogy a moziban is veszett sokat fog hozni. Mennyi legyen az annyi? 50 millió folyhat be Amerikából, más helyekről pedig 60-70 millió.

Való igaz, hogy a Családi vakáció (Vacation) üde szórakozás volt, de Chevy Chase neve erősen megkopott, hozzáteszem, hogy a National Lampoon’s címmel ellátott filmek sem aratnak kasszasikert. A folytatástól kevés bevételt sejtek.

Kristen Wiig, Owen Wilson, Jason Sudeikis és Zach Galifianakis a Masterminds vígjátékban, rendező Jared Hess. Két eshetőséget látok. Vagy meglepetéssiker születik és 150 millió felett teljesít a jenkinél vagy hidegen hagy mindenkit és maximum 30 millióig poroszkál el.

Melissa McCarthy csinálhat bármit, bármilyen béna, gáz filmet, a közönség akkor is vevő rá. Paul Feig is nagyon eltalálta a közönségvonzóreceptet eddigi rendezéseiben. Szóval a Spy is eléggé sikergyanús, 140-150 milliós hazai bevétel, valamivel kevesebb nemzetközi eredmény.

Sokan kedvelték a Ted 2-t, ráadásul az életre kelt plüssmaci, aki vedel, káromkodik és csajozik eléggé érdekesen hangzott. Seth McFarlane-től pedig újra számíthatunk rá, hogy telerakja popkulturális utalásokkal a folytatást.

2012-ben Channing Tatum három 100 milliós sikerből is kivette a részét. A Magic Mike szriptízdramedy folytatása hasonló bevételt hozhat? Kockahasak, poénok és némi dráma romantikával? Én inkább 70 millió körüli eredményre lövöm be a Magic Mike XXL összeget.

Akció

Régen volt már tornádós film, mondhattok A vihar magja esetében, ami sztárok nélkül 3D támogatásával viszonylag jól teljesített. A San Andreas-ban viszont Dwayne Johnson próbálja túlélni a hatalmas földrengést, természetesen a 3D támogatásával. Ha Roland Emmerich lenne a rendező szinte biztos lenne, hogy 150 millió dollárt összehoz a film, így viszont inkább egy nyögvenyelős 100 milliót gondolok hazai földön, amihez még úgy 150 millió társulhat a többi területről.

jurassicworld

A 90-es évek elején nagy szenzációnak számított, hogy egy dinó átrobog a vásznon. A franchise harmadik felvonása már vesztett a lendületből, de 368 millió dollárra jó volt. Mire számíthat a negyedik rész, amikor az őslények az effektparádéval megspékelt produkciók világában talán már nem annyira vonzóak. Mennyire nyeri el tetszését a közönségnek az újonnan kikotyvasztott dinó? Nos, az eredeti film 3D-s verziójára még 45 millió dollár értékben váltottak jegyet 2013-ban, azaz nem mondhatni, hogy nem érdekel senkit. E miatt úgy érzem, hogy a Jurassic World esetében 210 millió dollárt csak a kasszáknál hagynak a nézők Amerikában, plusz 300 millió a többi országból.

A legutóbbi Mission Impossible-t a legtöbben kedvelték, a Titkos nemzet előzetesei ígéretesnek tűnnek és Ethan Huntnak ismét menekülnie kell. Mi jöhet közbe? Talán egy héttel előtte a Pixels foszthatja ki a nézők zsebeit. De valahogy a nyári forgatagban csak erre az akciófilmre tudom ráfogni, hogy meglehet a 200 millió dollár, összesen úgy 750 világviszonylatban elérhető.

Augusztus második felében jön a Criminal thriller Ryan Reynolds-szal és Gal Gadottal. 30-40 milliót látok benne.

Guy Ritchie az U.N.C.L.E. embere (Man of U.N.C.L.E.) akció-vígjátékkal jelentkezik, főszerepben Henry Cavill, Armie Hammer és Alicia Vikander. Egy régi, kedvelt sorozat mozis átiratról van szó, az előzetes egészen hangulatos volt. De mostanság A védelmezőn (The Equalizer) kívül nem sok „szériából lett akció” hozott korrekt eredményt. 80 milliót saccolnék és szerintem 120 millió összejöhet még, legfőképpen Európából.

A nyár végén kapjuk meg a Hitman filmet, nem igazán jellemző, hogy ekkor igazán sok dollármilliót termelnek a produkciók. És ugye a régebbi verzió is csak szolidan termelt.

Horror

poltergeistremake3

A Poltergeist klasszikus horrort a mai napig emlegetik, nem merült feledésbe. Gil Kenan vezényletével valósult meg a remake. Nagyobb nyitányt el tudok képzelni, majd nagyobb csökkenéseket produkálva 85 milliónál kifullad. 135 millió körül összbevételt jósolnék.

Az első Insidious 54 millióig jutott Amerikában, majd a folytatás 83 milliót termelt. A harmadik felvonást Wan helyett Leigh Whannel dirigálta és nem folytatás lesz, hanem előzmény. Általában a prequelek visszafogottabban teljesítenek, azt mondanám, hogy 60 millió folyhat be Amerikában és 70 millió a nemzetközi területekről.

Nincs agyonreklámozva a The Gallows, rajta van a radaron, de a marketing nem mondható erősnek. Sleeper hit lehet belőle, sőt, mindig akad egy nem várt siker. Pont ebből lenne?

Scott Derrickson Sinistere októberi időszakban indult útnak, akkor 48 millió dollárt szedett össze, ráadásul még a Halloween közeli időpont is segítette. Nyáron mennyi esélye lesz a folytatásnak? 30 milliót talán összeadakoznak a filmnek a jenkik.

Sci-fi

madmaxbanner2

Mikor is volt utoljára igazán sok bevételt hozó posztapokaliptikus film? Talán hasonló kérdést tehettünk fel, csak éppen a zombitémában a Z világháborúnál (World War Z), ami meglepően jól teljesített. A Mad Max trilógia klasszikus és még most is sokan emlékeznek rá, nem merült feledésbe. És Amerikában is meg tudta vetni a lábát, ám azt mondom, hogy komoly esélyei inkább a nemzetközi színtéren lesznek. A harag útja (Mad Max: Fury Road) Amerikában kitermelhet 100 millió dollárt, szerintem inkább Ausztráliában és Európában fog aratni és 300 milliót tehet hozzá eredményéhez.

A kevés eredeti ötletek egyike: Holnapolisz (Tomorrowland). Annyira szeretném, hogy jó bevételt érjen el, hiszen a folytatások tengerében valakinek meg kell mutatnia, hogy van igény original elgondolásra is. Viszont a nézőket gyakorlatilag rászoktatták a franchise-okra, e miatt félek. 140-150 millió dollár már jó lenne, 200 millió dollár pedig befolyhat a nemzetközi területekről.

pixels

Adam Sandler 80-as évek arcade játékainak kinéző űrlényekkel harcol. Az előzetesek pofásak, illetve kicsit mintha a Szellemirtókra próbálna hajazni. Már csak a felbukkanó figurák miatt is igazi geek filmnek látszik a Pixels. Könnyed, vicces családi szórakozás lehet ebből. 180 millió meglehet és 250 millió befolyhat a többi országból.

Az előző két Terminator film után erősen megcsappant a franchise rajongóinak a száma. A jogok új tulaja csavart kicsit a történeten, de vajon az alternatív múlt mennyire lesz csábító? Lehet, hogy pont a nyár egyik nagy vesztese lesz. Megkockáztatom, hogy Amerikában a százast sem fogja elérni.

A Pastor fivérek forgatókönyvéből Tarsem Singh készíthetett sci-fi thrillert. Az előzetesek ígéretesek, de a rendező előző, eléggé korrekt reklámhadjárattal megtámogatott filmjei (Tükröm, tükröm, Halhatatlanok) sem hozták igazán lázba az embereket. A Self/Lessnek 50 millió azért remélem összejön .

Animáció

Argentin animáció? A Csocsó-sztori (Underdogs) mennyire vetheti meg a lábát a hollywoodi nyárban? Egyáltalán a forgalmazó – Weinsteinék – mennyire bíznak a produkcióban? Valahogy nem érzem úgy, hogy odaát érdekelné az embereket.

insideout1

A Pixar újabb érdekes témával rukkolt elő. Sok múlik rajta, hogy tényleg eltalálták-e, hogy valóban így működnek-e a kisebbekben az érzelmek, másrészt, hogy az öregebbek is jól szórakozzanak rajta. Bízzunk benne, 300 millió dollárt átlépheti Amerikában az Agymanók (Inside Out), nem lennék meglepve a 400-as vonal meghódításán sem. E mellé 450 millió társulhat.

Szerintem a Minyonok inkább mellékszereplőnek jók. A Gru (Despicable Me) aranyosak voltak, a folytatásban túlerőltették őket. Nagyobb adagban inkább fárasztóak, csak úgy, mint a madagaszkári pingvinek. De valamiért úgy érzem, hogy a sárgaságoknál jobban kilendül a cukiságmérő. 100 milliós Amerikai eredményt és 250 milliós nemzetközi bevételt jósolok.

Dráma

southpaw

Egy Southpaw-féle bokszdrámának inkább az őszi-téli szezonban lenne keresnivalója. Vagy nem sikerült valami jól és ezért nem is próbálkoznak vele? A remény bajnoka (Cinderella Man) jut eszembe, ami szintén nyári időszakban került megmérettetésre és nem igazán tudta megvetnie a lábát. Hasonló eredmény születhet, 60 millió dollár + 50 millió dollár.

Ezzel szemben a Paper Towns romantikus dráma nagyon is esélyes egy szép bevételre. John Green regényéből született a film és a tavalyi, szintén nevéhez köthető Csillagainkban a hiba (Fault in Our Stars) nagyon is jó YA-adaptáció volt. Az előzetes alapján nem egy összecsapott film várható. 130 millió dolláros amerikai bevételt és 150 millió nemzetközi eredményt mondanék.

Max – kutyás dráma. Régen volt már hasonló a mozikban. Hasamra ütök, 70 millió összejöhet hazai földön.

Egy jól ismert zenei csapatról érkezik film, a Straight Outta Compton gangsta rap meghatározó bandája volt. Ugyanakkor az elmúlt hónapok során kiadásra került énekesekről-zenékszekről kiadásról került alkotások nem igazán jeleskedtek bevétel fronton. 35 millió azért meglehet és ugyanennyi a nemzetközi területekről.

10 komment

 1. Jó írás, de a minyonokkal nem értek egyet. A legkelendőbb brand lettek, simán meg lesz a 700 milla vagy több is.

 2. Az előttem szólóval ezúttal nem értek egyet: a Minyonok szerintem is Gru nélkül nem képesek kitermelni világszerte sem 700 milliót, az nagyon sok!
  Koi: ez a Pixels hasonlítása a Szellemirtókhoz, nem tőlem van?
  De a viccet félretéve: én az új Mad Max-nek inkább 150, a Holnapolisznak pedig 200 millió (Amerikai) bevételt tippelnék. Az Agymanóknak szerintem is meglehet a 300, a 400 viszont már túl soknak tűnik. A Ted 2-re nem tippeltél. Én 160-180-ra tippelném. A többivel egyetértek.

 3. Szerintem a Terminátor folytatás azért simán túl lesz a százason,bár nem tudom hogy előtte utána mely filmekkel kell versenyeznie…

  • Az decemberi, egyébként ahogy írtam, nem vagyok box office guru. De a hatalmas bevétel garantált. Lucas már nem sertepertél a franchise körül, ráadásul visszahozták a régi karaktereket. Nem tudom, de úgy érzem, hogy a két milliárd nagyon sok.

 4. Mad Maxnek nagyon szoritok. R kategorias,en is bizom a 150 millaban belfoldon ,ha jo lesz a “word of mouth”vilagszerte 400-ig is elmereszkedhet. (Lasd Prometheus regi kult leporolasa meg 3D) Ted 2….brutalis nyitohetvege oszt 200alatt zar…szerintem a Terminator amerikanan bukta lesz…
  engem megvettek az ujratervezessel…..:)

 5. Én nem tudom, kreatív szempontból ezek közül kizárólag a Tomorrowland, az Inside Out meg mondjuk a drámák közül egy-egy eredeti ötlet. A többi remake, prequel, sequel stb. Kívánok Hollywoodnak egy jó nagy buktás nyarat, hogy rájöjjenek végre az eredetiség értékére.

 6. a Tomorrowland bizonyosan bukta lesz, + a Terminator is, meg még talán a JP IV sem hozza majd,amit várnak. Ennek ellenére igen erős év lesz, elégedettek lesznek a producerek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *