1

Mortdecai

mortdecai

Mindig dob egy filmen, ha átjön a vásznon, hogy a színészek nagyszerűen élvezték magukat a forgatáson és kitörő örömmel formálták meg karaktereiket. A Mortdecai a kivételek közé tartozik. Johnny Depp jó ideje választja ki azokat a szerepeket, ahol lehetősége van furcsán beszélni és esetleg túlzottan gesztikulálni. És amíg 15-20 millió dollárokat vághat zsebre egy-egy alkalommal, bukta ide vagy oda, addig nem fog változtatni. De előbb utóbb meglesz a böjtje a sorozatos melléfogásoknak, csak idő kérdése, hogy a producerek rákoppintsanak Depp orrára.

mortdecai1

Ezúttal a szélhámos arisztokratát, a frissen növesztett bajuszkát növesztett műkincskedvelőt-és felkutatót, Mortdecait formálja meg. Hírneve mondhatni kétes, pénzügyileg éppen padlón van, ráadásul nejébe szerelmes egy nyomozó is. Pont kapóra jön, hogy meg kellene találnia egy legendás festményt, amelyre Göring rápingálta a svájci számlájának kódját. Érthető, hogy fellelkesülnek egyesek a hír hallatán.

A forgatókönyvért felelős Eric Aronson még 2000 táján mutatkozott be, valószínűleg senki nem emlékszik a Randivonatra. És azóta mit csinált? A lényeg, hogy valamiért őt találták a legalkalmasabbnak, hogy összehozza a Mortdecai szkriptjét, amely egyben második munkája volt a filmiparban. Leszűrhető, hogy humora nincs sok és nem kizárt, hogy ismét sok-sok évet kell várnia, hogy megkeressék egy másik ajánlattal. Hiszen a Mortdecai lehetett volna egy kellőképpen laza műkincsvadászat, szépen kidolgozott őrült karakterekkel. E helyett inkább egy álmosító, hosszú bajuszvicc lesz az egészből.

mortdecai3

Sajnos a felvonultatott karakterek jó része csupán karikatúrák. Próbálnak mosolyt csalni az arcunkra, de az erőlködések döntő része félremegy. Pedig eléggé változatos a felhozatal, akad itt trükkös nimfomániás hölgy, kínzástól sem visszariadó oroszok, ujjmániás távol-keletiek és még egy nagy bajuszú gengszter is. Paul Bettanyra hárult a feladat, hogy a címszereplő komornyikját formálja meg, aki egyúttal testőr, ráadásul minden útjába kerülő nőt meghódít.

Koepp hiába dirigált le néhány filmet, meg kellett volna maradnia az írásnál. Legalábbis kipofozhatta volna a forgatókönyvet, hiszen a poénok csiszolásán kívül ráfért volna az átnézés a kissé zagyva sztorira. Depp ugyan élvezettel hülyüli végig a Mortdecait, de öröme nem ragad át ránk. Egy-két ponton úgy tűnik, hogy nem teljesen reménytelen a helyzet, hiszen pár poén azért betalál, de gyorsan kiderül, hogy hiába is várjuk. Sajnos abban sem bízhatunk, hogy a feszes cselekmény valamennyire kárpótol és kellőképpen kalandos vagy érdekes lesz a simlis arisztokrata kalandja.

imdb: 5,4
rottentomatoes: 11 %

Büdzsé: 60 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 6,8 millió dollár
Eddigi összbevétel: 12 millió dollár

Egy komment

  1. Csak másfél órás volt a film, de olyan volt, mint három óra nettó kínzás. Depp végre észbe kaphatna már.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *