3

A Megváltás (The Salvation)

salvationpost

Habár a western már rég túl van virágkorán, még most is készül elvétve néhány darab. Persze ha szétnézünk a B kategórián belül találunk néhány vadnyugati környezetbe ágyazott akció-horrort, de az A ligában is akad néhány rendező vagy színész, aki öregbíti a műfaj hírnevét. Legutóbb Tommy Lee Jones adott ki kezei közül egy lassabb, remek képeket felvonultató darabot, A Megváltás sem gyorsvonati sebességgel rendelkező történetet tálal, a klasszikus fogat fogért történetet mutatja be.

Jon (Mads Mikkelsen) még 7 éve él Amerikában, mivel sikerült megvetnie a lábát, van háza és akad pénze is felesége és neje is követi őt. Azonban a postakocsin utazva a másik két utas rendkívül tisztességtelenül viselkedik, majd Jontól megszabadulnak. Ezt követően gyorsan megszaporodnak a holttestek, az asszony és a gyerek halála után gyorsan fűbe harap a két elkövető. Csakhogy az egyik tettes a környék banditavezérének a testvére volt.

salvation

Kegyetlen egy környék ez, ahol az embereket csakis saját maguk érdeklik és tesznek másokra vagy éppen a közösségre. Jeffrey Dean Morgan haramiáját a pénz érdekli és a megbízatásához éppen kapóra jön, hogy bosszút kell állnia. A városlakók fejében meg sem fordul az ellenállás lehetősége, a lényeg, hogy mentsék a saját bőrüket. Jon-t sem érdekli a helyiek baja, tovább is állna, amint lehet. És amikor ismét fegyver kerül a kezébe azt saját magáért teszi. Tudja jól, hogy nem számíthat segítségére.

salvation1

Persze akad egy-két ember, akibe szorult némi jóság vagy tenni akarás, de egy ilyen közösségben mit tudnak tenni? A polgármester? Akinek viselkedéséből messziről látszik, hogy valami bűzlik körülötte. A seriff? Viseli a csillagot, de úgymond szó nélkül végrehajtja a bandavezér kérését és könnyedén magára hagyja a főhőst. Nem akar és már az elején érezhető, hogy nem is fog semmit tenni, hogy újra béke honoljon a vidéken. A vidéken, ami majdnemhogy kopár pusztaság néhány felhúzott házzal. A dánokra jellemző, hogy minimalista, kevés díszletet használtak és ennél a filmnél nem is kell több. Már az elején átjár a végtelenül fenyegető drámai hangulat. Mikkelsen abszolút illik ebbe a közegbe, mint mindig, most is kiválóan alakít és Morgan remek ellenfél a kegyetlen törvényenkívüli szerepében. Erős szereposztású igazán kemény bosszúwestern.

imdb: 6,8
rottentomatoes:  71 %

00salv

3 komment

  1. Pótoltam, hát nem voltam tőle elragadtatva. Néhol jó, néhol banális megoldások, megszokott sztori, de Eva Green szúrós tekintetén meg Eric Cantona szakállán kívül nem sok emlékezetes dolog van benne.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *