3

Az éhezők viadala: A kiválasztott 1. rész (The Hunger Games: Mockingjay – Part 1)

kivalasztott

Az előző részekről itt és itt esett szó.

Hollywood hamar ráérzett, hogy nagy összegek rejlenek a young adult adaptációkban és ha eljutnak a regényfranchise adaptálásának utolsó részéig, azt valamiféle mondvacsinált indokkal ketté lehet bontani. Nyilván előveszik a szokásos magyarázatot, hogy csakis a rajongóknak akarnak kedveskedni és nem akarnak semmi lényegeset kihagyni. De ugye a Harry Potter utolsó felvonásának első fele eléggé elnyújtott volt, az Alkonyatnál konkrétan akár negyed órában is elmesélhették volna a Hajnalhasadás 1. részét. Az éhezők viadala magasan kilógott a műfajból, eddigi két részével tudta tartani a szintet, de végül csak belefutottak ugyanabba a hibába, hogy kettészedték az utolsó történetet és beindult a rétestészta effektus.

ehezokviadala1

Katniss maga alatt van, erősen szenved és egyáltalán nem szeretne a lázadás élére állni. Snow elnök inkább úgy tekint az ellenállókra, mint eltipornivaló bűnözők seregletére és be is indítja a kampányt, hogy lejárassa az elégedetlenkedőket. Mindeközben a lázadók bázisán sürgősen szükség lenne egy jelképre, akivel lelket tudnak önteni a feltüzelt népbe. Katnissnak össze kellene szednie magát, hogy a harcok arcává válhasson.

Viadalra ne számítsunk, hiszen most már inkább a Kapitólium megtorlásairól és az elnyomottak akcióiról kellene szólnia a filmnek. Szó se róla, láthatjuk a „rohamosztagosok” gyilkolászásait és a szenvedő körzetek egy-két sikerét, de e helyett Francis Lawrence beleesik a young adult produkciók hibába: A cselekmény helyett inkább a szenvelgés kerül előtérbe. Jennifer Lawrence van olyan jó színésznő, hogy könnyedén hozza a Peeta után aggódó lányt, aki nem tudja eldönteni, hogy tulajdonképpen mit is akar.

kivalasztott2

Katniss több alkalommal is elbizonytalanodik, Gale pedig valahogyan megpróbálná elérni, hogy a lány ne csak Peetára gondoljon, hanem szenteljen némi figyelmet neki is. Szomorú tekintettel néz maga elé és meghatóan próbálja előadni mondandóját. Sajnos a beszélgetésekre nem fordítottak elég figyelmet a forgatókönyvben, mert jó részük a „se füle, se farka” kategóriába sorolható.

És ha még a túlerőltetett drámázáson nagy nehezen túl lehetne lépni a logikai buktatókat már nehezen lehet elnézni. Előbb-utóbb – még ha csak gondolatban is – széttárjuk a kezünket: Mégis hogyan gondolták? Hiszen jó néhány jelenet abszolút nem átgondolt és egy házimozis forgalmazásra szánt film esetében még nem számítana cikinek. Kissé szomorú látni, hogy Az éhezők viadalára már nem szentelnek elég figyelmet. Mintha úgy gondolták volna, hogy a márkanév eladja a terméket, a bevétel garantált, a többivel meg nem kell törődni.

imdb:  7,2
rottentomatoes:  65 %

Büdzsé: 125 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 261 millió dollár
Eddigi összbevétel: 564 millió dollár

3 komment

  1. Nem vagyok nagy rajongója a franchise-nak, az első részen konkrétan el is aludtam anno.
    A második már egy fokkal jobban tetszett. Ez viszont egy 123 perces felvezetés gyakorlatilag. Mégsem mondom, hogy csalódtam mert kb. erre számítottam amikor megtudtam, hogy két részben jön az utolsó könyv.
    Azért volt benne ami tetszett, pl. Katniss éneke, vagy Nathalie Dormer.

    Azt viszont sajnálom, hogy a film itteni vörös szőnyeges premierjéről lemaradtam. Akartam egy autogramot Jennifer Lawrence-től. (Egyik ismerősöm panaszkodott, hogy bunkó volt vele a csaj tavaly a Catching Fire premierjén…akartam egy próbát…)

  2. Nem olyan rossz ez, mint a híre, bár az igaz, hogy nagyon érződik rajta a kettészedés. A jellemábrázoláshoz és a dialógokhoz finomabb kezű rendezőre és forgatókönyvre lett volna szükség.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *