2

Az ismeretlen Drakula (Dracula Untold)

ismeretlendrakula

„Ha lenne Drakula filmünk, lehetne Drakulás szörnyuniverzumunk, ha lenne szörnyuniverzumunk.” – vetyengett az Universal. Majd megvilágosodtak. „De hiszen összerántottunk valamit a vérszívóról, nem?” Jó, hát családbarát – tiniorientált eredetsztori, de valamivel csak el kell indítani a klasszikus lényekről szóló világukat.

Vlad herceg (Luke Evans) a török seregben kemény harcossá edződött, gyorsan hírnevet szerzett. Később Erdély uralkodója lehetett, persze csak szultán jóváhagyásával irányíthatja a népet és feltétlen engedelmességet várnak tőle. Így elvárják tőle, hogy ellenszegülés nélkül adjon át ezer gyermeket, akik lobogójuk alatt harcolhatnak. Vlad képtelen teljesíteni a törökök akaratát és jól tudja, hogy inváziójuk megállításához a közeli hegyen található barlang gyomrában élő ismeretlen tudna erőt adnia harcához.

draculaaa

Mintha már a nehéz csillagzat alatt született Farkasember idején mondogatták volna, hogy előveszik a jól ismert rémeket az Universal kelléktárából. Habár a film közel sem volt tökéletes, mégis lehetett értékelni az igyekezetet és örülni, hogy nem akarják vértelen meseként eladni. Bizakodva várhattuk a bejelentett Drakula filmet. Azonban hiába is várunk félelmetes vérszívót, valójában elég kevés köze van a Bram Stoker által kitalált teremtményhez.

A múmiánál még legyinthettünk, hiszen a horror helyett szórakoztató kalandfilmet készítettek, amiben a viccelődés is működött. De mi marad, ha Drakulát nem sikerült rémisztő figuraként bemutatni és a humort sem ismeri? A címszereplő inkább egy rettenthetetlen családjáért, barátaiért és népéért síkra szálló hős. Ráadásul a szűk játékidőnek köszönhetően (alig másfél óra) nem jut idő semmire, Vlad újonnan szerzett adottságait és képességeit secperc alatt feltérképezi és megismeri.

draculauntold2

A rövidség miatt egy magas fordulatszámon pörgő látványos film is születhetett volna. Azonban az újonc Gary Shore rendező képtelen volt akár egyetlen jól mutató csatajelenetet prezentálni. Vajon mire mehetett el a 70 millió dolláros költségvetés? Banki utalások közben le-lecsipegettek belőle? Habár az összeg nem túl magas, ám ennyi pénzből is lehet tisztességes effekteket farigcsálni, díszleteket építeni és háttérképeket festeni. Nem sikerült.

Eléggé úgy tűnik, hogy akkor indították a forgatást, amikor a tervezőasztalon még össze sem állt hogyan is kellene kinéznie a produkciónak. Egyszerűen csak meg akarták lovagolni a képregényfilmes hullámot, úgy ahogy Az emlékek őre a young adult adaptációk sikerét. Mi lesz így majd Frankensteinnel, Farkasemberrel és a többi rémmel? Ha már nem lehetett egy tisztességes horroruniverzumot megalkotni és mindenképpen a családokkal megtömött mozik lebegnek a fejesek szemei előtt, akkor inkább vigyék el A múmia hangulatának irányába. 25 %

imdb: 6,2
rottentomatoes: 24 %

Büdzsé 70 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 53 millió dollár
Eddigi összbevétel: 189 millió dollár

2 komment

  1. Hát én ezzel nem értek egyet. Én jól szórakoztam rajta, szerintem a csata is néhol új perspektívát kapott. Ízlések és pofonok, de nekem tetszett. És végre nem tinikkel akarták eladni a témát.
    Egy-két cliché-től eltekintve, jó volt.

  2. Nem volt szerintem sem annyira rossz. Na jó az első fele az gáz volt, de amikor beindultak a törökök onnan már nézhető volt. Az is igaz, hogy sokkal jobb is lehetett volna. Ez van.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *