2

Halhatatlan szeretők (Only Lovers Left Alive)

halhatatlanszeretokposzter

Rossz lehet manapság vámpírműfaj kedvelőnek lenni. Stephenie Meyer rokonai valószínűleg még most is elég gyakran kapnak csuklásrohamot és némi öröm az ürömben, hogy a tiniket megcélzó újabb blődség, a Vámpírakadémia az érdektelenség homályába veszett. Ideje lenne, hogy valaki helyretegye a vérszívókba vetett hitünket. Neil Jordanban reménykedhettünk, de a Byzantium kissé fáradt, bár szép képeket felvonultató dráma lett. Viszont Jim Jarmusch ha nem is klasszikust, de mindenképpen gyöngyszemet készített, amire viszont a nagyobb közönség pont azért nem lesz vevő, mert túl művészi.onlyl3

Zombik vagyunk! Legalábbis a több évszázadot leélő Adam (Tom Hiddleston) szerint. Magányosan éldegél otthonában, nem tartja a lépést a technikai fejlődéssel, inkább megveti a modern kort. Hajléka tartalmáért megvesznének az antikváriumosok és régiségkereskedők. Művészlélek, aki sok ismert emberrel találkozott, egyik-másikról véleménye is van, Byront nem egyszerűséggel csak seggfejnek tartja. Szenvedélyesen gyűjti a gitárokat, magányát és levertségét a rock-és klasszikus zene dobja fel. Társasága csupán a falakon lógó hírességek fotói és a jó pénzért mindenféle érdekes dolgot beszerző „zombi”. Ha nem lenne hobbija talán már régen golyót eresztett volna szívébe.

Eve (Tilda Swinton) inkább az irodalmat kedveli, hajlékában könyvek százai, talán ezrei sorakoznak. Adammel ellentétben egyáltalán nem depressziós. Továbbra is vidám, „élettel” teli. Egyáltalán nem tetszik neki, hogy Adam ennyire elhagyta magát, ezért felkeresi szerelmét, hogy felrázza a melankóliából.

onlylovers0

Azt gondolnánk, hogy minden vámpír hozzájuk hasonló, hiszen John Hurt némileg megfáradt karaktere is ugyanilyen műkedvelő. Ám megismerhetjük Eve húgát, Avát (Mia Wasikowska), aki hívatlanul és váratlanul érkezik és alaposan felkavarja a szerelmesek életét. Vadabb, bűnösebb életvitelt folytat, valahogy sokkal emberibb (zombibb), amely egyáltalán nem tetszik Adamnek és az is szúrja a szemét, hogy úgy issza a vért, mint ahogy egy utcasarki kocsmában lökik be a felest.

Jarmusch nem írja át a mítoszt, változtat kissé rajta, de ezen nem fog senki fennakadni. A vámpírok továbbra is csak éjszaka biztonságos mozogniuk, ám a fokhagymára nagyot legyintenek és említésre kerül, hogy csak úgy lehet betoppanni valahova, ha beinvitálják őket. Természetesen a vér elengedhetetlen kellék, de nem a nyaki verőérre rátapadva szívogatják. Az éltetű nedűt kórházból szerzik be szép summáért, amelyet míves pohárkából elszopogatnak és úgy hat rájuk, mintha drogot nyeltek volna.

onlylover2

A Halhatatlan szeretők csodálatos, remekbeszabott képeket vonultat fel, amelyben rengeteg művészre – zeneszerző, író, festő – tesznek utalást a beszélgetésekben vagy az itt-ott elhelyezett tárgyakban. Hiddleston tökéletesen hozza a megcsömörlött rocksztárkínézetű, szomorú tekintetű vérszívót, Swinton pedig zseniálisan formálja meg az idealista Eve-et, aki egyszerre gyönyörű és félelmetes. A szimbólumkedvelők bizonyára kapkodni fogják a fejüket és elmélázhatnak azon, hogy nem véletlen, hogy Adam és Eve a két főszereplő neve vagy akár egyéb helyzeteket is elemezhetnek.   Történet? Jim Jarmusch nem érezte szükséget, hogy a sztorival sokat foglalkozzon, de ez nem jelenti azt, hogy amit látunk ne lenne tartalmas. A képi világ, az atmoszféra, a humor és a kiváló zene együttese több, mint elég, hogy át tudjuk érezni a filmet. 90 %

imdb: 7,6
rottentomatoes: 85 %

Eddigi amerikai bevétel: 1,28 millió dollár

2 komment

  1. Már egy ideje fontolgattam, hogy megnézem, de az írás után kedvem is lett hozzá. Jó kritika

    • El kell mondanom, hogy eléggé mélázós, lassú film. Ha az elején elkap a hangulata, akkor nem lesz hiba:)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *