3

Elhunyt H.R. Giger

giger1H.R. Giger víziói alakot öltve tökéletesen testesítették meg a rémálmok szörnyeit. Műveire ránézve az ember egyszerre érzett csodálatot, szorongást és félelmet. A 74-es éves Oscar-díjas szobrász és festőművész súlyos sérülést szerzett, miután leesett egy lépcsőről és a kórházban nem tudtak rajta segíteni.

1940-ben született. Az érettségi letétele után Zürichben, az Alkalmazott Művészetek Főiskoláján tanult építészetet. Miután befejezte tanulmányait belsőépítészként dolgozott, e mellett saját kiállításokat szervezett. Ridley Scott éppen Giger Necronomicon könyvét lapozgatta, a Necronom IV rajznál döntötte el, hogy azzal az emberrel akar dolgozni az Alien filmen, aki ezt a képet papírra vetette.

alien

Mielőtt még Scott megkereste volna, dolgozhatott Alejandro Jodorowsky-val a Dűne filmben. Giger tervezte a bútorokat, köztük a Harkonnen Capo Chair-t (alább látható). Ám a rendező elképzelését nem támogatta a stúdió és a tervezet jégre került. Később David Lynch valósította meg a filmet, a művész örült volna, ha ismét megkeresik, mivel nagy rajongója volt a Radírfejnek. Ám Lynch nem tartotta meg az eredeti elgondolásokat, csak egy-két korai vázlatát használta fel.

harkonnen

A Hellraiser 2 forgatása alatt Kane megszemélyesítője, Julian Beck elhunyt. A filmesek Gigerhez fordultak segítségért, aki több dizájnt is készített, de ebből csak kettőt  A Mindörökké Batmanben már egy teljesen más Batmobile-t akartak bemutatni, felkérték Gigert, hogy változtassa meg a főhős járgányának kinézett, végül a stúdió nem kért ebből az elképzelésből. A Lény sci-fi horrorban ő alkotta meg Silt, a Future-Killhez posztert készített  és a Tokyo: The Last Megapolisban pedig az általa megálmodott lény látható. E mellett rengeteg zenészre és sci-fi fantasy íróra volt hatással.

gigerbatmob

Béke poraira.

3 komment

  1. Az egyik legnagyobb szürrealista alkotó volt! Utoljára talán a Prometheus volt, amihez készített vázlatokat.
    RIP.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *