2

Eddig hogyan teljesített bevétel terén Hollywood?

Ugye akad néhány olvasó, akit érdekel, hogy egy-egy film mennyi bevételt termelt? A nyári szezon pénteken elstartolt, tehát tekintsük át, hogy nagyjából mennyire lehet elégedett Hollywood a befolyt összegekkel.

Horror
ifrankenstein Az elnyomottak volt a legutóbbi próbálkozás a műfajban, ám az idei csalódások után a közönség látványosan távol maradt a moziktól. Eddig össz-vissz 6,7 millió dollárt hozott. Az Oculus még a minőségi próbálkozások közé sorolandó, az aprópénzből forgatott filmre csak csekély mértékben, 26 millió dollár értékben voltak kíváncsiak. A Paranormal Activity producerei annyira nem tudnak mit kezdeni fene jó dolgukban, hogy összerántottak egy spin offra valót és még ezt is el tudták adni. 86 millió dollár folyt be. A Devil’s Due esetében talán csak egyetlen pozitív dolgot tudnék említeni: a vírusmarketing, amely valamennyire még vicces is volt. Azonban a found footage film kritikáira nem hallgatva közel 34 millió dollárt hagytak a mozikban a nézők. Alaposan félrement az Én, Frankenstein, mutatja ezt a 4 % is a Rotten Tomatoes-on, de mondom a végösszeget, 71 millió dollár. Ha talán annyiba került volna, mint az Underworld, bizonyára elégedettek lehetettek volna a stúdiónál, de mivel 65 milliót tapsoltak el rá, így elmaradt a pezsgődurrogtatás.

Hittel és vallással kapcsolatos filmek:
noah1Nem lehet nem észrevenni, hogy a vallásos téma eléggé kelendő idén, ezek a filmek hirtelen elárasztották a piacot, a hívő és a témát kedvelő közönség pedig kiélvezte a helyzetet. A Heaven is for Real 12 milliós dráma eddig 57 millió dollárt gyűjtött be. A létezik-e Isten kérdés köré épített God’s Not Dead 54 millió dollárt kasszírozott. A Biblia 10 részes minisorozatból ollóztak össze egy mozifilmre valót és úgy tűnik, hogy eléggé profitképes ötlet volt, mert a Son of God Amerikában 60 millió dollárt szakított.

A nagyobb költségvetés terén Noé próbált bizonyítani, Darren Aronofsky álomprojektje eléggé húzós összegből készült, a 125 millió dolláros alkotás jelenleg azért küzd, hogy Amerikában egy kis hátszéllel átússzon a 100 millió dolláron. De ezen túlmenően ha ránézünk a nemzetközi eredményekre 222 millió dollárt láthatunk, tehát végső soron érdemes volt megépíteni a bárkát.

Animációs filmek:
rio2A műfaj idén nem túlzottan népszerű Amerikában, talán azért, mert az elmúlt időszakban rájöhettek a szülők, hogy kevés minőségi darabot tud kiköhögni magából az Álomgyár. Mindazonáltal a nemzetközi piac tárt karokkal fogadja az animációkat. A Rio 2 negyedik hétvégéjén átkönyörögte magát a 100 millión, a többi ország 250 millióval toldotta meg a bevételét.

A DreamWorks mélyen a zsebébe nyúlt és 145 millió dollárt költött el a Mr. Peabody és Sherman kalandjaira. Csak a közönség nem akarta igazán kinyitni pénztárcáját. 108 millió dollárt kapart össze nagy nehezen a produkció, ehhez a nemzetközi vizekről még érkezett 152 millió dollár.

Talán az idei év egyetlen minőségi animációja? A Lego-mozi szerény összegből (60 millió) készült és egészen 452 millió dollárig érdekelte a közönséget az építőkockák és lego figurák. Érdemes lenne fontolóra venni, hogy nem költenek 150-200 millió dollárt egy animációra.

Annyira belelkesedtek az Open Road-nál A mogyoró-meló eredményei láttán, hogy rögtön bejelentették a következő részt. Illett el kellett volna olvasni a véleményeket és megvárni a végösszeget. A 42 millióba került animáció 64 millióval zárt és ha minden igaz még 7 millió dollárt sem jövedelmezett a nemzetközi piacon.

Sci-fi
transdendencekep20Nem mind arany, ami fénylik, azaz egy nagy hírnevet szerzett, operatőrként remek munkát végzett ember egyáltalán nem biztos, hogy képes emlékezetes vagy éppen szórakoztató sci-fit forgatni. A Transzcendens-t alaposan földbe döngölték, Wally Pfister megkapta a magáét a nézőktől és kritikusoktól egyaránt. Egyértelmű, hogy Amerikában az év legdurvább buktája lesz, eddig csupán 53 millió dollár folyt be, pedig 100 millió dollárt tapsoltak el rá.

Sokáig tököltek vele, de végül elkészült a 100 milliós reboot. Megérte? A Robotzsaru visszatérését nem mindenhol fogadták kitörő örömmel, Amerikában le is szerepelt a maga 57 millió dollárjával, így a stúdió csak abban reménykedhetett, hogy a határokon túl Alex Murphy be tudja húzni az embereket a mozikba. A 183 millió dollár azt mutatja, hogy nagyjából sikerült.

Young Adult
?????????Úgy érzem, hogy a Lionsgate/Summit nem lehet teljesen elégedett A beavatott 233 millió dollárjával, hiszen lépten-nyomon megpróbálták belesulykolni az emberekbe, hogy Az éhezők viadalát készítő stúdiótól érkezik a film és egy 85 millió dolláros filmtől ennél talán többet várhattak.

Lehet, hogy én látom rosszul, de a Vámpírakadémia bejelentése után nem igazán jött lázba az internet és az első előzetesek után sem mutatkozott nagy érdeklődés iránta. Tehát a 15 millió dolláros összbevételen sem lepődhet meg senki. Rotten Tomatoes 10 %, csak mondom.

Vígjátékok
theotherwomanAz általános vélemények szerint nem túlzottan szórakoztató A csajok bosszúja, de bizonyára a téma miatt elég vonzónak találhatta a célcsoport. Nos, igen, a hölgyeknek mostanában nem kényeztetik el kifejezetten nekik szóló produkciókkal. Eddig úgy 47 millió dollárt hozott a vígjáték és van benne szufla, a nemzetközi piac eddig 20 millió dollárt tesz még ehhez hozzá.

Marlon Wayans nem bírta ki, lesöpörte az asztaláról az A Haunted House kritikáit és belevágott a folytatásba. A horror paródia első felvonása 40 millió dollárnak örülhetett, az újabb rész még a 20 millió dollárt sem fogja elérni. Persze mivel olcsón kijött a film így nem nagyon szomorkodhat senki.

2011-ben örömmel látta a Disney, hogy a Muppets figurákba érdemes energiát és pénzt ölni. Ám a folytatásnál érezhetően megtört a lendület. Eddig csupán 70 millió dollárt sikerült összesen előállítani. Csalódás.

Kevin Hart ugyan szétpofázta a filmet, de csak úgy özönlött rá a nép. A Pofázunk és végünk 134 millió dollárt kasszírozott és csak 25-be került.

Wes Anderson rajongói tábora ugyan „maroknyi”, ám A Grand Budapest Hotel eredményei eléggé mutatósak. A direktor eddig soha nem ért el száz millió feletti összbevételt, ám eddig 133 millió dollárt gyűjtött be a film.

Ron Burgundyék nehezen találták meg a visszautat a mozikba, a stúdió nem hitt a folytatásban és csak hosszas küzdelmek árán sikerült elérni, hogy a lökött híradósok visszatérjenek. Megérte, hiszen 42 millióval hozott többet, mint az első rész, az Anchorman 2 127 millió dollárig suhant el.

Akció
captainamerica2A képregényfilmek közül Amerika Kapitány és csapata vitte a prímet. Az előző 176 millió dollárt szedett össze hazai földön, globálisan 370 millióval zárt. Ehhez képest a Tél katonája eddig 680 millió dollárnál jár.

A 300 első része 210 millió dollárt kasszírozott a jenkiknél, A birodalom hajnala ennek felét tudta kinyögni magából. A fájdalmas bukástól megmenekült a 110 millióba került képregényfilm, mert más országokból összesen 224 millió dollárt sikerült összegyűjteni.

Tavaly szomorúan konstalálhattuk, hogy az akciófilmek kora leáldozóban van. Idén azért még próbálkoznak. David Ayer Arnold Schwarzeneggert állította csatasorba és gyorsan kiderült, hogy az Osztrák Tölgy tényleg nem képes megmozgatni tömegeket. Összesen 14 millió dollárt keresett a Sabotage. Nem igazán járt jól eddig a Veszélyzóna, a Luc Besson nevével fémjelzett parkour akció gyengén kezdett…

A parkour akció sem kelendő, legalábbis Luc Besson és Paul Walker neve nem volt elég, hogy rengeteg embert hozzon izgalomba. Valamivel 15 millió dollár felett végez a hétvégén, még pár milliót összekaparhat Amerikában, arról nincs információ, hogy a határokon túl mennyire volt vonzó a film.

A számítógépes játékokból készült filmekre nem szabad túl sokat költeni, hiszen a legtöbb próbálkozás csúnyán kudarcot vall. Nagy reményekkel állították a rajthoz a 66 milliós költségvetésű Need for Speed-et, amelyben számos replikát is összetörtek és úgy gondolták, hogy méltó vetélytársa lesz a Halálos iramban franchise-nak. A számítások csak részben jöttek be, a világszerte elért 202 millió dollárból csak 43-at sikerült Amerikában learatni.

Kevin Costner bizonyára sokat remélt 2014-től, de mindhiába. A 3 nap a halálig filmet akcióként próbálták eladni, holott inkább egy családegyesítő dráma volt. 30 millió dollárt azért kiköhögött magából a produkció, de Amerikába kívül 5,5 millió dollárra volt jó.

Megmondták a Constantin Filmnél, hogy ők eleve arra számítottak, hogy a Pompeji a jenkiknél le fog szerepelni, de majd nemzetközi szinten szépen helyt fog állni, mint Paul W. S. Anderson előző műve, A három testőr. Elgondolásuk nem vált be, a 100 millió dolláros vulkános kaland 84 millió dollárt tudott előállítani.

Liam Neeson egészen otthonosan mozog a műfajban és a közönség is elfogadta akcióhős szerepben. Ezúttal egy repülőn kell rendet tennie, a Non Stop hozott is is 90 millió dollárt haza földön, amihez még egy százas társul.

Talán jobban járt volna Jack Ryan, ha decemberben próbálja eladni magát, de akkor nem biztos, hogy a Wall Street farkasa sikeres lehetett volna. A Paramount döntése szerint a Chris Pine által játszott ügynök idén mérettetett meg és mivel még nem esett szó a következő részről valószínű, hogy pár éven belül bejelentenk egy rebootot, megint. Nézzük a számokat, költségvetés: 60 millió dollár, Amerika 50 millió, nemzetközi: 83 millió.

Joggal kérdezhetnétek, hogy mi a helyzet a drámával? Ezen a fronton egy ideig a tavalyi évben bemutatott, körülrajongott és díjgyanús filmeket vetítették inkább. Amit esetleg meg lehetne említeni a Draft Day sportdráma 26 millió dollárja, illetve a Nyárutó13 millió dollárja.

2 komment

  1. Nekem ez a Ron Burgundy valamiért nagyon nem jött be (az első). Bírom Will Ferrelt, Steve Carrellt még jobban, de ez az eltúlzott korrajz meg hímsoviniszta poénkodás szerintem nem volt jó. Igen, értettük, lenézik a nőket, és cigiznek mindenhol.

    Most direkt megnéztem, és el is találtam, hogy Apatow keze van a dologban, aki nálam nagyon pengeélen táncol; vagy nagyon bejön a film (Superbad, Knocked Up), vagy nagyon nem (összes többi). Furcsállom is, hogy a folytatás többet kaszált, mint ez eredeti.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *