1

Animációs filmek 2014-ben

2013 inkább a kicsiknek kedvezett animációkból, de talán jövőre az idősebbek számára is akad szórakoztató produkció. Nézzük mi várható.

2008-ban a Laika bejelentette, hogy elkészítik Alan Snow regényének, a Here Be Monsters-nek az animációs filmváltozatát. Anthony Stacchi, a Nagyon vadon (Open Season) alkotója ekkor már a rendezői térfélen álldogált, később Graham Annable is csatlakozott hozzá. A jövőre érkező animáció címe The Boxtrolls lesz. Cheesbridge utcái alatt szörnyek élnek, a legendák és a híresztelések szerint éjjelente előmásznak rejtekhelyükről, elrabolnák néhány kölyköt, no meg sajtokat is magukkal visznek. Ám valójában Doboztrolloknak nevezett lények nem félelmetesek, sokkal inkább visszahúzódóak és csendesek. Egy árván maradt gyereket vesznek párfogásba.

tn_1boxtrollsteaser

A Rio úgy 90 millió dollárba került és 484 millió dollárt kasszírozott világszerte, ezért a stúdió a folytatás mellett döntött. Szűk egy év múlva, 2014 április 11-én kerül a mozikba a Rio 2, amelyet ismét Carlos Saldanha vezényelt le. Kicsit korai még, de itt az első előzetes. Azúr és Csili három gyermekükkel boldogan élnek, majd az asszony elhatározza, hogy a kicsiknek meg kell tapasztalniuk, hogy milyen is lenne szabadon élni. Ezért fogja a családot és elindulnak az Amazonas vidékére. Azúr kissé aggódik, szerinte nem jó ötlet a vadon szavára hallgatni és fél, hogy esetleg nagyobb baj is történhet.

 

Emmet átlagos fickó. A keze sárga, két ujja van, a feje tetején bütyök tartja a sapkát. A Lego-világ átlagembere, építkezésen dolgozik, és semmi pénzért se késné le kedvenc napi tévésorozatát. Egy félreértés folytán azonban mindenki más azt hiszi: ő a Kiválasztott, a világ megmentésének kulcsfigurája. Különleges figurák egy kis csapatával kell nekivágnia a nagy feladatnak, amely meghökkentő kalandokon és váratlan fordulatokon keresztül eljuttathatja hőseinket.
Annyi biztos: a kettős életet élő Lord Biznisz az elveszejtésükre tör, Emmet pedig Vitruvius, a bölcs öreg, egy vad Lego-lány, Batman és még néhány furcsa fickó oldalán, gyorsan alakuló járgányok és könnyen átépíthető világok között harcol – de alig érti, mi zajlik körülötte. A világ első egész estés Lego-filmjét a Jump Street – A kopasz osztag rendezőpárosa készíti, természetesen nagyon sok komputer segítségével, természetesen 3D-ben!

6 évvel ezelőtt adták ki a Heavenly Sword játékot, amihez ígértek egy CGI animációs filmet is. A produkció 2014 tavaszán lesz látható, szinte biztos, hogy csak DVD-n kerül kiadásra, úgy ahogy a Dead Space. A forgatókönyvet a Jason X és a Féktelen harag (Drive Angry) írója, Todd Farmerszállította le. Nariko, a vörös hajú hősnő bosszút állna Bohan királyon és seregén. Az ősi Mennyei Karddal felszerelkezve tudná végrehajtani tervét, ám a fegyvert még soha nem hordta sokáig halandó, mivel az előbb-utóbb végzett gazdájával. Az amazon minél több emberrel végez, annál közelebb kerül hozzá, hogy a kard ellene forduljon.

Évek óta szeretnék megvalósítani a Mr Peabody and Sherman animációs filmet. Rob Minkoff először 2003-ban vetette fel a Sony-nak elképzelését, a saját produkciós cégét bevonva egy élőszereplős/CGI ötvözetet írt körül. Ebből nem lett semmi, majd 2006-ban Minkoff a DreamWorks szárnyai alatt próbálta elérni, hogy terveit jóváhagyják. A forgatókönyvhöz Andrew Kurtzman látott hozzá. 2014 márciusára tűzték ki a bemutatót, de a DreamWorks 2013 novemberére tette a premiert, az animációs filmmel szerették volna betölteni a Me and My Shadow által hátrahagyott űrt, mivel a stúdió azt az alkotást is áthelyezte egy másik időpontra. Azonban februárban mégis úgy határoztak, hogy visszateszik 2014 márciusra a Mr Peabody-t. A két címszereplő, a beszélő és nagyon okos eb, illetve gazdája saját időgépüket használva különféle kalandokat élnek át.

A DreamWorks minden animációs filmje esetében megfontolja a folytatást. Ne lepődjünk meg, hogy Hollywood mindenből kétségbeesetten próbál franchise-t faragni. A stúdió a Szörnyek az űrlények ellen második felvonását is tervezgette, de a bevételekre hivatkozva lemondtak róla, ám a Kung Fu Panda harmadik része javában formálódik, akárcsak a Croodék 2. Jövőre az Így neveld a sárkányodat következő felvonása érkezik. Ebben Astrid és a barátai újabb kalandokra vágynak és az eddig feltérképezetlen területeket hódítanák meg. Rálelnek egy jégbarlangra, ahol több száz vad sárkány és a Dragon Rider éldegél. Az animációs filmet Dean DeBlois készíti.

howtotrain

Az Asterix képregények a francia kultúra fontos részét képezik, a René Goscinny és Albert Uderzo által megálmodott gall és barátja, Obelix kalandjait több, mint 100 nyelvre fordították le, nálunk anno az Alfában lehetett megtalálni őket, illetve később külön is kiadták a képregényeket. Készült jó néhány Asterx rajzfilm, 1999-ben pedig befutott az első mozifilm is, ahol Christian Clavier formálta meg Asterixet, a mindig (általában vadkanra) éhes jó barátját Gerard Depardieu keltette életre. A siker nem maradt el, 3 évre rá mutatták be a folytatást, majd 2008-ban került a mozikba a harmadik rész.

Alexandre Astier-t bízták meg azzal, hogy vesse papírra az Astérix: Le Domaine Des Dieux, forgatókönyvét, majd rendezze meg a produkciót. Ez azonban már nem élőszereplős alkotás lesz, hanem animációs és az Asterix és a Istenek hona képregényen fog alapulni (ezt magyarul itt olvashatod el). A bemutató még odébb van, 2014-ben kerül a filmszínházakba a 3D-vel megtámogatott mű, amiben megnézhetjük, hogy miképp  náspágolják el a környező erődök légionáriusainak a fenekét a varázsfőzetbe belekóstoló gallok.

asterix

A Csingiling franchise újabb darabja a The Pirate Fairy, amelyet idén ősszel akart kiadni a DisneyToon Studios, majd úgy döntöttek, hogy inkább 2014 tavaszára tolják a premierét. Peggy Holmes a Secret of the Wings rendezője vezényelhetett a munkálatokat alatt. Új karaktert mutatnak be, Zarina tündére ellopja a Két Tündér Port, majd csatlakozik Hook kapitány csapatához.

piratefairy

1870-ben a Vadnyugaton játszódik a Toonstone története, a főszereplő egy Dalton nevezetű country muzsikus. A jóember a címbéli városkában vállal melót, mellényére kitűzheti a seriffcsillagot. Nem csak bűnözőkkel, hanem űrlényekkel is meggyűlik a baja és természetesen a zenéről sem feledkezik meg.

toonstone

Miután a Disney 2009-ben bekebelezte a Marvelt nem csak az ismert és közkedvelt szuperhősök indultak meg a vásznak fel, de a Big Hero 6 képregényszériának is el akarták készíteni a mozis verzióját. Don Hall dirigálhatja az animációs alkotást, Joe Quesada osztogathatja a jó tanácsokat a munkálatok alatt. A készítők szándéka, hogy a lehető legjobban mossák össze a keleti kultúrát a nyugati világgal és megemlítették, hogy a Big Hero 6 nem tartozik bele a Disney által bemutatott szuperhős-világba, tehát nem fognak említést tenni Thorról vagy Vasemberről.

Hayao Miyazaki most már tényleg visszavonul és élete hátralévő részében animék helyett mangáknak szenteli idejét. Éppen ezért borítékolható, hogy pályafutása lezárása képpen a Wind Rises tökéletes lesz. Miyazaki saját mangáját adaptálhatta, ugyanakkor Tatsuo Hori novellájából, a The Wind Has Risen-ből merített ihletett megrajzolásakor. Horikoshi Jiro-t áll a cselekmény középpontjába, aki a Zero repülőgépeket tervezte a világháborúban. Miyazakit sok kritika érte, amiért pont ezt a témát választotta, ám a rendező megemlítette, hogy nem neki csupán az volt a szándéka, hogy gyönyörű repülőgépeket mutasson be és nem halálosztó fegyvereket.

A DisneyToons gondolt egy merészet és úgy határozott, hogy a Repcsiket (Planes) mégsem DVD-n hozza ki, hanem beküldi a mozikba. A kritikai és a nézői visszhang ugyan lehangoló volt, de a bevételek megnyugtatóan hatottak a fejesekre, így a folytatást, a Planes: Fire & Rescue sem házimozis forgalmazásban debütál. Miután Dusty megsérül úgy tűnik, hogy soha többé nem tud versenyezni. Ezért úgy dönt, hogy más helyen próbál érvényesülni, csatlakozik a Priston Peak nemzeti park tűzoltórepülőihez.

9 évadot élt meg a BBC-n futott Patrick, a postás rajzfilmsorozat, az elképzelések szerint idén már láthattuk volna az egészestés 3D-s verziót, de végül elcsúsztatták 2014 májusára a premiert. Mika Disa, a Pirosszka folytatásának és a Dante’s Inferno-nak a rendezője dolgozik az alkotáson. Pat ezúttal elindul egy tehetségkutató versenyen és hamarosan nagy népszerűségre tesz szert.

Egy kissrác szörnyű betegséggel küzd, majd összefut Henry-vel és az idegen egy varázslatos kalandra viszi. Útjuk során a srác találkozik a New York Yankee legendáival, akik nem csak a baseball trükkjeire tanítják meg, de az életről is megosztanak vele néhány bölcsességet. A Henry and Me rendezője Barrett Esposito, ő eddig egyetlen produkciót tett le az asztalra, 2001-ben érkezett Mourning Gloryval.

A Once Upon a Time in the Kitchen animációban egy konyha evőeszközei életre kelnek, amikor épp nem tartózkodnak kukták, szakácsok, séfek a közelben. És ha magukra maradnak megindul a rivalizálás. Alexander Williams rengeteg alkotás létrejöttében segített animátorként, de most életében először rendezőként is kipróbálja magát.

Tim Johnson, a Túl a sövényen (Over the Hedge) és a Z, a hangya (Antz) rendezője készíti a Home produkciót a DreamWorks égisze alatt. A 3D-s animációs film Adam Rex gyerekeknek szóló könyvén, a The True Meaning of Smekday-en alapszik. Smek kapitány vezetésével a kissé együgyű, de mindig az élet derűs oldalát néző idegen faj megtámadja a Földet, egyrészt azért, hogy új otthont teremtsenek maguknak, másrészt itt szeretnének elrejtőzni ősi és halálos ellenségük elől. Az űrlények terve az, hogy az embereknek új helyre költöztetik, mindehhez úgy állnak hozzá, hogy szívességet tesznek nekik. Egy találékony lány, Tip meglóg előlük, megismerkedik és összebarátkozik egy kiközösített idegennel, aki véletlenül értesítette az ellenségüket, hogy hol tartózkodnak éppen.

A Kung Fu Panda társrendezője Mark Osborne kapta a feladatot, hogy készítse el A kis herceg (The Little Prince) 3D-s animációs filmváltozatát. A produkció Antoine de Saint-Exupery 1943-as klasszikus könyvén fog alapulni. Európai mércéhez képest igen nagy költségvetés fog Osborne rendelkezésére állni, 45 millió euróból (kb 63-54 millió dollár) gazdálkodhat. Aton Soumache lesz az egyik producer, aki a Renaissance animáció munkálataiból is hasonló minőségben vette ki a részét. A késztők tervei szerint szétnéznének a nemzetközi porondon, hogy megleljék a figurákhoz legmegfelelőbben passzoló hangokat Az animációs filmhez 2012-ben látnak hozzá és a tervek szerint 2014-ben mutatnák be az alkotást.

2007-ben a DreamWorks megszerezte a Book of Life jogait, de kreatív nézetkülönbségek miatt semmi érdemeleges nem történt a projekt környékén. 2012-ben Guillermo del Toro lépett be a stúdió animációs részlegébe és több tervezetet is pártfogásába vett, köztük ezt is, a bemutatót 2014 október 3-ra tűzték ki. Manolo nehéz döntés előtt áll, de mielőtt választana kalandos útra indul, három fantasztikus világot jár be és mindenhol szembe kell néznie legnagyobb félelmeivel.

A Bodacius Space Pirates cselekménye a távoli jövőben játszódik, az űrutazás már megszokott, mindennapos dolog. Marika Kato gimis csaj, egy űrbéli yacht klub tagja és egy retró kávézóban dolgozik részmunkaidőben. Apja elhalálozik, de megtudja róla, hogy valójában űrkalóz volt, de mondhatni megvolt hozzá az engedélye (letter of marque). Marika gondol egyet, felpattan apja hajójára és folytatja megkezdett feladatát.

spacepirate

10 rendező dolgozik a The Prophet animációs antológián, amely Kahlil Gibran klasszikus könyve alapján készül.

És a végére egy kis érdekesség: A cseheknél ügyködnek a Lajka sci-fi musical animáción, ami valószínűleg a híres űrben járt ebről fog szólni, de nem találtam róla se képet, se egyéb információt.

lAJKA http://www.imdb.com/title/tt3037136/

Egy komment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *