3

2014-re csúsztatott nagy reménységű filmek

Weinsteinék szerint az idei díjszezon különösen keménynek ígérkezik, sokkal több minőségi és kiváló produkció fog versenyre kell egymással, mint az előző években. Talán ezért sem meglepő, hogy egyes stúdiók inkább átpakolják néhány alkotásukat a jövő évre, elég csak egy-két nagy reménységű film szekerét tolni és esetleg egy 2014-es időpontban jelölések nélkül ugyan, de szép profitot hozhat az adott mű.

A Műkincsvadászok (The Monuments Men) világháborús „lopjuk vissza a náciktól, amit ők elloptak” könnyed kalandfilmet az Oscar egyik esélyeseként emlegették. Az előzetes alapján nem egy komoly, hanem viccesebb, könnyedebb hangvételű filmre számíthatunk, az Akadémia pedig sokszor a drámai műveket részesíti előnyben. George Clooney A hatalom árnyékában a Jó estét, jó szerencsét rendezéseivel tudott érvényesülni.

A filmet Clooney állítása szerint azért kellett elcsúsztatni februárra, mert az effekteket nem tudják befejezni a december 18-as bemutatóra. Nincs elég ember a feladatra és elég kiábrándító tud lenne, ha a trükkök rosszul néznek ki valamiben. Persze mondhatnánk, hogy a Columbia ha annyira akarná, akkor még bevonhatna egy-két céget, hogy időre befejezzék, de ők inkább az American Hustle szekerét próbálják tolni. Más részről az eredeti időpontban a Wall Street farkasa is ott tanyázott.

A Műkincsvadászokat februárban mutatják be, Clooney a Viharszigetet (Shutter Island) emlegette, amit anno szintén átnyomtak a másik évre és sikeres tudott lenni.

Olykor elég jól sül el, ha egy komikusként ismert színész drámaibb szerepben próbálja ki magát. Tom Hanksnek rögtön kapott is két Oscart, Jim Carrey is bizonyította, hogy nem csak gumiarca miatt kell rá emlékeznünk. A Foxcatcherben Steve Carrell brillírozhatna, ám sajnos idén nem láthatjuk, hogy a színész miképp bírkozott meg a szereppel.

A Sony Pictures Classic azonban bejelentette, hogy Bennett Miller rendezőnek több idő kell, hogy befejezze a filmjét, a vágószobában nem haladnak gyorsan, ők pedig nem siettetik őt. Elvileg az AFI Film Festen leadták volna a drámát, de ebből biztos, hogy nem lesz semmi. Az SPC így más filmeket tolhat az előtérbe, a Mielőtt éjfélt üt az óra (Before Midnight) több kategóriában is esélyesként indulhat.

waolfofwallÚgy tűnt, hogy a Wall Street farkasa nem kerül időben dobozba, így nagy sóhajtások közepette novemberről 2014-re csúsztatták a premiert. Martin Scorsese a vágószobában elsőre egy 3 órás változatot rakott össze és úgy hírlett, hogy egyes durvább jelenetek miatt még az a veszély is fennált, hogy NC-17-es besorolásba sorolják a filmet. A rendező visszavonult ollójával, ám az átszabás sok időt vett igénybe, de tisztán látszott, hogy a novemberi premiernek lőttek. A Paramount először 2014-re pakolta volna, de meggondolták magukat és inkább karácsonyra tették a bemutatót..

Ennek az új Jack Ryan film látta kárát, ami nem hiába várakozott a december végén, hisz a Mission Impossible is ekkor aratott nagy sikert. Ám a stúdió nem akart két nagy bevétellel kecsegtető filmet azonos időpontban bemutatni és ennek Ryan ügynök ihatja meg a levét, a január 17-es premier nem biztos, hogy jó választás.

gracekelly2A Diana életrajzi film elbukott a kritikusoknál és a Grace of Monaco környékén is gondok adódtak. Grace Kelly-t Nicole Kidmant kelthette életre és pár hónappal ezelőtt még esetleg Oscar-jelölésekről suttogtak. Ám Harvey Weinstein nem elégedett a filmmel, habár pénzt nem adott bele a produkcióba, csak a forgalmazói teendőket látná el a vágószobában alakítana az alkotáson. Olivier Dahan rendező totálisan ellene van Weinstein szándékának, kerek perec megmondta, hogy a másik verzió egy nagy kalap moslék lesz.

Meg kell jegyezni, hogy a stúdiónál azért tudnak valamit. Ha rengeteg díjat látnának benne Weinsteinék valószínűleg foggal-körömmel harcolnának azért, hogy még idén a mozikba küldhessék a filmet. Vajon Dahannak igaza van? A Bíbor folyók 2 és a Csodacsapat alkotója eddig egy filmmel tudta elérni, hogy nominálják néhány átadón, de a Piafot is sok kritika érte.

immigrantWeinsteinék egy másik nagy reménységet, a The Immigrant drámát is átcsúsztatták 2014-re. Az előzetes eléggé Oscar-szagot húzott maga után, hisz egy szegény, szerencsétlen, prostitúcióra kényszerített bevándorló történetében elég sok kraft rejlik. Ezek szerint mégse.

James Gray drámája jó néhány fesztivált megjárt Cannes-tól Bejrútig és ha rápislantunk az imdb-re egy szerény 6,4-es átlaggal találjuk szembe magunkat. Ha rákeresünk néhány kritikára a The Telegraph vagy a The Guardian eléggé lehúzza a filmet és még a Hollywood Reporter sem dicséri túl, a Variety azonban dicséri. Gray általában drámákat készít, első hallomásra ígéretesnek tűnnek, de aztán kikerülnek a fő sodrásból. A Két szerető (Two Lovers) vagy Az éjszakai urai (We Own The Night) sem nyert komoly díjakat.

3 komment

  1. A műkincsvadászok és a Scorsese Wall street farkasát nagyon várom… Mondjuk am is imádom a brokeres filmeket…

    De az Immigrant plakátja vmi borzalom, bár remélem a film azért jobb 1 fokkal.

  2. Ez a Jack Ryan film elég akciódúsnak tűnik. A január viszont tényleg egy holt szezon- nem biztos, hogy jó ötlet volt odarakni.
    A The Monuments Men jónak tűnik! 🙂
    A Foxcatcher nagyon érdekel Carrell miatt.
    És még ez a Wall Street Farkasa is jöhet. A többiről még nem is hallottam. De ez persze semmit sem jelent. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *