3

Man of Tai Chi – írta Mini Me

 0mtc

Mark Donaka (Keanu Reeves) üzletember, egy biztonságtechnikai cég feje. Emellett a küzdősportok, a vér és a halál rajongója. Vállalkozását fedőcégként használva ugyanis illegális küzdelmeket rendez és szponzorál különböző stílusú és képzettségű harcosok között, akikben a gyilkos ösztönt keresi. A rendőrség a nyomában van, de mindig sikerül kisiklania a kezeik közül, a küzdelmek látogatottsága és zárt nemzetközi TV-láncon keresztüli közvetítése hatalmas jövedelmet biztosít számára. Azonban kísérleteit kudarcok kísérik, mivel az általa választott harcosok nem akarnak gyilkossá válni a ringben. Azonban mivel sokat tudnak és igyekeznek szabadulni az üzletből, hajlandóak a rendőrséggel is kooperálni, amiért Donaka megöleti őket.

manoftaichi

Egy alkalommal meglátja a nyílt küzdősport bajnokság versenyzői között Tigris Chen-t (Tiger Hu Chen), aki az utolsó képviselője a Tai Chi stílusnak és nagyon meggyőzően bánik el aktuális ellenfelével. Donaka meg akarja őt szerezni, harcoltatni akarja és gyilkossá akarja tenni. Chen mindennapjaiban motoros futárként dolgozik Peking utcáin, szabad idejében pedig Yang mesterrel fejleszti tovább már meglévő harcművészeti tudását a templomban. Azonban a hatóságok nyomása, amely a templom lebontását célozza, valamint Chen dacossága, hogy megmutathassa magát és fejlődhessen a különböző stílusok ellenében, mind olyan tényezők, amelyek Donaka kezei közé hajszolják. Eközben Tigris folyamatosan változik, egyre keményebbé és elszántabbá válik, lassan eljut arra a pontra, ahonnan már nincs visszatérés.

manoftaichi2

A film Keanu Reeves első rendezése, amely helyenként Chen korábbi életének elemeivel dúsította fel a jelenlegi küzdősport-koordinátorként dolgozó Chen színészi bemutatkozását. Maga a film talán leginkább abban hasonlít a hong-kongi típusú akciómozikhoz, hogy nagyon gyenge a forgatókönyve. Nincsenek tarantinói dialógusok és nolani képi világ, csak egy egyszerű lineáris történet, amelyet gyakorlatilag az összecsapások összekötő elemekként használtak fel. A küzdelmek nagyon élvezetes részei a mozinak, szépen fényképezettek és látszik bennük az alapos munka. Valóban elsőrangú kung-fu jelenteket kapunk. Néhol a mozdulatok sebessége miatt sajnos nem tudunk mindent jól követni, de a legtöbb harc igényes és látványos szórakozást nyújt. A film közel felét a küzdelmek alkotják, ami nagyon hasznos abból a szempontból, hogy nincs sok időnk a forgatókönyv hiányával foglalkozni. Ami a színészi játékot illeti, Reeves hozza ismét Klaatu-t. Érzéketlen, baltaarcú üzletemberként közlekedik a vásznon és egy vicsorgástól eltekintve semmilyen extrát nem tesz a szerepéhez, de mégis van jelenléte és hatása. Tiger Hu Chen valószínűleg otthonosabban mozog a kamera mögött a jelenetek tervezése közben, mint előtte színészként. Egyértelműen a mozgáskultúrája és harcművészeti tudása az erőssége a szerepben és nem a színészi játéka. A többi szereplő teljesen egyforma, elmondják a rájuk írt sorokat és szépen kisétálnak a színről.

Tehát összességében véve, a film nem rossz darab, de nem nyújt többet a kung-fu és a Tai Chi technikájának élvezeténél. Reeves amennyiben ki akarta próbálni magát rendezőként, sikerrel túljutott az első lépésen, de valószínűleg nem ez lesz pályája legemlékezetesebb rendezői próbálkozása. Korrekt harcművész filmet rakott le az asztalra, remek vizuális ábrázolást a kung-furól, de semmivel sem többet. Véleményem szerint, a keleti harcművészetek rajongóinak kötelező darab, a hong-kongi mozi rajongóinak szintén, de a többiek be fogják érni a film egyszeri megtekintésével és néhol csettintve, máshol fejet csóválva megnézik, majd gyorsan keresnek mást.

imdb: 6,4

3 komment

  1. Keanu Reeves sejtette harmincéves showbizniszes múltjából adódóan hogy csak rendezésével straight to dvd forgalmazásban részesülne a filmje több országban is. De a szereplésével megváltotta a mozibelépőt a Man of Tai Chi-val. 😀 remélem nem fog vele padlót mint anno Van Damme a Kalandorral. Mindenképpen megtekintős darabnak ígérkezik, de azért a várólistás etalon mindenképpen a 47 Ronin lesz. 😀

  2. Pedig olyan nagyon keves kis hozzavaloval lehetne az ilyen filmekbol kultmozit varazsolni… mondjuk egy kis hattersztorit irni Reeves karakterenek, h mitol lett ilyen. Es maris ta-damm…

  3. Szerintem egy jó akciókoreográfust beszerezve lehet egészen jó bunyós filmet csinálni. Kevés szöveg, sok küzdelem. Az utóbbi időben a B kategórián belül a Tekken kellemes meglepetés volt, rossz színészek, blőd sztori, de egészen szórakoztató film. Keanu Reeves a béna színészi játékot és a klisésztorit szállítja is, de nem igazán tudja megteremteni a hangulatot. Rossz film.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *