16

Ender’s Game előzetes

1985-ben került a boltok polcaira Orson Scott Card regénye, a Végjáték. A szerző állítása szerint a 80-as és 90-es években rengetegen keresték meg azzal a céllal, hogy megvegyék a könyv jogait, de ő mindegyikre nemet mondott. Miután 1996-ben részt vett a Fresco Pictures megalapításában Card úgy döntött, hogy maga adaptálja könyvét. 2003-ban a Warnerrel karöltve akarta a filmet megvalósítani, de a stúdió egy új szkriptet kért, amelyet David Benioff és D.B. Weiss vetettek papírra.

Négy évvel később Card belevágott egy teljesen új forgatókönyvbe, a Warnernél született verziókat figyelmen kívül hagyta. 2009 elejére készült el vele és akkor eltökélte, hogy összehozza a forgatócsapatot. Egy évre rá Gavin Hood került a képbe, mint író és rendező, 2011-ben pedig Roberto Orci és Alex Kurtzman álltak a produceri posztra és hozzá is láttak befektetők kereséséhez, hiszen egy költséges sci-fit nem lehet zsebből finanszírozni. Tavaly februárban hozzá is láthattak a forgatáshoz, a főbb szerepekben Asa Butterfield, Hailee Steinfeld, Harrison Ford, Ben Kingsley, Abigail Breslin és Viola Davis látható.

A sztori: A közeli jövőben támadás éri a Földet, Mazar Rackham (Kingsley), a Nemzetközi Űrflotta vezetője visszaveri az idegeneket, de fel kell készülni a következő csatára. Hyrum Graff (Ford) ezredesre vár a feladat, hogy a fiatalabb nemzedékből neveljen katonákat. Ender Wiggin (Butterfield) kissé félénk srác, de különösen jó érzéke van a stratégiához, a kiképző iskolában könnyedén megoldja a legnehezebb helyzeteket és szituációkat. Graff úgy gondolja, hogy a srácból lehet valaki és alaposan átgondolva a dolgokat úgy dönt, hogy beajánlja Rackhamnek, ahol sokkal keményebb napok várnak Enderre.

 

16 komment

 1. Én akkor is a fantasy évét várom már nagyon mivel úgy látom most a sci-+fit kapták fel, de mind1 is sokáig porosodott ráfért egy lendület.

 2. Már most látszik, hogy az atmoszférájának nem sok köze lesz a könyvhöz. Az intelligencia is erősen kérdéses. Az átlagnéző aki azt se tudja, hogy Orson Scott Card a világon van, valami “szokásos” tini sci-fit fog várni ez alapján, pedig az alapanyag a kőkemény pszichológia manipulációról és kondicionálásról szól. Meglátjuk, én azért meg fogom nézni bármilyen is lesz. Nagyon kellenének az ilyen gondolkodó sci-fik (már ha ez az lesz végül), az átlagos bugyuta egyszer nézős látványfilmek mellé.

   • Ezt úgy nevezik, hogy a könyv kiherélése. Egy intelligens, ABSZOLÚT nem látványorientált psichológiai manőverezésekről és moralizálásról szóló történetből csinálnak egy látvány sci-fit (SPOILER Igazi csata nincs is benne,látszólag).
    Nem tudok spoiler nélkül többet mondani, de ennek a sztorinak pont az a lényege, hogy NEM egy idegen flotta fenyegeti a Földet, pont az ellenkezője a lényeg.
    Nem hordom le a sárga földig a filmet mielőtt láttam, de fogalmazzunk úgy, hogy ez eddig sokkal sekélyesebbnek tűnik. De reméljük, csak az átlag nézőt akarják megfogni ezekkel a látvány elemekkel, de csak annyi lesz belőlük mint a Vasemberben a sok páncélból.

    • Átlagnézőként, sajnos pont ugyanezt látom a traileren. Mármint az 1. bekezdésedet. És ha hozzávesszük h a rendező milyen filmekért felelős akkor- átlagnézőként, de picivel több infóval ellátva, mint akik csak moziban néznek trailereket, máris érdektelen a film számomra:(
     Megnézni azért megnézném,de csak itthon.EZ alapján. Ez még változhat.Szurkolok, h megérdemelten legyen belőle frencsájz:)

 3. Nekem csalódás a trailer, túl csillivilli foskavalkád, míg a könyv inkább egy belső utazás.

 4. hát az előzetesben semmi sem utal hogy a bátyja történetszála benne lenne, vagy az intelligens mmo amit a gépén tolt 🙂

  viszont a látvány pazar, a nullgravitációs részek biztos ütni fognak.

  szerintem az említett kettőből valamelyiket csak beleteszik mert különben túl kevés lesz. de azt is olvastam valahol hogy franchisben gondolkodnak, és inkább a potter-twilight generáció fiatalabbjait célozzák meg akkor viszont lőttek az okos-odabaszós-gondolkodós scifinek.

  (egyébként meg a könyv csak alapanyag, az egészen másik műfaj, hülyeség picsogni ha valami kimarad, max remélhetjük hogy többet emelnek át belőle, ami személy szerint nekünk, okos scifit kedvelő nézőknek jól jönne)

  • Mondjuk szerintem neked is, meg másoknak is akik olvasták az csak jelenthet valamit, hogy a könyv írójának elég jelentős szerepe volt a forgatókönyvben, szóval csak tisztel i a saját művét 🙂

   • OSC-nak nincs SEMMI szerepe ebben a forgatókönyvben. Sokáig próbálkozott, de sose jött össze. Aztán gondolom a pénz miatt csak rábólintott végre a filmadapációra. Amúgy is szappanopera mennyiségű folytatást gyártott már hozzá az utóbbi években, mindegy most már kb.
    Ez a film teljes mértékben Gavin Hood termék lesz. Nyilatkozta is OSC mikor kérdezték, hogy milyen érzés élőben látni a művét a forgatáson (lesz egy cameoja), hogy ez nem az ő műve, amit látott, azt nem ő találta ki, neki is teljesen új volt.

 5. Nos, szerintem bízzunk benne, hogy Hood azért átolvasta Card forgatókönyvét, mielőtt megírta a saját verzióját. Más részről most kiderül, hogy adhatnak-e neki nagyobb költségvetésű látványfilmeket. Ugye a Wolverine filmnél az volt a baj, hogy a fejesek beleszóltak mindenbe, meg volt kötve a keze. Szerintem Hood inkább karakterközpontú filmeket szeret csinálni, eddig is efféléket készített. Vagy csak rosszul emlékszem?:)

 6. az a baj hogy írt vagy 7 résznyi kibaszott szar folytatást, innentől kezdve a véletlennek nyilváníthatjuk orson művét, és nem szívmelengető belegondolni hogy esetleg ő is bábáskodott a forgatókönyv felett… 🙂

 7. nem is tudom, engem lelomboz a kisfiú ábrázata. úgy fest mint aki épp sírni készül mert elvették a kakaóját

  • Ha olvastad volna a könyvet akkor tudnád hogy J. Rambo-ként tarolja le az ellenfeleit. Lásd rögtön az elején amikor első gyilkosságát elköveti még a hadi suli előtt.

   • Bocs kimaradt egy “nem”
    Ha olvastad volna a könyvet akkor tudnád hogy nem J. Rambo-ként tarolja le az ellenfeleit. Lásd rögtön az elején amikor első gyilkosságát elköveti még a hadi suli előtt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *