6

Yamato – Öngyilkos küldetés (Otoko-tachi no Yamato, 2005)

Az eredeti japán borító:

Ez pedig amivel nálunk is megjelent:

Uchida Makiko(Suzuki Koyoka) egy nappal a 60. éve elsüllyedt Yamato évfordulójakor jelenik meg és elszánt célja hogy az apja hamvait a tengerbe szórja. Pár emberrel beszél, hogy vigyék el őt a tengerre, pontosan arra a helyre, ahol a csatahajó elsüllyedt, de senki nem akarja elvállalni a feladatot, mígnem egy szakállas fickó (Kamio) mégiscsak teljesíti a kérését.

Hajóra szállnak és ekkor kezdődik igazán a történet.

Az öreg Kamio (Nakadai Tatsuya- aki Kurosawa Akira egyik kedvenc színésze volt) újjáéli mindazt, amit abban az időben tapasztalt.

A II. világháborúba röpít vissza minket Sato Junya ( Peking man, The Bullet train) a rendező.

A Yamato kora legnagyobb csatahajója, 263 m hosszú, üresen 64 ezer, megpakolva 72 ezer tonna.

Kamio (Matsuyama Ken’ichi – A halállista) tizenöt évesen kadétként a Yamato-ra kerül, háromezer hasonló korú fiúval együtt. A kiképzés eléggé kemény, néha egy-egy hiba, vagy figyelmetlenség büntesét von maga után, amit a tisztek keményen betartanak.

Ki is kerekedett a szemem, mikor elfenekelték őket.

Az altisztek közt van jó fej is, például Uchida Mamoru (Nakamura Shidō, aki A halállistában Ryuk hangja) és a séf, Moriwaki Shouhachi (Sorimachi Takashi).

Nekem különösen a séf tetszett, nagyon jó volt a szövege. És ha már a szövegnél tartok, akkor meg kell mondjam, hogy a szinkronosok baromi jó munkát végeztek. Megnéztem eredeti hanggal, aztán magyarul is, persze az eredeti jobb, mint mindig, de a magyar szinkron ügyesen visszaadta a japán hanglejtést.

Alapjába véve tetszett, csak egy bajom volt, hogy pont annál a jelenetnél sikerült vígjátékra a dolog, amikor a végső csata zajlik. Azt hiszem a kellékeseknek nem igazán sikerült kikeverni a vér színét, így nekem úgy tűnt, mintha mindenütt több hektó paradicsomlét öntöttek volna szanaszét, valamint a szöveg is vicces. ( Mikor a Yamato-t már rommá lőtték és süllyedni kezd, az egyik tiszt, az elvérzés és a körülötte lévő hullák közt azt mondja, hogy “Elhagyni a fedélzetet… induljanak, gyorsan, rendezetten.” az valami baromi jól jött ki. De van még jópár olyan beszólás, amin nevettem.

A háborús drámát kedvelőknek egyszer látni kell. Vannak részek, amelyek nagyon meghatók (mikor utoljára vannak eltávon és el kell búcsúzniuk örökre – na itt nálam majdnem eltört a mécses) és vannak részek melyen visítani lehet.

Kedvcsináló lányoknak. Ez a fiú játszik benne.Én is csak miatta néztem meg, mert nem vagyok valami nagy dráma fan.

Ezt pedig a makett kedvelőknek találtam.

6 komment

  1. ööö, én csak most láttam, de meg tudná valaki mondani, hogy ha Uchida altiszt elsüllyedt a hajóval, akkor hogyan fogadta örökbe a nőt és mesélt neki?

  2. @the little stormtrooper: A Yamató kísérőhajókkal ment. Rombolók, ellátók stb… A kísérőhajók több embert is kimentettek. Valószínű egy másik kísérőre került és a háború végjátékának zűrzavarában elkeveredtek. A városokat egy lista szerint égették porig sorban gyújtóbombákkal az amerikaiak. (Ajánlom A szentjánosbogarak sírja című animét. Gyengébb idegzetűek valószínű egy huzamban nem tudják megnézni. Szívszorító.) A tengerészet megszűnt. A főparancsnok akiről beszéltek, hogy egy bunkerben volt meghalt. A bunker Okinaván volt ahova tartott a hajó. Ott lett öngyilkos a szobájába amikor elesett a sziget. A falon még ma is látni a halálversét amit akkor írt, és ott vannak a gránát repeszeinek nyomai is amivel megtette ő és még páran. Kibiztosították és fejhez vagy mellkashoz szorították. (Ilyet láthatsz a Levelek Iwo Jimából című filmben.) A hajó meg azért volt csak odaútra feltöltve üzemanyaggal, mert az volt a terv, hogy ha eléri Okinavát, akkor a partra futtatják és parti erőd lesz.
    Kétségbeesett lépés volt így feláldozni a tengerészetet időnyerés céljából.
    Arra most nem térnék ki, hogy milyen technikai ugrás történt a hátországban. A kapituláció után az amerikaiak ledöbbentek, hogy néhány hét, hónap és elég durva dolgok történnek Amerikában és a Csendes óceánon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *