1

UIP hírlevél

Ryan Gosling semmi pénzért nem menne a Holdra

Az első Holdra lépő embert, Neil Armstrongot alakítja Ryan Gosling Az első ember című filmben, de nem kapott kedvet az űrutazáshoz. „Csodálatos élmény volt eljátszani, hogy fölmegyek a Holdra, de köszi, itt megállok, ennyi épp elég volt” – mondja a színész a Space.com-nak adott interjújában.
Az Armstrong feleségét, Janetet alakító Claire Foy ennél megengedőbb: „Ha már mondjuk négyezerszer elmentek oda, én is beszállnék egy űrhajóba.” (Mivel 46 éve senki nem szállt le a Holdra és jelenleg nem is terveznek ilyen űrutazást, a színésznő kijelentése talán nem is olyan merész.)

(First Man – hazai bemutató: 2018. október 18.)

Kalandosan állt össze a klasszikus Halloween

Ma már a klasszikusok között foglal helyet az 1978-as Halloween – A rémület éjszakája, pedig a kezdeti jelek nem arra mutattak, hogy az alkotók bekerülnek a filmtörténetbe. A rendező, John Carpenter kezdő volt a szakmában, két feledhető produkcióval a háta mögött vágott neki a feladatnak. „Megkeresett Irwin Yablans producer, hogy csinálhatnék egy kis költségvetésű filmet, amiben bébiszittereket öldösnek – emlékszik vissza Carpenter. – Elég hülye ötletnek tartottam, de nagyon szerettem volna rendezni, úgyhogy azt válaszoltam: hát ez remek! Az viszont már jó ötlet volt, hogy Yablans az eredeti címet – ‘Bébiszitter gyilkosságok’ – Halloweenre változtatta, mert erre mindenki felkapta a fejét.”
A Halloween jelentette a nagy kiugrást a főszereplő Jamie Lee Curtisnek is, akit szintén a véletlen sodort a filmbe. „Anyám /Janet Leigh, a Psycho főszereplője – a szerk./ sokáig óvott a szórakoztatóipartól, de aztán valahogy szerepet kaptam az Operation Petticoat című sorozatban – meséli a színésznő. – Csakhogy gyorsan ki is rúgtak, amitől teljesen kiborultam. Így találtak meg a Halloween alkotói. Elvállaltam a szerepet, de már eléggé be voltam rezelve. Az első forgatási nap után éjjel fölhívott John Carpenter. Na, gondoltam, megint kirúgnak, ilyen az én formám. Ehhez képest nagyon megdicsért, hogy milyen jó voltam. Később mesélte, látta, hogy az első napon nemcsak azért rettegek, mert a szerepem szerint ez a dolgom, hanem tényleg halálra vagyok rémülve, ezért gondolta, fölhív, és ezzel oldja kicsit a feszültséget.”
Az új Halloween 40 évvel később folytatja a történetet. Curtis karaktere kénytelen újra szembeszállni a késes rémmel, és ha minden jól megy, így fog tenni a folytatásban is.

(Halloween – hazai bemutató: 2018. október 25.)

Rémálom volt a Kedvencek temetője forgatása

Vissza az eredetihez – ez volt a Kedvencek temetője alkotóinak jelszava. Ez alatt azt kell érteni, hogy az 1989-es filmhez képest sokkal több érdekes elemet átvettek Stephen King híres regényéből. „Az akkori adaptációba egy csomó dolog nem fért bele, amiket viszont mi imádunk a könyvben, ezért szépen beleraktuk őket a filmünkbe – mondja az egyik rendező, Dennis Widmyer. – Ugyanakkor az a tény, hogy igyekeztünk hűek maradni a regényhez, nem jelenti azt, hogy bizonyos pontokon nem változtattunk, főleg azért, hogy jobban hangsúlyozhassuk a természetfeletti erők jelenlétét.”
A forgatáson nem várt nehézséget okozott, hogy az alkotók minél kevesebb CGI technológiával – számítógépes animációval – akartak dolgozni, ezért az egyik „főszereplőt”, a család macskáját igazi négylábú alakította. „Az állatidomár hat egyforma macskával érkezett, hogy majd felváltva játsszanak a kamerák előtt – folytatja Widmyer. – Ekkor kezdődött a rémálom. Amikor nagy merészen azt mondtuk, hogy csak semmi CGI, azt hittük, a macskák majd a „tessék”-re szépen elkezdenek játszani. Hát nem, a macska nem kutya, soha nem fogad szót, ha mosakodni akar, akkor mosakszik, ha heverészni támad kedve, akkor meg azt csinálja. Kész csoda, hogy a végén csak összehoztuk a hat macskával, amit szerettünk volna.”
Az új Kedvencek temetője jelentős változtatása az első filmhez képest az is, hogy az egyik legemlékezetesebb alakot, Zelda kísértetét ezúttal egy kamaszlány alakítja – a regényben foglaltatnak megfelelően. Az első filmben ugyanis egy férfi színész, Andrew Hubatsek alakította a női kísértetet különleges maszkban, s talán pont ettől volt olyan rémisztő. Most viszont Zeldát a 13 éves Alyssa Brooke Levine játssza. „A történet szerint Zelda annak idején nagyjából 11 évesen haldoklott agyhártyagyulladásban, és a húgának, Rachelnek kellett gondoznia – magyarázza Widmyer. – Ez már önmagában horror, hogy valaki kisgyerekként kénytelen végignézni, ahogy a nővérét fokozatosan elemészti a betegség, ezért kísérti aztán a felnőtt Rachelt Zelda alakja. Azt hiszem, Alyssa révén vissza tudtunk térni ahhoz a lélektani nyomasztáshoz, aminek Stephen King mindig is a nagymestere volt.”

(Pet Sematary – hazai bemutató: 2019. április 4.)

Jurassic World 3.: Bryce Dallas Howard visszahozná a klasszikus szereplőgárdát

A mögöttünk lévő nyár nagy durranása volt a Jurassic World: Bukott birodalom, és az alkotók már javában készülnek a következő részre. A női főszereplőnek, Bryce Dallas Howardnak már van is ötlete, mivel lehetne még jobban feldobni a folytatást. „Visszahoznék annyi régi szereplőt a Jurassic Parkból, amennyit csak lehet – mondja a színésznő legújabb interjújában. – Jó kezdetnek bizonyult, hogy Jeff Goldblum pár pillanatra felbukkant a Bukott birodalomban, de ez azért nagyon kevés. Meg kellene mutatni, hogy a többi karakter hova jutott az eltelt 25+ év alatt, mit gondolnak a dinóprojektről, és mit tesznek a totális katasztrófa láttán. A Bukott birodalomban kinyitották Pandora szelencéjét, a dinók rászabadultak a világra, a harmadik rész nagy kérdése az lesz, mit lehet ezzel kezdeni.”
Bryce Dallas Howardot hamarosan tőle szokatlan szerepben láthatjuk az Elton John felemelkedését megéneklő Rocketman című filmben. „Ilyen még nem fordult elő velem, egyrészt Elton anyját alakítom, másrészt énekelek is – nevet a színésznő. – Mondjuk utóbbi nem meglepő, hiszen ez egy musical fantasy, amely Elton zenéjével meséli el a történetét. Mindent elsöprő energia és szív van benne, humoros, gunyoros és teátrális, ami a műfajra – és Eltonra is – annyira jellemző.”

(Rocketman – hazai bemutató: 2019. június 6.)
(Jurassic World 3. – tervezett bemutató: 2021. június)

UIP Dunafilm

Egy komment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *