0

UIP hírlevél

Az első ember című film a Ryan közlegény az űrben

A közönség három perces álló ovációval ünnepelte a Velencei Filmfesztiválon Az első ember című filmet, amely Neil Armstrong holdraszállásáról szól, Ryan Goslinggal a főszerepben. A kritikusok egyöntetűen az év egyik legjobb filmjeként üdvözölték, egyikük szerint a produkció olyan mérföldkő a nem-fikciós űrhajós filmek (lásd Apollo 13) műfajában, mint amilyen a Ryan közlegény megmentése a háborús filmek sorában. Mások azt emelték ki, hogy Damien Chazelle, aki a Kaliforniai álom alkotójaként 32 évesen a legfiatalabb Oscar-nyertes rendező lett tavaly, ezzel az új opuszával a nagymesterek közé emelkedett.
Minden kritikus dicsérte a film komoly kutatómunkáról tanúskodó realizmusát, hangsúlyozva, hogy mindez nem megy az izgalmak rovására. Az Independent ítésze különösen Ryan Gosling alakításától volt elragadtatva, aki szinte alig beszél, gesztusokkal mutatja meg az első holdraszálló drámáját. A csúcsjelenetben elhangzó híres mondat – „Kis lépés ez egy embernek, nagy ugrás az emberiségnek” – már a hosszabb szónoklatok közé tartozik a kritikus szerint.

(First Man – hazai bemutató: 2018. október 18.)

Spike Lee komoly politikai filmje szép lassan kasszasiker lesz

Egy megtörtént esetet elmesélő filmben egy fekete és egy zsidó nyomozó beépül a Ku Klux Klanba – ez a történet nem úgy hangzik, mint ami a szuperhősös produkciók dübörgésének korában megdobogtatná a közönség szívét. Pedig Spike Lee Csuklyások – BlacKkKlansman című filmje három hét alatt már 75 millió dolláros összbevételt ért el, ami a témáját és 15 milliós büdzséjét tekintve figyelemreméltó teljesítmény, és ezzel a lendülettel a 100 milliós álomhatárt is túllépheti.
A siker okai között nem elegendő azt megemlíteni, hogy a Csuklyások Spike Lee egyik legjobb rendezése, nemcsak okos, de rendkívül szórakoztató is; érdekessé teszi a téma aktualitása (feléledő rasszizmus), felhívja rá a figyelmet az ügyesen felépített reklámkampány és az, hogy a rendező hónapok óta gyakori szereplő a médiában. Például a film bemutatója előtt egy nappal ő volt a Time magazin címlapsztárja, és a vele készült interjúban alaposan kifejti, miért akarja felébreszteni Amerikát.

(BlacKkKlansman – hazai bemutató: 2018. szeptember 27.)

Cenzornak állt Nicole Kidman

Komoly tárgyalásokat folytat Nicole Kidman tízéves lányával, Sunday Rose-zal, aki meg szeretné nézni édesanyját a Hatalmas kis hazugságok című sorozatban, pedig tele van korhatáros jelenetekkel. Mivel a gyerek nem tágít, a színésznő olyan részleteket válogat ki neki, amelyek a korának megfelelnek. „Nagy dilemmában vagyok, mert alapvetően jó dolog, ha az ember gyereke szeretné tudni, hogy mivel foglalkozik az anyja – mondja a színésznő legújabb interjújában. – Úgyhogy cenzorkodom: bele-belenézhet a sorozatba, ha éppen nincs káromkodás vagy szexjelenet. Aztán megbeszéljük, hogy mit látott, elmondhatja, mit gondol, és megismerkedhet az én álláspontommal.”
Lily Rose-nak valószínűleg még várnia kell pár évet, amíg megnézheti Nicole új filmjét, a Boy Erased című drámát. Az önéletrajzi regényből készült film hőse egy meleg fiú (Lucas Hedges), akit szülei (Kidman, Russell Crowe) vallásos átnevelőtáborba küldenek, hogy ott jobb újra térítsék.
A Boy Erased-et eredetileg jövőre akarták bemutatni Amerikában, de előbbre hozták a premiert, hogy beleessen az aktuális Oscar-szezonba, mert többszörösen díjesélyesnek tűnik.

(Boy Erased – hazai bemutató: 2019. január 17.)

Később jön az új Top Gun, a Hang nélkül 2. után

Bár magasabb sebességre kapcsoltak a Top Gun: Maverick munkálatai – már megvan az összes fontos szereplő –, a bemutató dátumát jövő év nyaráról 2020. nyarára tolták, jelenti a Variety. A Paramount stúdió indoklása szerint olyan bonyolult légifelvételek lesznek a filmben és olyan új technológiát használnak hozzá, hogy a stábnak több időre van szüksége. Annyit elárultak még, hogy a film a drónháborúk már beköszöntőben lévő korszakát mutatja be, ahol a vadászgépek hagyományos légiharca – szaknyelven a dogfight – már kifelé megy a divatból. A filmet az a Joseph Kosinski rendezi, aki a Feledéssel komoly szakmai elismerést vívott ki magának, és a közel 300 milliós összbevétel is impozáns eredmények számít. Kosinski ráadásul kiváló szakmai kapcsolatot alakított ki a Feledés főszereplőjével, Tom Cruise-zal, aki az új Top Gun legnagyobb húzóneve.
A Paramount azt is bejelentette, hogy a Hang nélkül 2. premierje 2020. májusában várható, az első rész rendező-főszereplője, John Krasinski már írja a forgatókönyvet. A 17 millió dollárból forgatott Hang nélkül több mint 332 milliót hozott.

(A Quiet Place – várható bemutató: 2020. május)
(Top Gun: Maverick – hazai bemutató: 2020. június)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *