3

Az utolsó Jedik pár kulisszatitka

0tlj

Világszerte pörög a nézőközönség és az internet a Star Wars  Az utolsó Jedik-en (kibeszélőnk itt): míg utóbbiak egy hangos kisebbsége petíciót ír, s már az SW-kánonból is kitagadná Rian Johnson rendezését, a Disney elégedett lehet, ugyanis a VIII. epizód bevétel terén bőven hozza az elvárt számokat. Az alábbiakban pár SPOILERes hír jön a film utóéletéből.

Néhány rajongó észrevette, hogy a hipertér-nyomkövetés nem új az SW-univerzumban: a Zsivány Egyesben már utal rá a főhős, Jyn Erso (Felicity Jones), amikor a Halálcsillag tervrajzait keresi a birodalmi könyvtárban. Pablo Hidalgo hozzátette: a hipertér-követés elméletét még a Birodalom “Tarkin Kezdeményezés” névre hallgató agytrösztje találta ki, Hux tábornok (Domhnall Gleeson) mérnökei pedig tökéletesítették és a gyakorlatba is átültették az eljárást. (Ign)

Rian Johnson, miután a(z egyre inkább szervezett bosszúhadjáratnak tűnő) negatív nézői értékelések miatt a a Disney is kiadott egy közleményt, nyilatkozott: kifejtette, hogy egészen idáig maga is rajongó volt, így kevésbé fájnak neki a dühös reakciók. Tudja, hogy minden rajongó felépítette a maga Star Wars-kánonját, és ha nem azt kapja konkrétan, amit várt, hajlamos dühösen reagálni. Megjegyezte, a közösségi felületeken 90 %-ban kedves, szeretetteli reagálásokat kap  filmre, aminek nagyon örül. (Ign)

A rendező Luke Skywalker (Mark Hamill) első filmbéli, igencsak meglepő mozdulatáról is elmondta véleményét: “Ez a jelenet világosan jelzi, hogy mi is zajlik le Luke fejében éppen. A karakter fogta, és kivonta magát a harcokból, elbújt a galaxis legeldugottabb szigetén, és a hősöknek egy egész film kellett ahhoz, hogy egyáltalán rátaláljanak. Erre megjelenik ez a kölyök, akit még csak nem is ismer, és belenyomja az arcába azt a tárgyat, ami szimbolizálja mindazt, ami elől el akart menekülni. Rey úgy tekint rá, mintha azt mondaná, ‘Tessék, itt a kardod!’, mégis mit reagált volna erre? ‘Csodás, menjünk, és mentsük meg a galaxist?’ Ő már meghozta a döntését, okkal van ott, ahol. Tudtam, hogy sokkolni fog majd ez a jelenet, de mégis kitartottam mellette, mert úgy éreztem, hogy elég drámaian és őszintén kifejezi, hogy Luke hogyan reagálna egy ilyen helyzetre, ezzel a múlttal.” (Ign)

Rian Johnson újra nyilatkozott, ezúttal Leia (Carrie Fisher) megosztó űrjelenetéről: “Ez egy afféle reflex a részéről. Az én fejemben olyasvalami ez, mint amikor olyan szülőkről hallani, akik az adrenalintól képesek felemelni egy autót, hogy kiszedjék az alá szorult gyereküket, vagy ahogy a fuldoklók képesek mégis eljutni a víz felszínéig. Ösztönösen használja az Erőt, éppen az ellenkezőjét teszi annak, mint amit például Luke csinál a fénykarddal a Hoth bolygón. Az ő fejében ez nem úgy hangzik, hogy ‘Megpróbálom ezt és ezt csinálni.’, hanem ‘Még nem végeztem. Még nem adom fel. Visszahúzom magam a hajóra.'” Elmondása szerint egy másodpercre megfordult a fejében, hogy ezen a ponton írja ki a Leia hercegnőt a történetből, de gyorsan elvetette az ötletet, hiszen azzal odalenne Fisher szinte teljes későbbi alakítása. (Ign)

A rajongók egy része már Az ébredő Erőben kereste Lando Carlissiant (Billy Dee Williams), és reménykedett abban, hogy legalább Az utolsó Jedik megmutatja röviden a simlis szerencsejátékost. Rian Johnson elmondta, felvetődött, hogy Lando visszatér: “Ami Landót illeti, egy ideig elgondolkodtam rajta, hogy működne-e a Benicio Del Toro által eljátszott szerepben. De aztán rájöttem, hogy róla sosem hinnénk el, hogy ilyen durván elárulná a hősöket, és ilyen homályos erkölcsi kódexet követve hozza meg a döntéseit. DJ karakterének ilyennek kellett lennie, hogy a néző ne legyen biztos a dolgában, de Lando láttán rögtön tudtuk volna, hogy Finn és Rose jó helyen vannak.” (Ign)

Snoke (Andy Serkis) halálát sokan fájlalták, főleg úgy, hogy semmit nem tudtunk meg a karakter hátteréről. A filmhez kapható egyik hivatalos SW-könyvben (Star Wars Az utolsó Jedik Képes útmutató) azonban a szerző, Pablo Hidalgo elárulja, hogy “Snoke kíséretében néma földönkívüli navigátorok is vannak, akik az Ismeretlen Régiókból származnak. Ha ők nem lettek volna, a Birodalom túlélőit biztosan eléri végzetünk. Ők fejlesztették ki és működtetik a Snoke tróntermében látható távcsövet is.” Hidalgo hozzáteszi, hogy a navigátorok hatalmas agya lehetővé teszi, hogy “multidimenziós számításokat” végezzenek, ez teszi lehetővé a galaxis és az Ismeretlen Régiók közötti utazást. Mivel az Első Rend az Ismeretlen Régiókból származik (Snoke pedig valószínűleg nem a Birodalom egyik fontos posztját töltötte be), ezek szerint a Legfőbb Vezér maga is innen eredeztethető. (Ign)

Volt olyan elképzelés, hogy Kylo Ren (Adam Driver) teljesen kopaszon tért volna vissza Az utolsó Jedikben, íme egy rajongói vázlat. (Ign) S ha már Kylo Ren: Johnsont megkérdezték, végleg elveszett-e a világos oldal számára a karakter. Azt válaszolta, hogy Darth Vader sokkal sötétebb figura volt, mint Kylo, mégis megváltást nyert, tehát bármi lehetséges. Megjegyezte ugyanakkor, hogy nincs köze a IX. rész forgatókönyvéhez, ugyanolyan nézője lesz annak a filmnek, mint mi. (Ign)

Az utolsó Jedik néhány kivágott jelenete rajta lesz a Bruray/DVD-kiadáson: 1. Rey még egy utolsó leckét kap Luke-tól az Ahch-To-szigeten, melynek során Rey egy félreértés nyomán a sziget bennszülötteit állítólag bántalmazó banditákat kaszabolta volna le. 2. A Canto-Bight-jelenetsorban Rose (Kelly Marie Tran) és Finn (John Boyega) párbeszéde nyomán utalnának a köztük, illetve Rey közötti szerelmi háromszögre. Plusz az üldözős jelenet hosszabb és poénosabb lett volna. 3. Snoke hajóján Finn és Rose egymás ruháját igazgatják, és a liftbe beszállt volna pár rohamosztagos, akik közül az egyik felismerte volna Finnt. 4. Captain Phasma (Gwendoline Christie) Finnel való küzdelme során (amolyan spagetti-westernesen) megölte volna a köréjük gyűlő rohamosztagosokat. 5. Holdo admirális nem csupán távolságtartó, hanem egyenesen lenéző lett volna Poe-val szemben: találkozásaikkor mindenféle lekicsinylő becenevekkel illette őt. (Ign)

3 komment

  1. Luke elmenekült félelmében, miért hagyott térkép részletet maga után R2-ban? Erre adnak valami magyarázatot?

  2. Vicc, hogy egy csomó dologra magyarázatot kell adni egy ilyen kaliberű filmnél. Legközelebb útmutatót adnak ki hozzá, hogy egy-két rosszul megírt jelenetet értelmezni tudjon a néző? Régen nem kellett se könyveket, se magyarázatokat olvasni ahhoz, hogy élvezni tudjunk egy filmet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *