6

Men in Black – 20 éve ismerkedtünk meg a Sötét zsarukkal

meninblack„Titokban dolgozunk, árnyékban létezünk és feketében járunk.” Az idegenek köztünk vannak… és jól érzik itt magukat. Többségük békés, beilleszkedett és normális, dolgozó ember benyomását kelti. De vannak a gonosz, fondorlatos terveket szövögető űrlények is. Őket a Sötét zsaruk próbálják elkapni, csakis rájuk lehet számítani, de róluk nem tud senki. Időnként persze kiderül, hogy léteznek, de az emlékeik gyorsan törlésre kerülnek. Tommy Lee Jones és Will Smith épp 1997-ben számolt le Bogárral, 20 éves a kiváló Men in Black – Sötét zsaruk.

A kezdetek

1990-ben jelent meg Lowell Cunningham és Sandy Carruthers képregényszériája, a The Men in Black jogait 1992-ben opciózta le Walter F. Parkes és Laurie MacDonald. A producerek Ed Solomont kérték fel a forgatókönyv megírására. Barry Sonnenfeldet nézték ki a rendezésre, mivel odavoltak az Addams család humoráért. Mivel Sonnenfeld elkötelezte magát a Szóljatok a köpcösnek mellett Parkesék Ley Mayfieldhez fordultak, miután hallották, hogy a Csoda New Yorkban remake-kel jó munkát végzett. De miután megnézték a filmet, rájöttek, hogy Mayfield alkalmatlan jelölt. Quentin Tarantino és John Landis is kapcsolatba került a projekttel, de mindketten nemet mondtak, utóbbi arra hivatkozott, hogy számára ez az egész olyan, mint a Blues Brothers, csak űrlényekkel. Később azért elmondta egy interjúban, hogy rosszul döntött.

Az eredeti elképzelés szerint a történések több helyen játszódtak volna, Kansasban, Washingtonban és Nevadában is, leginkább föld alatti helyeken, létesítményekben. De a direktor úgy döntött, hogy inkább New Yorkba helyezzék a sztorit, főleg azért, mert a helyiek eléggé toleránsan viselkednének az álcázott, furcsa viselkedésű aliennekkel szemben. Ráadásul a Nagy Alma egyes épületei eléggé hasonlítanak a csészealjakhoz. Ő tette meg a feketeruhások főhadiszállásának hatalmas szellőztetőszerkezetet, amely a Brooklyn-Battery Tunnelnél volt.

Szereposztás

1997-ben az Entertainment Wekkly-nek adott interjúban Barry Sonnenfeld azt mondta, hogy évekkel ezelőtt látta Tommy Lee Jones-t nyilatkozni, annak alapján nem volt számára szimpatikus figura, megvolt róla a véleménye. Még meg is jegyezte magában, hogy hála az égnek, hogy soha nem kellett vele dolgoznia. De aztán amikor leszerződtették K ügynök szerepére kellemesen csalódott, a munka minden egyes percét élvezte vele. Jones elsőre nemet mondott, a képregényért odavolt, de nem tetszett a szkript, majd Steven Spielberg producer felhívta és ígéretet tett, hogy kipofozzák a történetet, amely már a színész kedvére volt. Mellesleg Clint Eastwoodot is megkeresték.

meninblackkep3J ügynök akár David Schwimmer vagy Chris O’Donnell is lehetett volna, O’Donnell azt mondta, hogy a szerep kissé hasonlít a Batman Foreverhöz, ahol szintén afféle újoncot alakított és ezért nem vállalta. Viszont Sonnenfeld a Huffington Postnak elárulta, hogy ő Smith-t akarta, Spielberg producer pedig kiadta utasításba, hogy menjen el O’Donnell-lel vacsorázni és győzze meg, hogy írja alá a szerződést. Sonnenfeld viszont a beszélgetés során azt mondta a fiatal színésznek, hogy tulajdonképpen nem egy jó rendező, a forgatókönyvet sem az igazi és ha lenne más dolga, akkor jobb, ha nem vállalja. Másnap jött a hívás, hogy nem érdekli a film.

Linda Fiorentino az imdb-s trivia szerint egy pókermeccsen nyerte a szerepet Barry Sonnenfeldtől.

Változtatások

bogarJames Edwards eredetileg a Lincoln Center tetejére követte volna az üldözött figurák, de kiderült, hogy sokba kerülne, hogy bemehessenek, ezért a Solomon R. Guggenheim Museumra esett a választás. A végén pedig Sonnenfeld úgy érezte, hogy J és a Bogár közötti humoros vita nem illik a képbe, ezért több lehetőséget is fontolóra vettek. Laurel-t neutralizálják és K továbbra is ügynök marad. Rick Baker csapata csótányhoz hasonló CGI Bogarat alkotott meg és a film vége akciójelenet 4,5 millió dollár pluszköltséget jelentett.

További változtatások történtek az utómunkák során. Az Arquilliaiak átadták volna a galaxist a Baltianoknak, így vetve véget egy hosszú háborúnak. De a Bogaraknak nem célja, hogy így legyen, mivel nekik csak jó, ha az áldozatok száma egyre nő. Végül a Balitanokat kiszedték a filmből, megváltoztatták az MIB számítógépén a képeket és Frank szövegét is. Így lett az, hogy a Földet inkább megsemmisítik, minthogy a galaxis a Bogárhoz kerüljön. Lóhalálában hajtották végre a változtatásokat, mivel csak két hét maradt, hogy dobozba kerüljön a film, a könyvben benne maradtak a Baltianok.

A film végén J megemlíti L-nek, hogy Dennis Rodman is idegen. Németországban, Franciaországban és Spanyolországban Michael Jacksonra változtatták, mivel Rodmant ezekben az országokban nem igazán ismerték, a hivatalos magyarázat szerint. Jackson egyébként cameo-zott a második felvonásban.

A képregényben az ügynökök mindenféle paranormális tevékenységet figyelemmel kísérnek a kísértetektől kezdve a démonokig. A filmben csak az űrlényekre fókuszálnak és a feketeruhások kevésbé szívtelenek. J ügynök pedig fehér volt a rajzolt lapokon.

Főcímdal

Rogyásig játszották a rádiók, illetve a zenei csatornák Smith főcímdalát. Ez volt az első nagy sikere szólóban, hiszen korábban Jazzy Jeff-fel közösen dolgozott. Grammy-t is nyert.

Felszerelés, fegyverek

Megszokott, hogy a filmben látott öltözékek, járgányok és más cuccok a boltokban is kaphatóak. A Sötét zsaruk Ray-Ban Predator 2 napszemüvegeket viseltek. A film után megtriplázódott az eladásuk. 1.6 millióról 5 millióra nőtt a bevétel.

Neutralizáló: „Villogó idegostor”. Emléktörlő, be lehet állítani percekre vagy akár évekre. A lényeg, hogy a kis piros lámpát a célszemély felé kell fordítani, de az ügynöknek e közben napszemüveget kell viselnie, különben ő is neutralizálódik.

neutralizal

Pisztoly 1995-től az ügynökök alapfegyvere, a legtöbbször ezzel mennek terepre. Ereje hatalmas, meg lehet semmisíteni akár az egész létformát.

meninblackatomizer
Zajos tücsök: „Összetörik a kezemben” – jegyzi meg J, amikor megkapja. Aprócska fegyver, de annál nagyobb az ereje. Hatalmas energialöketet bocsájt ki és egyúttal nagy a visszarúgó ereje, képes használóját pár méterrel hátrébb lökni.

zajostucsok
Atomizáló 4-es sorozat: K ügynök használja, a Sötét zsaruk keményebb feladatokhoz vitték magukkal a 80-as években, de a szervezet fennállása óta többféle verziója készült. A 4-es sorozatnál a visszarúgás már kisebb, de a tűzerő nagyobb.

atomizer
Box Office

1997. július 4-én került a mozikba, 51 millió dollárt kasszírozott az első hétvégén, ezzel megszerezte az első helyet. A következő víkenden is maradt ebben a pozícióban, a Kapcsolat nem tudta letaszítani, de egy hétre rá Az őserdő hősének sem sikerült. Ezt követően lecsúszott a harmadik helyre. 250.6 millióig jutott el. Összbevétele 589.3 millióra rúgott.

Két folytatást élt meg, a második felvonás végét a 9/11 terrorakció miatt megváltoztatták. A harmadik után szellőztették meg, hogy a 21 Jump Streettel fogják összemosni, de ebből ideáig nem lett semmi.

6 komment

  1. Tücsökpöcs, Ford szarréra 😀 Imádom. Köszi ezeket a jubileumi cikkeket, sok érdekes infó van bennük mindig.

  2. az elsö hatalmas elmeny volt moziban a mäsodikat megmondom öszinten mär otthon nezös volt. a harmadikat alig värtam ejfeli premier vetites stb hepaj aztän pofära eses 😀 nagy katyvasz volt nem igazän jött be , kiveve amikor scherzingert kilöttek az ürbe 😀

  3. Első moziélményeim egyike (Jurassic Park, Pocahontas, Notredame-i toronyőr, Herkules, Space Jam stb.), még a Flórián moziban láttam, nekem klasszikus!
    Imádom ezeket a cikkeket <3

    • Még a játékot is megvettem, de szerintem hibás volt, mert egy ponton túl nem tudtam továbbjutni, pedig minden megvolt.

  4. Kedves, önironikus blődség volt, ami elsőre betalált, másodszorra és harmadszorra már nem. Igazán őrült ötlet kéne ahhoz, hogy érdekeljen egy esetlegen folytatás (mondjuk a 21 Jump Street-tel való crossover akár így is elsülhet).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *