12

21 Jump Street – A kopasz osztag (21 Jump Street)

 

Johnny Depp az Elm utcai kalandja után, de még Tim Burtonnel való megismerkedése előtt okosan bevállalta a 21 Jump Street sorozat egyik főszerepét. A 80-as években a széria több millió embert ültetett a tévé képernyői elé, öt évadon keresztül szórakoztatta a jónépet. Még ma is rengetegen emlékeznek rá és nem érhetett senkit meglepetésként, amikor bejelentették, hogy dolgoznak a filmverzión.

Phil Lord és Chris Miller a Derült égből fasírt rendezőpárosa ezúttal más műfajban próbáltak ki magukat, humorukat nem hagyták otthon a szögre akasztva, bizonyítva, hogy otthon vannak a durva poénokban. Nem csak a buddy cop filmek előtt tisztelegnek, de bevallottan kifigurázzák nem csupán saját magukat, hanem azokat a gimiben játszódó történeteket, ahol a tiniket huszonvalahány (esetleg 30) éves színészek játsszák. Élvezet látni, hogy nem veszik magukat komolyan, bár ehhez azért kellett Michael Bacall is, aki a laza filmekre forgatókönyveire specializálta magát (Project X, Scott Pilgrim).

Schmidt (Channing Tatum) és Jenko (Jonah Hill) eltérő jellemű tanulók, utóbbi béna a csajoknál és a sportban is ügyetlen, de otthon van a számokban, a matek világában, utóbbi pedig nagy sikereket ér el a pályán, azonban kémiából olyan hülye, mint a tök, neki teljesen kínainak hangzik a kovalens kötés fogalma. Schmidt és Jenko egymás tökéletes ellentétei. Az élet úgy hozza, hogy a lúzer és az izomtibi kényszerű szövetséget köt, kikupálják egymást egyes tárgyakban, aminek meglesz a látható eredménye. Végül annyira összeszoknak, hogy elválaszthatatlan barátokká válnak, rendőrök lesznek, amiben mindketten bénák Szerencsére kölyökképük miatt a rossz útra téved tinik lebuktatására létrejött osztag tárt karokkal várja őket, az első nagy megbízatásuk szerint egy gimiben kell a főkokóterjesztő nyomára akadni.

Vissza az összefirkált iskolapadba, az intézmény falai között az újonc zsarupáros kénytelen más pályán kipróbálnia magát. Schimdt az általa lenézett ufókkal (értsd geekekkel, kockákkal) lóg, bár a radioaktív pók létrejöttét saját maga vázolja az agyaknak. E mellett furcsállja, hogy ami egykor menőnek számított, az ennél a generációnál már közel sem az. Jenkonak a színjátszó körben és az edzéseken kellene helyt állni és pótolhatja azt, ami eddig kimaradt neki: ismerkedik a csajozással. Tehát mindkét karaktert bedobták abba a közegbe, ami azelőtt feltérképezetlen területnek számított náluk. Ugyan egyes helyzetekben kissé olyan érzés, mintha a készítők lepihentek volna egy bizonyos pontnál/helyzetnél és egymás hegyére-hátára hányták volna a poénokat, de egyszerűen nem lehet leszólni azért a filmet, mert egy helyben áll a cselekmény. Miért? Kellőképpen szórakoztató, mosolyt csal az arcunkra vagy megnevetett. Egyre másra érkeznek a humorbombák és bizony nagyot robbannak.

Klisék? Vannak dögivel, halmozzák a tini és zsarufilmekre jellemző adalékokat, járhatunk egy ütős házibuliban, akad autósüldözés és robbanás is. Itt van minden közhely és sablon…kifigurázva. Egy percre sem veszi komolyan magát a produkció, néha már erősen bohózatba hajlik és éppen ezért remélem azt, hogy egyszer az író és a rendezőpáros valóban készítsen egy paródiát, megmutatva Aaron Seltzeréknek (Csajozós film), hogy miképp is kell ezt csinálni. Tatumnak jól áll a szerep, a romantikázás, drámázás és akciózás után megcsillogtatja humoros oldalát is, talán jobb lenne, ha későbbiek folyamán több hasonló műben kipróbálná magát. Aki esetleg nem bírná Jonah Hill fizimiskáját (pl. én) annak is érdemes adni egy esélyt a 21 Jump Streetnek, mivel a színész viccesebb, mint eddig bármikor. Durva, de mégis kellőképpen vicces haver-zsaru akció-vígjáték, 75 -ot könnyedén megérdemel.

imdb: 7,7
rottentomatoes: 86 %

Büdzsé: 42 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 132 millió dollár
Eddigi összbevétel: 174 millió dollár

12 komment

 1. Még mindig nem jött le, a 21 Jump street inkább drámasorozat volt (legalábbis az első 1-2 évadban), társadalmi feszültségekkel, akcióval, köze nem volt ahhoz a debilsághez amit itt a trélerek alapján látok. A booker spinoff már már tészta, szegény Grieconak igazából sosem indult el a karrierje.

  Depp nem volt 30 amikor beszállt a Jump streetbe (asszem talán 23 ami kb reális is volt a szerepre (“fiatalos” rendőrképzősök beépülnek iskolákba) ), és még noname arc volt (a Cry baby volt az egyetlen főszerepe, igaz az Elm street és a Szakasz legalább jól mutatott a CVjén). Amikor kiszált már közel lehetett a 30hoz, de ez inkább a producerek hibája volt.

 2. @ZF2: Nem láttam a sorozatot, talán ezért is tetszett:) Egyébként én sem bírom, amikor egy más sorozatból teljesen más stílusú filmet kreálnak.

  Pl. a Starsky és Hutchból anno pár részt néztem meg, de a film totál különböző volt.

 3. @koimbra: na ez pont valami olyasmi különbség lehet, mint S és H mozi Vs eredeti sorozat…

  És pont ezért nekem sem jött be a mozifilm.

 4. @koimbra: Szerencsére láttam a sorozatot és pont ezért tetszett ennyire ez a film. Ice Cube totál kifigurázza a sorozatban látható feka rendőrkapitányt, de az amivel engem végleg megnyertek az az utolsó 20-30 perc.

  SPOILER_SPOILER_SPOILER

  Az hogy Johnny Depp-et, Peter DeLuise-t, Richard Grieco-t az eredeti sorozat három főszereplőjét belerakták a végére nekem kurva nagyot ütött. 😀 Amikor Depp leveszi a szakállat és a szemüveget leleplezi magát komolyan besírtam. Kár h rajtam kivül szinte senki nem vágta a poént z egész moziban…

  SPOILER vége

  Az is utalás volt hogy az eredeti sorozatban az első évadban Jenkonak hívták a kapitányt ahogy Tatum karakterét a filmben.

 5. Az utolsó kb. fél órán jól szórakoztam, azon kívül talán kétszer mosolyodtam el. Nálam max. 60%.

  SPOILER

  Ha jól tudom, Johnny Depp maga kérte, hogy egy cameo erejéig szerepelhessen, amikor megtudta, hogy feldolgozzák a sorozatot.

  SPOILER VÉGE

 6. Nagyon jól sikerült! Nem is hittem volna,hogy ennyire jó. Van benne pár remek poén,a történet nem nagy szám,de még is kihozták belőle a legjobb helyzeteket.Tatumnak jól állt a szerep,bár neki lassan már minden jól áll. Várom a folytatást. 7,5/10

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *