8

Az éjszaka törvénye (Live by Night)

ejszakatorvenye

Aki éjjel legény, az nappal alszik – tartja a mondás. És a háborút megjárt Joe Coughlin (Ben Affleck) pont így él. Nem mintha este tisztességesen dolgozna. Nem, ő ugyanis piti bűnöző, kisebb-nagyobb balhékból tartja el magát, mellesleg lelkiismeretes és jó embernek tartja magát. Szerelmes barátnője (Sienna Miller), aki történetesen az egyik bostoni maffiózóhoz tartozik, de ettől függetlenül álmodozni szabad. Coughlin terveit egy csapásra összezúzzák, így némi börtönkitérő után Tampában építi karrierjét és forralja bosszúját.

livebynightkep1

Ben Affleck és Dennis Lehane! Amikor a két névvel először találkozhattunk egy stáblistán, kiderült, hogy Affleck tud rendezni és a Hideg nyomon karrierje helyreállításának első lépése volt. Azonban Az éjszaka törvénye csúfos bukta lett, szerencsére nem törte derékba karrierjét. A pénzügyi eredményt a stúdió leginkább magának köszönheti. De való igaz, hogy a film nem sikerült emlékezetesre, de azért egyáltalán nem lett nézhetetlen.

Lehane nagyszerű krimiíró, de ami egy leírva működik, egyáltalán nem biztos, hogy a vásznon is elfogadható lenne. A film egyik nagy hibája, hogy a szövegek túlságosan is papírízűek, sokszor érezhető, hogy Afflecknek mintha nem lett volna ideje a dialógusok csinosítgatására… és sajnos a karakterekre sem. Még szerencse, hogy korrekt szereplőgárdát tudott maga köré verbuválni, akik megtesznek minden tőlük telhetőt. De a figurák eléggé egysíkúak, nem jut rájuk elég idő vagy éppen túl keveset vannak jelen. Sienna Millernek vagy éppen Zoe Saldanának leegyszerűsítve annyit kell tenniük, hogy jól nézzenek ki, Brendan Gleeson hozza a kötelezőt pár perces jelenlétével. Ugyanakkor meg kell említenem Robert Glenister maffiafőnökét, akire nem csak Couglinnak, hanem a nézőnek is morognia kellene, de a selypítő Ku Klux Klános sokkal jobb és úgymond utálhatóbb.

livebynightkep2

A szürke Bostonban a géppisztollyal felvértezett szeszcsempész bűnözők, a fülledt Floridában a Ku Klux Klán és a helyi rendőrfőnök megtért leánya jelenti a problémát. Melyik veszélyesebb közeg? Az előbbi, mivel emberünk abban a városban sokkal sebezhetőbbnek tűnik, utóbbi helyen pedig már eléggé úgy viselkedik, mint aki szintet lépett és vele nem lehet kibabrálni. Bár nyilván nehézségekbe ütközik, némelyiknél épp a lelkiismerete jelenti a problémát mégis inkább a bostoni közeg a feszültebb, a floridai helyzet inkább „szórakoztató”.

Régen volt igazán jó gengszterfilm, Affleck túl magasra tette a mércét és talán épp ezért várta tőle mindenki, hogy lenyűgöző alkotást adjon ki kezéből. Műve egy cseppet sem unalmas, egyáltalán nem érdektelen, de hiányzik belőle a stílus, kellettek volna frappáns szövegek és emlékezetes karakterek. Megvolt minden, ami elegendő lenne ahhoz, hogy sokáig emlékezzünk rá, így csupán egypatronos, élvezhető maffiózós alkotás lett. 60 %

Büdzsé: 65  millió dollár
Eddigi összbevétel: 19 millió dollár

8 komment

 1. Rokonszenvvel figyelem Ben Affelck rendezői karrierjét, szerintem egész csinos életművet épít, de ez most félrement. Ahogy Koimbra írja: a dialógusok papírízűek, a karakterek semmilyenek, a hangulat leginkább tompa és fáradt. Nem rettenetes, mint a 3 évvel ezelőtti Gengszterosztag, de sajnos nem is jó.

  • Épp egy Jack Reacher regényt olvasok, a főhős pont ugyanúgy kérdezget vissza, mint ahogy Affleck teszi a filmben. A könyvben elmegy, de a filmben eléggé necces. Mást nem nagyon tudok kiemelni, mert nem jegyeztem megy egyetlen szöveget sem, csak az érzés maradt meg:)
   Azt nem értem, hogy a Warner miért nem látta, hogy ebből nem lehetnek komoly díjak? Vakok? Eléggé komoly drámák vannak versenyben a díjakért. Szeptemberben vagy talán idén február mráciusban kellett volna bemutatni. Ha a Gengszterosztag tudott 17 misivel indítani, akkor ez a film is tudott volna. Nem lett volna akkora bukta. Így meg limitáltan vetítve elterjedt, hogy eléggé gyér a film.

 2. Sikerült megnéznem egy társasággal másodszor is, és nekem jobban bejött, mint elsőre. Érdekes, számomra pont a szövegek miatt tetszett. És fel is tudnék idézi belőle, bár ez Lehane érdeme, akit nagyon nagyra tartok. Zseniális író.
  Affleck jobb rendező, mint színész. Persze a látvány sem volt rossz. Különösen Zoe ruhakölteménye. Kevés film érkezik ebben a stílusban, ezért is becsülendő a törekvés, hogy egyáltalán moziba is jut belőle, mert igazából a kutyát nem érdekli már ez a stílus. Tisztelet a kivételnek. Társasággal, kis fröccs mellett egészen jó volt.

 3. Szàmomra kínszenvedés volt. Én is csípem Affleck Ùr munkàit, ahol rendezett is.
  Ez a film vontatott, halàl unalmas, nulla karakterek, érthetetlen motivàciók. A színészek élettelenek. Föleg Affleck. Ha magànéleti gondjai vannak, hagyjon ki 1-2 évet. De tényleg. Mert ezért kàr eröltetni, ha ilyen eredményt kapunk.
  Vàrtam ezt a filmet, marha nagy csalódàst okozott. Sajnàlom, basszus. :/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *