5

Az eredeti Szellemirtókról

ghostbusters1984-ben érkezett a Szellemirtók, amely nem csak az év egyik legtöbbet kaszáló filmje lett, hanem egyben az egyik legjobb alkotása. Illetve elérte, hogy megmaradjon a köztudatban, klasszikussá vált és nem merült feledésbe. Megjött a reboot is, amelyet gyakorlatilag senki nem várt, mindenki utálta az előzeteseket, ennek ellenére mégis úgy tűnik, hogy nem lesz csúfos bukta. No de Paul Feig rendező munkája érkezésekor tekintsünk kicsit vissza az egykori, 84-es filmre.

A sztori

Dr. Venkman, Dr. Stantz és Dr. Spengler az egyetemen végeznek kutatásokat. Habár Venkman nem veszi túl komolyan a feladatot, de kollégái hisznek abban, amit csinálnak. Ugyanakkor mivel nem igazán tudnak felmutatni semmit, kirúgják őket. Nem adják fel, és megnyitják irodájukat, szellemekre vadásznának. Eleinte nem igazán akad feladat, de aztán New York-ban egyre gyakrabban tűnnek fel kísértetetek.

A kezdetek

szellemirtokoriginalDan Aykorydot mindig is foglalkoztatták a paranormális dolgok és szeretett volna egy filmet is, amelyben szellemek vannak. A főszerepet magának és jó barátjának, John Belishinak szánta. Az eredeti elképzelés Ghostmasters címre hallgatott és a főszereplők, időn, téren és dimenziókon keresztül utaznak, kísértetekkel küzdenek, a SWAT csapathoz hasonló göncöt viselnek. Az I ain’t scared of no ghost szöveg pedig az 1937-es Lonesome Ghosts Disney rövidfilmből jött.

Aykoryd vázolta a sztorit Ivan Reitmannak, ő ugyan kedvelte az ötletet, de azonnal belátta, hogy túlságosan költséges lenne, és erre nem kapnának pénzt. Javaslatai alapján Aykroyd és Ramis átdolgozták a szkriptet három hét alatt 1982-ben. 300 millió dollárba került volna a film, ami a 80-as években is irtózatosan sok pénz volt és senki nem adott volna ennyit.

Belushi sajnos már a szkript befejezése előtt elment, így ő nem lehetett részese a filmnek. Állítólag Aykroyd Slimert/Ragacsot Belushi szellemének hívta a forgatáson.  John Candy-t is szerették volna megnyerni, de ő el akarta érni, hogy karaktere német akcentussal beszélt volna és snaucer kutyusai lennének. De senki nem érezte úgy, hogy az akcentus vicces lenne, másrészt így is volt „kutya” (Terror Dogs) a történetben, nem akarták beleerőltetni más fajtát. Eddie Murphy szintén üldözhette volna a szellemeket, azonban ő inkább a Beverly Hills-i zsarut csinálta meg.  Így esett a választás Bill Murray-re, majd Ernie Hudson-ra. Hudsonnak több szerepe lett volna, karaktere kapott volna háttértörténetet is, a légierő robbantási szakértőjeként kapott volna plusz perceket. Azonban a stúdió inkább Murray szerepét akarta kidomborítani, ennek Winston látta kárát. Amíg Murphy nem volt a fedélzeten, a figura sokkal korábban mutatkozott volna be, a hotelbeli zöld kísértet elkapásában már besegített volna.

A Habcsókember

A forgatókönyv eredeti változatában a Habcsókemberen kívül rengeteg hatalmas lény és teremtmény volt. Azonban miután Aykroyd és Ramis átírta, egyedül csak ő maradt benne, a többi elképzelést elvetették, és ráadásul csak a film végén tűnik fel. Peter O’ Boyle-ról, a Columbia Pictures biztonsági őréről mintázták, akivel Reitman a Űrvadász forgatása alatt találkozott, illetve a Pilsbury Doughboy és a Michelin figura ötvözetéből született.

habcsok

Slimer

Slimer/Ragacs a szkriptben nincs nevén nevezve, a filmekben nem tartozik a jófiúk közé. Azonban a rajzfilmsorozatban már a csapattal tart, tud kommunikálni, és rendelkezik valamiféle személyiséggel. Népszerűsége nőttön nőtt, és egyre jobban előtérbe került, még kapott saját animációs szériát is.

slimer

A bevétel

1339 moziban került bemutatásra Amerikában. 13,6 millió dollárt kaszált a nyitó hétvégéjén, az első héten 23 millió dollárt termelt, ami új rekord volt a stúdiónál. 5 héten keresztül vezette a bevételi listát. Az élvonalból Prince Bíboresője ütötte ki, de ekkorra már 142,6 millió dollárja volt filmnek. Végül 229,2 millió dollárral zárt, ami az év második legjobbja volt a Beverly Hills-i zsaru mögött. Miután újra bemutatták 1985-ben 238,6 millióra kúszott fel az összeg.

Who ya gonna call?

Ray Parker Jr. másfél nap nap alatt írta meg a főcímdalt. Hatalmas siker lett, három hétig vezette a Billboard Hot 100 listáját, és a Black Singles listán két hétig volt éllovas. Ezen kívül Parker Oscar-jelölést kapott.

A klipet Reitman rendezte, és nagyrészt neoncsövekkel telerakott elátkozott házban játszódik, a végén pedig a négy főhős a Time Square-en Parker Jr.-ral mászkál.  Jó néhány cameo is akad: Chevy Chase, Irene Cara, John Candy, Nickolas Ashford, Melissa Gilbert, Jeffrey Tambor, George Wendt, Al Franken, Danny DeVito, Carly Simon, Peter Falk.

A folytatás

ghostbustersvigoA Columbia a sikert  és a The Real Ghostbusters sorozat nézettségét látva mindenképpen akart egy folytatást és minél gyorsabban. Aykoryd, Ramis és Reitman nem szeretett volna újabb filmet, és más projekteken akartak dolgozni, de hát ugye a pénz nagy úr és belementek. A nyitány hatalmas volt, rekordot döntött, addig egyetlen film sem tudott ennyivel kezdeni, de egy hétre rá befutott Batman, és a 40,5 millió dollárral megdöntötte a csúcsot. Amerikában 112,4 millióval zárt, a nemzetközi területekről 102,9 millió folyt be.

A betervezett harmadik rész

Aykroyd a 90-es években lekörmölte a Ghostbusters 3: Hellbent sztorit. Ebben Manhattan alternatív verziójába, Manhelltonba kerülnek, ahol magával a Sátánnal szállnak szembe. A stúdió ugyan benne lett volna, de színésztársai nem igazán lelkesedtek az ötletért. Később átesett néhány átíráson a szkript, Ayrkoydék helyére egy fiatalos csapat került, a régi szereplőgárda pedig mentorként állt volna a háttérben. Mielőtt szóba került volna a reboot, Murray gyakran ellenezte a harmadik felvonást, és nem is nagyon akart benne lenni a filmben.

Karrierek

murrayMurray mögött volt egy-két ismert film, legalábbis a Golfőrültek és a Bombázók a seregnek szép siker lett. A Szellemirtók után eléggé felívelt a karrierje, jött a Szellemes karácsony, Isten nem ver Bobbal és hát ugye az Idétlen időkig örök klasszikus. Ezek mellett az SNL-ben rendszeresen szórhatta a poénokat, a 90-es évek még egy remek thriller, a Vad vágyak is belefért. Az ezredfordulót követően drámákban is kipróbálta magát, az Elveszett jelentés remek kritikákat kapott, Murray szintén begyűjtött egy valag elismerést. Wes Andersonnal többször dolgozott együtt.  De azért nem felejtette el, hogy hol kezdte, és rendszeresen vállal be humorosnak szánt filmeket. Hozzátenném, hogy a főszereplő négyes közül ő örvend a legnagyobb kultusznak.  Ne feledjük, hogy amikor Martin Shkreli két millió dollárért megvette a Once Upon a Time in Shaolin elnevezésű Wu-Tang-Clan lemez egyetlen példányát, a szerződésben benne volt, hogy Bill Murray mindenféle jogi következmény nélkül ellophatja azt.

aykorydAykroyd az SNL-ben kezdte, a Blues Brothers zenés filmje klasszikus lett. Sorra jöttek a sikerek, Eddie Murphy-vel játszott a Szerepcserében, Chevy Chase-szel hülyült a Kémek, mint mi vígjátékba,  Tom Hanks oldalán humorizálhatott a Behálózva filmben és még ott volt A nagy kiruccanás Candy-vel. De mindenképpen meg kell említeni a Marslakó a mostohámat és a My Girl-t is. A Komputerkémek pedig ott van a legjobb hacker alkotások listáján. Az 1993-as Csúcsfejek bukása után már inkább mellékszerepeket vállalt, benne volt a Tommy Boy-ban, a Bilko főtörzsben és az Otthon, véres otthonban. Próbálkozott a Blues Brothers folytatásával, de nem jött ki jól belőle.  Vállal még szerepeket, de egyik sem volt emlékezetes.

ramisRamis inkább íróként és rendezőként szerzett elismerést, mint színészként. Leginkább mellékkaraktereket játszott, többek között a Felkoppintva filmben alakította Seth Rogen apját, de benne volt a Narancsvidékben, a Pancserockban, illetve láthattuk a Lesz ez még így se! alkotásban.  A Szellemirtók előtt köze volt a már említett Golfőrültek és a Bombázók a seregnek szkriptjéhez. Ő írta és rendezte az Idétlen időkig vígjátékot, a Csak egy kis pánikot és folytatását és A bájkeverőt. De ő dirigálta az érdemtelenül megbukott Közös többszöröst is. 2010-től autoimmun betegségben szenvedett, 2014. február 24-én elhunyt.

hudsonHudson a Szellemirtók előtt inkább sorozatokban játszott, feltűnt az Űrvadász sci-fiben, de a nagy sikert követően sem nagyon változott semmi. Rengeteg szériában játszott, de azért akadtak mozifilmek is, bár inkább mellékszerepeket kapott. Meg kell említeni a Kongót, a Leviathant, A hollót. Folyamatosan dolgozik, de nem igazán lehet semmit kiemelni az utóbbi időszakból.

weaverSigourney Weaver az Aliennel ismert lett, a Szellemirtók csak dobott hírnevén és jó ideig minőségi szkriptek közül tudott válogatni. Játszott a Dolgozó lány vígjátékban, a Gorillák a ködben drámában, a Tökéletes másolat thrillerben és a Dave-ben, de a Galaktitkos küldetésben is benne volt. Nem maradhatott ki az Alien folytatásokból sem és ha minden igaz Neill Blomkamppal készítenek még egy részt. Az eltelt években a sikerek elkerülték, és olyan félresikerült alkotásokban vállalt szerepet, mint az Exodus, A gyilkos médium vagy a Chappie.

Rick Moranis mögött sorakozik néhány klasszikus. Világéletében a vígjátékot részesítette előnyben, nevettetni próbált, általában kissé flúgos figurákat alakított.  Az Űrgolyhók kiváló Star Wars paródia volt, a Drágám, a kölykök összementek kellemes kaland-szórakozás volt és ott volt még a Rémségek kicsiny boltja. 1997 óta, vagyis miután bemutatták a Drágám, most mi mentünk össze! folytatást, nem vállalt élőszereplős filmet.

reitmanIvan Reitman rendező szintén vígjátékokban utazik. A Szellemirtókat követően ledirigált a Törvényszéki héjákat, Arnold Schwarzeneggerrel a főszerepben elkészítette az Ovizsarut, az Ikreket és Juniort. Stallone-val befürdött, producere volt az Állj, vagy lő a mamámnak, de a film leszerepelt a kasszáknál. Az ezredfordulót követően  az Evolúcióval és A szuper exnőmmel csúnyán befürdött, de a Csak szexre kellesz és az Újoncok napja nem hozott rosszul. Producerként vette ki a részét a Beethoven kutyás filmből, a Space Jam-ből és a Cool túrából.

szinfalakmogottszellemirtok1

GHOSTBUSTERS, from left, director Ivan Reitman, Bill Murray, Sigourney Weaver, 1984, ©Columbia

szinfalakmogottszellemirtok2 szinfalakmogottszellemirtok3 szinfalakmogottszellemirtok4

szinfalakmogottszellemirtok6 szinfalakmogottszellemirtok7 szinfalakmogottszellemirtok8

5 komment

 1. Köszönöm a cikket. Jó volt olvasni erről a klasszikusról. Ez a két rész mai napig örökzöld és az is marad. A mostani fosra egyáltalán nem volt szükség,főleg a színészeire meg pláne.

 2. Tök jó cikk volt, nekem nagyon informatív és érdekes, a képek miatt még külön köszönet!

  Sok ilyen kellene, ezeket a legjobb olvasni.
  🙂

 3. Köszi én is a cikket! Jaja, az első rész klasszikus. A másodiknak is vannak momentumai. Ez az új förmedvény nem érdekel, nem számít milyen kritikákat kap. Mindenféle fajgyűlölet nélkül… Azt a fekete “nőt” az állatkertből szedték? Kib@szott nagy darab és valami eszméletlenül ocsmány pofája van.

 4. Nemrég pótoltam, az első rész kedves bolondság, a másodiknak az a baja, hogy teljes egészében koppintja az elsőt. Az új körül meg nagyok az indulatok, majd elválik, milyen lesz.

  • Az első sokkal jobb volt szerintem. Az újat is megnéztem, közel nem annyira rossz mint amire fel voltam készülve.

   Az meg kifejezetten tetszett hogy gyakorlatilag mindenki cameozott benne az eredetiből. (Kivéve szegény Harold Ramist)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *