0

Colonia

coloniaposzter

Ország az országon belül – Így lehetne jellemezni a Colonia Dignidad névre hallgató birtokot. A német igazságszolgáltatás elől menekülő, gyerekmolesztálással vádolt Pual Schrafer irányíthatta a 14.000 hektáros területet Kubában. A külső világ számára jótékonysági misszióként – közösségként jellemezték a kolóniát, azonban a diktatúrán belüli minidiktatúra afféle szigorúan őrzött munkatábor volt. A Pinochet-uralom alatt rengeteg ember került ide, akikről ezt követően semmilyen információt nem tettek közé, gyakorlatilag megszűntek létezni. Rendszeresek voltak a verések, fenyegetések, a molesztálások és az erőszak.

colonia2

1973-ban a katonai puccs során a német a fiatal szerelmespár, Daniel (Daniel Brühl) és Lena (Emma Watson) megpróbál biztonságos helyre jutni. Ám a férfit elkapják és ismeretlen helyre hurcolják, köszönhetően annak, hogy a kommunista forradalmárokat segítve propagandaplakátokat készített. Lena nem hagyja magára, kideríti, hogy a Colonia Dignidad helyre került, ezért úgy dönt, hogy csatlakozik a közösséghez, és megpróbálja kiszabadítani.

Az igazi főszereplő nem Watson vagy Brühl, hanem Michael Nyqvist. A svéd színész kiválóan kelti életre a félelmetes szektavezért, nélküle kevesebbet érne film is. Igazi pszichopata vadállat, aki a hangzatos beszédeket, idézeteket vagy éppen a gonoszt elítélő szövegeket nagy átéléssel, lehengerlően adja elő a közönsége számára. Még arra is van magyarázata az áhítattal bámuló követőinek, ha nem sikerül valakit visszahoznia a halálból. Élvezi a hatalmát, de azért át lehet verni.

colonia

Ebbe a fanatizált környezetbe hoz némi érzelmet Daniel és Lena. Előbbi kénytelen kissé sérültnek tettetni magát, így kevésbé figyelnek rá és nagyobb mozgástérhez jut. Emma Watson pedig keserves arccal próbálja elhitetni Schaferrel, hogy neki igenis van keresnivalója a kolóniában. Brühl és Watson között működik a kémia, egy embertelen világban próbálnak emberek maradni, megpróbálják megőrizni személyiségüket. A probléma, hogy Watson nem mindig meggyőző, talán elfáradt a másik szektás film, a Regression forgatása alatt.

Florian Gallenberger kiválóan, mondhatni félelmetesen közelíti meg a fanatizmust, a csodálattal bámuló statiszták csak dobnak a hangulaton. és a tábor bemutatására sem lehet panasz. De ezzel szemben a kezdeti nehézségek után idővel kissé egyhangúvá válik a szökés előkészítése. Mindenesetre a „mire képes a szerelem” témakörében üdítően hat a Colonia.

imdb: 7,2
rottentomatoes: 23 %

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *