4

Zootropolis – Állati nagy balhé (Zootopia)

zootropolis

Olykor elmerengek, hogy egykoron a stúdió rajzfilmjei eseményszámba mentek. Mindenki izgatottan várta, hogy elérkezzen a nagy nap és láthassa az újabb művet. De ahogy telt az idő a piacon egyre nagyobb teret követelt magának konkurencia, ám a minőség csupán egyetlen fronton javult, az alkotók inkább csak a képi világ tökéletesítették. Ám ettől függetlenül a stúdió mégis tartani tudott egy szintet, illetve mindig meg tudta lepni a közönségét egy-egy igen jól sikerült egészestés produkcióval. De mi történik, ha a Rontó Ralph rendezője, Rich Moore, az Aranyhaj alkotója, Byron Howard és Jared Bush összedugják a fejüket? Állatos mese. De úgy kéne fogalmazni, hogy egy állati mese.

Nem csupán az X+1-edik darab a sorban, hanem egy igazán jól sikerült alkotás született. A direktorok fogták az emberek világát, és zebrákkal, nyulakkal, lajhárokkal, oroszlánokkal (stb) helyettesítették őket. Alaposan átgondoltak mindent, ötletesen mutatnak be a metropolist, amelynek egyes területei teljesen elütnek egymástól és mindenhol más-más lények élnek.

zootopiakep11

Hősünk Judy Hopps, a lelkes nyuszilány. Bátor, talán kicsit meggondolatlan, de mindenképpen lelkes. És mindenki megrökönyödésére rendőr akar lenni. Fajtájának egyik tagja sem akart még zsaru lenni, de ez nem riasztja vissza. Nem adja fel, legyűri az előtte álló nehéz feladatokat, sikerrel lendül túl a vizsgákon és magára öltheti az egyenruhát. Nick, a róka a törvény ellenkező oldalán áll. Apró-cseprő átveréseket visz végbe. Nagyképű a ravaszdi, sokat képzel magáról, de egyáltalán nem akar nagy kalandokba keveredni. Viszont a szükség úgy hozza, hogy a nyuszinak és a rókának együtt kell felgöngyölíteni egy ügyet. Történik ugyanis, hogy néhány szelíd ragadozó egyik pillanatról a másikra őrjöngeni kezd, veszélyessé válik a társadalomra. De mi állhat a háttérben?

Rémlik valami az összeférhetetlen zsarupárosokról a klasszikus akciófilmekből, akik kezdetben nem szívlelik egymást, de aztán szépen összecsiszolódnak és kölcsönösen segítenek egymásnak? Moorék ügyesen emelték a buddy cop sztorik sajátosságát át és illesztették be saját történetükbe, Hopps és Nick párosa működik és még a dialógusok is kiválóak. E mellett kifejezetten dicséretes, hogy az animációt akár konspirációs krimiként is jellemezhető, ami a kisebbek számára is ugyanolyan élvezetes lesz (bár akadhat néhány ijesztőbb pillanat számukra), mint a nagyoknak.

zootro

És hogy mennyire felnőttes? Nagyon is. A gyerekek inkább a történetre, a vicces szövegekre és a vizuális humorra figyelnek, illetve a barátságra is nagy hangsúlyt fektetnek. Az öregebbek pedig mosolyogva nyugtázhatják, ahogy kifigurázzák a bürokráciát, szó esik a sztereotípiákról és a korrupcióról. Eszméletlen, hogy mi mindent sikerült beletenni a sztoriba, méghozzá úgy, hogy azoknak megvan a helye és egyik sem lóg csak úgy a levegőben.

Így tehát minden korosztály számára akad érdekesség ebben a szórakoztató bűnügyben. A rendezők élvezettel mutatták be Zootropolis szegleteit, kedvelhető főhősöket találtak ki és egyszerűen sugárzik belőle, hogy kedvüket lelték benne. Hangulatos és bájos, humoros és magával ragadó. 90 %

imdb: 8,4
rottentomatoes: 99 %

Eddigi amerikai bevétel: 154 millió dollár
Eddigi összbevétel: 465 millió dollár

4 komment

  1. Pedig Zootopia lett volna, csak az öreg kontinensen jogviták voltak egy ugyanilyen nevű állatkerttel 😀

    Ez egy nagyszerű rajzfilm, természetesen továbbra sem értemh,goy 3-4 stb éves gyerekeket minek elvinni, amikor SEMMIT nem értenek belőle, sőt az egyik mellettem kettővel ülő, végigunta az egészet,távolabb hátul pedig minden jelenetet magyaráztak neki a “kedves” szülők. Szerencsére több volt a felnőtt,és jókat kacaghattunk a poénokon.
    De a tánc a végén…igazán abba lehetne már hagyni…

  2. Most sikerült pótolnom. Van abban valami egészen vicces, hogy most a Disney másolta “vissza” a Dreamworks “állatok, akiknek valamilyen különleges tulajdonságuk van/fura dolgot csinálnak”-alapkoncepcióját. De egész pofás lett, bár nekem kicsit túl egyértelmű a tanmese-jelleg.

  3. Úgy látom ugyanakkor pótoltuk Nikodémusz 🙂 Egyetértek, hogy az alap tanítandó “bármi lehetsz ami csak akarsz”, “ne add fel” nagyon egyértelmű témák viszont a korrupció, félelemre alapozott politika, köntösbe rejtett diktatúra felé törekvés valamint a faji különbségek témáihiz nem árt a felnőtt kíséret. Ja és volt benne jumscare is enyhe horror vonal, nem csodálkoznék ha egy-két gyerek felsírt volna a moziban. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *