2

Recount (2008) / Game Change (2012)

írta Nikodémus

2016-02-recount-game-change-1

A héten megindult a versenyfutás a nyugati világ vezető nagyhatalmának elnöki székéért, legalábbis a jelöltségért. A főszereplők, Donald Trump, Hillary Clinton, Ted Cruz vagy Bernie Sanders még csak most próbálgatják erejüket, mi pedig ebből az alkalomból két tanulságos tévéfilmet veszünk elő.

24, Homeland, Kártyavár… örömmel tapasztalható, hogy az amerikai film- (pontosabban tévéfilm-)gyártásba hosszú évek naiv eszképizmusa után néhány éve visszatért a politikai reflexió. A nyugtalanítóan közeli múltról politikai filmet készíteni persze kockázatos vállalkozás: a történelmi távlat hiánya rosszul is elsülhet. Kiváltképp akkor, ha a téma eleve vitára ingerlő – ahogy azt az HBO két saját gyártású, remekbeszabott filmje, a Recount (Újraszámlálás) és a Game Change (Versenyben az elnökségért) is illusztrálja.

2016-02-recount-game-change-2

Mondják, egy ország demokratikus berendezkedésének minőségét leginkább talán a választások lefolyásán lehet lemérni. A 2008-as Recount a híres Bush–Al Gore párharc utolsó felvonását, a szavazat(újra)számlálási hercehurcát mutatja be, mégpedig kimerítő részletességgel. Ron Klain (Kevin Spacey) demokrata kampányfőnökként rezignáltan figyeli a befutó eredményeket, amikor stábja furcsa dolgot vesz észre: Floridában a különbség nagyon pici, és folyamatosan csökken. Az ezután következő, egyre élesedő küzdelemben minden előkerül: vélelmezett választási csalás, a gépi számlálók fogyatékossága, a paritásos felügyeleti rendszer tehetetlensége, míg végül a Legfelsőbb Bíróság dönt a botrányossá dagadt ügyben. A sztorit a drámai hatás kedvéért itt-ott kissé fikcionalizálták, a cselekmény azonban meglepően hűen követi a valós eseményeket, melyek önmagukban is bőséges alapanyagot szolgáltatnak egy feszült thrillerhez. Itt is megvan az alapállapot-konfliktus-fokozás-tetőpont-lecsengés dramaturgiai kvintettje, s az alkotók egyenrangú partnere a sallangmentes alakítást nyújtó (s ekkoriban még nagyvásznon is gyakran mutatkozó) Kevin Spacey.

2016-02-recount-game-change-3

Danny Strong és Jay Roach író-rendező páros következő filmjében, a 2012-ben bemutatott Game Change-ben visszalép kicsit, és a tömegdemokráciák választási rendszereinek vizsgálata helyett a politikai marketing józan határait feszegeti, amikor John McCain és alelnökjelöltje, az ellentmondásos Sarah Palin közös kampányát követi 2008-ból. Strong és Roach itt már nyíltan reflektál Amerika saját politikai jelenidejére: az első Obama-adminisztrációt megelőző kampány egyik legizgalmasabb fejezetét, Sarah Palin republikánus alelnökjelölt pályafutását mutatja be. Palin (Julianne Moore) személye első pillantásra zseniális húzásnak tűnik a kampányban: fiatal, dinamikus és szexi, mellette McCain (Ed Harris) is elevenebbnek tűnik. Ám amikor kinyitja csinos kis száját… a kampánycsapat érzi a bajt, és kemény tréningnek veti alá a alelnök-aspiránst, aki azonban maga is elbizonytalanodik saját szerepét illetően. És végül minden gallyra megy. A jól súlyozott, thriller helyett inkább drámaira hangolt történet és a neves színészek kitűnő játéka láttán önkéntelenül belegondolunk: hol végződik a felelős pártpolitizálás, s hol kezdődik a milligrammra kiszámított piár-kampány? Szabad-e életeket tönkretenni egy hirtelen nagynak bizonyult feladattal, a reflektorfénnyel vagy előre eltervezett sakkhúzással?

2016-02-recount-game-change-4

A konklúzió mélységesen lehangoló: a két filmet figyelve posztmodern technokratákat látunk. Naivitásukban megvezetett alkalmazottakat, kérges szívű opportunistákat, kis- és nagystílű hatalmi játszmákat, s az egyetlen cél, mely mindezt igazolni látszik: a siker. S a közjó? Úgy tűnik, a nagy sürgés-forgásban mintha már rég elsikkadt volna.

(Megjelent: Új Ember, 2012)


2 komment

  1. Nem pont ez de hasonló a Masters of horror sorozatban volt, a Homecoming címü epizód.Témájában legalábbis.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *