12

Nagy SW-hangoló: Ti mit gondoltok az I-VI. epizódról?

sw-hangoló1Néhány hét múlva újabb fejezet íródik a Star Wars-mitológia nagykönyvébe, ám amíg december 18-án, a VII. rész intrójaként felzengenek John Williams felejthetetlen taktusai, bepótoljuk lemaradásunkat, és sorra vesszük, mi történt eddig abban a bizonyos, messzi-messzi galaxisban. Némi személyes vallomás után ezúttal titeket kérdezünk: nektek mit jelentett anno s jelent most a Star Wars? Jöhetnek mindenféle emlék- és élménycunamik, vélemények és ellenvélemények!

2015-12-09-SW-ti-mit-gondoltok-1

Koromnál fogva nem élhettem át moziban az eredeti trilógiát (maximum a Jedi jöhetett volna szóba, de akkoriban nem foglalkoztattak különösebben a filmek), Han, Luke és Leia kalandjai inkább az unokatesóéknál zajló közös délutáni játszások hátteréül szolgáltak – az osztrák tévéből felvett videó végtelenítésével. Nem is maradt meg sok minden, csak egyvalami: a hangulata. Ez a rejtélyes, misztikus, ugyanakkor könnyed, csibészes atmoszféra, amely csendben hívogatott magához, hogy újra és újra megtapasztald. Mai fejemmel azt mondanám, hideg fejjel kikevert olcsó eszképizmus, de mégsem. A jawák járművének lassú mozgása a tatuini alkonyatban, a Luke és Han keresése a Hoth-on (az a T-47-es és az a zene mindig libabőrt hoz), Bespin lebegő kecsessége, Luke reménytelen zuhanása a „végtelen mélységű lyukba”, az éjszakai jelenet az Endoron, mikor kiderül a hősökről, hogy valójában testvérek – talán egyik sem filmtörténeti jelentőségű beállítás, mégis mindegyikről süt, hogy szívvel és odafigyeléssel készült. S hív, hogy világát bejárjuk, elmerüljünk benne – George Lucas és csapata ezt nagyon eltalálta.

A ’97-es Special Edition körüli rajongói összecsapásokat nem igazán értettem, de azért abszolváltam őket a moziban, ám a prequel-trilógia első két darabja hidegen hagyott. Tényleg. A kulcs számomra végül A sith-ek bosszúja lett, melyet a bemutató környékén sikerült kellően melankolikus hangulatban megnéznem, s ezek után ideje volt pótolni a többit is – hogy letisztuljon a sztori, az arányok, a saga. (A kapcsolt termékek az akciófiguráktól az SW-legókig sosem érdekeltek.) A III. epizód ettől persze nem lett jobb – az én szememben semmiképp –, a hat film viszont végre összeállt bennem. S ekkor már menthetetlen filmőrült voltam, Bergmant, Tarkovszkijt és a magyar klasszikusokat kóstolgatva.

2015-12-09-SW-ti-mit-gondoltok-2

*

Szóval: Ti hol, mikor és hogyan? (Vagy hogyan nem?) S persze: OT vagy PT? Barkácsolás vagy CGI? Csapatmunka vagy egyszemélyes filmkészítés? És végül: hippiszakáll vagy toka?

12 komment

 1. Gyerekként (13) láttam az első reszt, a kedvenc karakterem Jar Jar, Nekem kimondottan tetszett a baljós árnyak.

 2. A 90-es évek elején vasárnaponként a SAT 1en (valaki ebben megerősíti?, ha jól emlékszek még a régi Godzilla filmeket is e napokon adták) láttam az eredeti trilógiát először, majd hangalámondással sikerült újra néznem jó párszor és még párszor németül (PRO 4 is adta). Végül, amikor kiadták 1997-ben a SE-t akkor megvettem mind3at kazettán, azóta is megvannak! Érdekesség, hogy az Ep. IV-t első két alkalommal a szemétzúzós jelenettől láttam. A következő 3 részt már moziban néztem. A mai napig A Birodalom visszavág a kedvencem mind közül… most meg piszkosul várom az Episode VII-t, jegyek a zsebben a szegedi CC péntek hajnali 00:01-es vetítésére.

 3. Én is láttam az első trilógiát a német csatornákon. Egy szót nem értettem belőle, csak néztem, és arra gondoltam, hogy nálunk miért nem adja a tévé. Aztán megnyíltak a videotékák. Nem emlékszem hányszor vettük ki, de rongyosra néztük. És nagyon be voltam rágva, amikor nem tekerték vissza a kazettát.
  Aztán amikor valakinek megvolt a felújított nem tudom milyen változat, már kértem is kölcsön. 🙂
  Mindig Vader volt a kedvencem, és abszolút nem bántam, hogy a második trilógiában megmutatták Anakinként. Sokak szerint nyálas volt, no, de ki nem volt nyálas szerelmes fiatalként?
  A Birodalom Visszavág a kedvenc, és baromira várom a 7. részt. Kylo Ren lesz a favoritom – már az előzetesben is arc volt.

 4. VHS-en láttam először, majd még kb ezerszer a trilógiát. Tesómmal, unokatesóimmal néztük, vége lett, újra elkezdtük. És kívülről mondtuk a szöveget. Most egyébként már úgy gondolom, hogy a kompromisszumok és a nyomás miatt sikeredett így az Új Remény. A további két rész már nem igazán Lucas miatt lett jó, hanem a rendezők miatt.
  Az előzménytrilógia első részét nagyon vártam, nagyon, nagyon, nagyon. A moziban meg ott ültem és vártam, hogy na majd most….majd most jó lesz…majd most….és a végén azt mondta, hogy ez meg mi volt?
  A folytatás jobban tetszett, sokkal, csak éppen arra sem nagyon tudtam ráfogni, hogy Star Wars hangulat a harmadik meg valahol az első és a második között helyezkedik el. Lucas annyira máshogyan akarta bemutatni az előzményeket, hogy beletört a bicskája. Elfelejtette, hogy az eredeti filmek nem a kardpárbajok miatt jó, mert abban inkább csak csapdostak, olykor dühből. Az új trilógiában minden szépen csillogott, az érzelmek nevetségesek voltak. Abszolút csalódás volt.

 5. Én először szintén VHS-en láttam őket valamikor a 90-es évek elején, lévén 81-ben születtem, nekem is max. a Jedi jöhetett volna szóba, de 2 évesen nem érdekelt. 🙂

  Aztán moziban a 97-es felújításkor mindhárom részt megnéztem, majd az első részeket is szintén moziban (premierekkor) 1999-től 2005-ig.

  A véleményem – és bocs az ősrajnogóktól, de én így látom:

  IV. rész – Remény: Szerintem nem egy nagyon jó film, inkább csak azért tisztelem, mert a világot megteremtette. De a sztorija szerintem ennek a leggyengébb a teljes sorozatban. Sajnálom. 7/10-et kap.

  V. rész – Birodalom: A sorozat talán legjobbja, nagyon menő jelenetekkel, jó karakterekkel. Ez egy remek film. 9,5/10

  VI. rész – Jedi: A felhígulás elég erős volt az V. után, de azért még vannak benne remek dolgok, de az ewok vonal engem totálisan hidegen hagyott mindig. 8/10

  I. rész – Árnyak: 18 évesen tetszett, de azért nem voltam elragadtatva. Ha ma látnám a most már béna CGI biztos zavarna, meg Jar-Jar is, de a hármas fénykard párbaj a végén nagyon szuper, főleg közben Williams zenéjével. 7,5/10

  II. rész – Klónok: A szerelmi évődés kicsit béna lett, de ismét vannak nagyon menő jelenetek és Obi-Van is sokkal jobb lett mint az I. részben. A végén a full CGI arénáért nagyon kár volt, amúgy szerettem. 8/10

  III. rész – Sith-ek: A Birodalom mellett messze a legjobb rész szerintem. Ezt tudtam a legtöbbször megnézni a Birodalom mellett. Az erős hangulat és emlékezetes jelenetek miatt nagyon szeretem. Jól sikerült az átmenet is a IV. rész felé. 9,5/10

 6. Minden sci-fik legjobbika, vagyis ez így nem igaz de a star wars az a star wars, kiemelkedő. Talán pont ezért nem kellett volna csesztetni, de Abrams miatt bízok, hogy jó dolog jön ki belőle, viszont nem tetszik h futószalagon jönnek majd. Moziban egyiket sem láttam egyébként. A legjobb rész kétségtelenül a birodalom. De a kedvenc verzióm a 6. rész hangalámondásos verziója 😀

 7. Én már láthattam volna, de lemaradtam a legelső részről, nyári szünetben unokatesómmal meséltettem el százszor, és képzeltem el a mindenféle űrhajókat. Aztán a birodalom visszavágot már moziban láttam, akkor is ment a marketing, még 15 év múlva is virítottak a szekrényeimen a birodalmi lépegetős matricák, amiket akkoriban vettem. A Jedit meg valami délutáni matinévetítésen néztük, ahová az egész iskolai napközis csoport elmehetett 🙂
  Aztán emlékeztek mekkora szám volt az is, amikor adták a TV-ben? Ugye akkor még csak 2 csatorna volt, nem volt választék, ha jól emlékszem karácsony este adták le az SW-t 8-kor. Szerintem az egész ország azt nézte 🙂

 8. kb 6 éves voltam amikor megkaptam a díszdobozos trilógiát vhs-n. elképesztően lenyűgözött minden pontjában és azóta sem enged ez a varázs, most vagyok 23. több ezerszer láttam és néhány nagyon régi enciklopédiámat is most találtam meg a napokban, nagyon jó kis nosztalgiafaktor volt.

  az előzmény-trilógiának az első két részét moziban láttam és úgyszint megvannak vhs-n. akkori gyerekfejjel nyilván tetszettek, ma már másképp látom őket, de utálni nem tudom még a bajlós árnyakat sem.

  SW 1 TPM – 4/10
  SW 2 AOTC – 3,5/10
  SW 3 ROTS – 6/10
  —————–
  SW 4 TNH – 9/10
  SW 5 TESB – 10/10
  SW 6 ROTJ – 9/10

 9. 90-es években voltam gyerek egyszerűen nem tudom milyen volt elsőnek látni a 4-5-6 részt. Túl kicsi voltam de nagyon szeretem máig. Az 1-2-3-at TV-ben láttam azokat is szeretem nagyon. A régebbiekben jobb az atmoszféra meg a karakterek, az újabbakban meg jobb a fénykard párbaj meg az effektek. Kiegészítik egymást.

 10. Én LÁTTAM valamennyi részt a moziban. Ez azt is jelenti hogy benne vagyok a korban.(43) Még nem olvastam folyékonyan mikor megnéztük a Tátrában feliratosan ( nem volt jegy de a mozi előtt működő zugárustól vette a jegyeket apám 80 Ft-ért /négyszeres áron/. Két öcsém is ott volt, ezért apám gyakran suttogta a fontosabb mondanivalót) és az első kép azonnal letaglózott minket. A Csillagromboló sokkolt ahogy sorban a többi (zenéje elvarázsolt 20 évvel később lettem JW fan) A Lolka-Bolka után képzelhetitek mekkora megdöbbenés volt Darth Vader feltünése akitől – mondjuk ki – összecsináltuk magunkat. (szóba sem jöhetett mint kedvenc). A 4-5-6 rész így a legnagyobb filmélményem maradt (ET volt még akkor hasonló). Máig szeretem őket (idén is megnéztem mindhármat, kedvenc a Birodalom visszavág)
  A újak közül a harmadikkal voltam igazán elégedett, és most 20-án remélem újra minden a régi lesz…

 11. Szinte betűről betűre egyezni fog a véleményem Johnnyéval. Én láttam mind a 6 részt moziban. A klasszikus trilógiát 97-ben, amikor újra moziba küldték őket. Aztán 99-ben A baljós árnyakat. Akkor még tetszett az is, főleg a fogatverseny, ill. a film végi kapdpárbaj. A klónok támadása viszont már iszonyat csalódás volt, szerintem az a legrosszabb a 6-ból. A III. már jobban tetszett, viszont egyértelműen a IV-VI. a legjobb valóban a nagyszerű karakterek és atmoszféra miatt. Múlt héten tartottunk egy maratont, és bizony le kell írnom, hogy a klasszikus trilógia blue-ray minőségben még mindíg iszonyat menő! És szerintem még egy jó ideig az is marad! Ma pedig ‘hál Istennek jön a folytatás. Már alig várom! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *