9

Box Office: Vele van az Erő

starwarscoverAmerikai box office

Eléggé kevés volt az esély, hogy a Star Wars lecsússzon az első helyről. J.J. Abrams rendezése magabiztosan áll az élen, nem valószínű, hogy a következő hetekben más produkció le tudja szorítani. Általában véve a hatalmas eredményt produkáló filmek a következő hétvégén nagyobb csökkenéssel néznek szembe. De Az ébredő Erő (The Force Awakens) 38 %-kal hozott kevesebbet. 544 millió dollárnál jár!! Ennek fényében esélyes, hogy összejöjjön az 1 milliárd hazai földön? Az bizonyos, hogy a következő 1-2 hétben könnyen lehagyja a legtöbb bevételt hozó filmeket. Ó és nemzetközi szinten összesen 1 milliárd felett jár. Lenyomja az Avatar 2,8 milliárdját?

Will Ferrell és Mark Wahlberg vígjátéka dacolt az Erővel és eléggé korrekt eredményt produkált. A két színész legutóbb A pancser police-szal (The Other Guys) értek el szép bevételt és most bebizonyították, hogy nem csak a véletlennek volt köszönhető a kasszasiker. A közel 39 millió dollár csak a második helyre volt elég, de garantálható, hogy bőven túl fognak jutni a száz millión.

Ha pár hónappal tippelni kellett volna, akkor bizonyára azt mondtuk volna, hogy a Joy fő esélyes lesz az Oscaron és a komolyabb átadókon. Ehhez képest csak a szememet meresztem, amikor azt látom, hogy a David O. Russell és Jennifer Lawrence nevével fémjelzett életrajzi alkotás harmatosan muzsikál a nézők és kritikusok körében. A bevételre rápillantva azt kell, hogy mondjam, hogy bukásról szó sincs, viszont a stúdió nem tud a későbbiekben ráerősíteni a marketingre az igazán hangzatos kritikai idézetekkel.

concussionWill Smith neve már olyan vonzó, mint régen. A Focus: A látszat csal (Focus) is eléggé visszafogottan teljesített. Viszont a rapper-színész év végén egy futball-drámával jelentkezett, amelyet díjesélyesként emlegettek. Ha megnézzük az imdb-t (6,8) és a Rotten Tomatoes-t (60 %), láthatjuk, hogy a Concusson nem egy erős alkotás. Tehát az igazán pozitív visszhang nélkül elviekben nincs túl sok esélye a drámának.

Befutott a Holtpont (Point Break) rebootja is, amelynek premierje Kínában volt. Semmi esély nem volt arra, hogy az eredeti film nyomába érjen, de reménykedhettünk, hogy valamennyire szórakoztató lesz az akció. Nos, úgy tűnik, egy totál félresikerült filmről van szó. 4 %-on áll a Rottenen és az imdb-n is az öt csillaghoz közelít. Nemzetközi szinten már bezsebelt 43 millió dollárt, Amerikában pedig egy nem túl acélos 10 millió dollárt gyűjtött be. Elvileg 105 millió dollárra rúg a költségvetés, szóval nagyon teperni kell a haszonért.

100 helyen mutatkozott be az Aljas nyolcas (The Hateful Eight), amivel a 11. helyre befért a western. A 11. helyre, 45.000 dolláros vászonátlaggal. Eléggé kemény. 4,5 millió dollárt kasszírozott Tarantino műve.

Hétvégi top 10 eredmény, az adatok a boxofficemojo-ról vannak

Cím

Hétvégi bevétel

Eddigi bevétel

Változás %-ban

Büdzsé

Star Wars 7

153,52

544,67

– 38,1

200

Daddy’s Home

38,80

38,80

50

Joy

17,50

17,50

60

Nővérek

13,88

37,14

-0,3

30

Alvin és a mókusok 4

12,70

39,39

-11,11

90

Concussion

11,00

11,00

35

The Big Short

10,52

16,01

+ 2.681,0

28

Holtpont

10,22

10,22

105

Éhezők viadala

5,30

264,60

10,1

160

Apollo fia

4,60

96,31

– 8,2

35

9 komment

 1. azért az elég kemény,hogy második hétvégén 153 milla hazai földön. Ez az összes többi listán szereplő művet megmentené,ha elosztanák köztük.

 2. Ahogy az adatokat elnézem, a Force Awakens valamivel jobb eredményeket mutat, mint a Jurassic World, azaz a 2 milliárd nagy valószínűséggel meglesz. Viszont lehet, hogy lassabban fullad ki, mint dínók, mert egyrészt jobb kritikákat kapott, másrészt ez mégis csak a Wars, többen fogják megnézni többször is. Ja, és most nem tudom fejből, hol nem mutatták be, de van még egy-két nagy piac, ahol tarolhat majd.
  Én nem lepődnék meg a 2,5 milliárdon sem, de az Avatar legyőzése és a 3 milliárd sem kizárt szerintem, de az utóbbi kettőhöz már véres lesz a torka a SW-nak is (más kérdés, hogy szerintem az Avatart az új részek előtt tuti másorra tűzi majd Cameron újra, ami megint megdobja majd az eredményeit, és lehet, hogy visszahódítja majd az elsőséget).

  • Kínában majd csak január 9-én mutatják be. 150 milliót ott is bezsebel, de gyanítom, hogy többet.

 3. Az észak-amerikai 1 Mrd szerintem esélyes, az Avatar legyőzése kérdéses, meglátjuk. Egyelőre az látszik, hogy É-Amerikában és rajta kívül kb. ugyanannyit hoz. Az Avatar legyőzéséhez 1:2 arány illene. A 2 Mrd valószínűleg meglesz, és a Titanic legyőzése sem reménytelen.

 4. A büdzsé adatok honnan vannak? Mert a boxofficemojo-n a SW7-nél is N/A van, tehát nem áll rendelkezésre.

 5. Elvileg 200 millió + forgalmazási költség. (Bár, egy helyen olvastam 150 milliót is, de ezt én kétlem. Olcsó SW-t eddig csak Lucas tudott. Az általa rendezett 4 rész nem számított kiugróan drágának a maga korában, hiszen 11 millió volt a IV. rész, az első három darabja pedig 115 millió körül volt, a III. pontosabban 113 volt csak.)

 6. Apollo fia (Creed) pedig hamarosan a 100+ os táborban lesz! Ez tök jó hír!

  A SW VII. egyébként közel másfélszerezte az eddigi rekordot a második hétvégék tekintetében. Hazai földön mindent verni fog. Világszinten még azért kérdéses.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *