1

Focus – A látszat csal (Focus)

focusposzter

Egy szélhámosfilm akkor üt igazán, amikor tudod, hogy át leszel verve, fel is készülsz rá, majd mégis nagyot koppan az állad. Az sem baj, ha nem számítasz rá. Esetleg el lehet adni zseniális dumákkal is a produkciót, illetve azzal sincs komolyabb baj, amikor egyértelmű, hogy a főszereplőknek nem esik bántódása, de eléggé akciódús és érdekes, hogy szórakoztatni tudjon. De nagy a baj, amikor nincsenek igazán jó szövegek, nem tudnak meglepni, világos, hogy a főhőst nem kell félteni. A Focus sajnos ilyen.

Nicky (Will Smith) profi szakmabeli, társaival ügyesen és szervezetten csenik el a drága csecsebecséket, akasztják le pénzes emberekről a dollármilliókat és rafinált(nak hangzó) ötletekkel rukkolnak elő másodpercek alatt. Jess eléggé kezdő, szeretne felsőbb ligában játszani és Nicky felkarolja a fiatal nőt (Margot Robbie). Egy nagyobb balhé után útjaik elválnak, majd idővel egy másik helyszínen újra találkoznak.

focus1

Lehet, hogy a szinkron tehet róla, talán nem, de Kálid Artúr úgy szólaltatja meg Smitht, mintha a mintha durván unná a helyzeteket, árad belőle a nagyképűség és tudja, hogy úgy is szép összeg üti a markát, teljen már le az akcióra szánt idő. Éppen ezért egy pillanatig sem tudják elhitetni, hogy a nagy Nicky-t valaki át tudja verni a palánkon.

Meglepő? Talán annak, aki először néz átverős filmet. A Szemfényvesztőket sem lehetett eredetinek nevezni, ám cserébe érdekesen tudták tálalni a témát és egy pillanatra sem ült le a cselekmény. A Focus kezdetben zsebtolvajlással igyekszik felkelteni a figyelmet, amire még csak rácsodálkozni sem lehet. Később behozzák a romantikát, ami eléggé laposra sikeredett.

Szomorú, hogy Smith valahol a Föld után környékén elhagyta az arányérzéke és erős gondok támadtak a szimatával. Szélhámoskodása közel sem annyira szórakoztató és megdöbbentő, mint amilyen szeretne az lenni. Menti a menthetőt, hogy általában mindig történik valami, egy-két alkalommal ugyan leül a történet, de aztán újra sebességbe kapcsol. Könnyed limonádét akartak készíteni. Nem sikerült.

imdb: 6,9
rottentomatoes: 56 %

Büdzsé: 50 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 38 millió dollár
Eddigi összbevétel: 75 millió dollár

Egy komment

  1. Forgatókönyv nulla, ritmus nincs, főszereplőink taszítják egymást… félresikerült az egész.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *