8

A Föld után (After Earth) – írta Mini Me

földutan

Az emberiség tönkretette a Földet. A planéta elhagyása után egy új bolygón lelnek menedéket, a Nova Prime-on. Azonban az új bolygó, új ellenfelekkel szembesíti fajunkat, akik fegyverként az ursákat (a félelemérzet során a vérbe kerülő adrenalint és az ettől felszabaduló feromont érzékelik, ergo látják a félelmet) felhasználva próbálnak minket elzavarni a Nováról. Egyetlen esélyünk a Cypher Rage (Will Smith) vezette Védőrök csapata, a Kísértés elnevezésű „fegyverrel” (érzelmi elhatárolódás a világtól, a félelem tudatos tagadása és kikapcsolása), akik képesek legyőzni, ezeket a veszélyes lényeket. Kitaj Rage (Jaden Smith) szintén apja nyomdokaiban halad és védőr kadétként bontogatja szárnyait. Azonban megfelelési kényszere apja felé, makaccsá teszi és rossz útra tereli, ezért a családfő úgy dönt, utolsó rutinbevetésére magával viszi a fiát. Hajójuk azonban aszteroidaviharba kerül és lezuhannak, a Földre zuhannak, amely az elhagyása óta eltelt 1000 évben újjá teremtette ökoszisztémáját, immár a legkárosabb lény, az ember nélkül. Cypher súlyos sérülései miatt fiára vár a feladat, hogy megmentse mindkettejüket és szembenézzen a hajó roncsai közül kiszabadult félelmetes ellenféllel.

Maga a történet nagyon jó táptalaj lenne egy igazi színészi virágzáshoz. A látványvilág részemről teljesen rendben volt. Szépek a tájak, a háborítatlan természet illúziója, a régi-új lények felbukkanása. Viszont a két főszereplő játéka sajnos nem olyan, amilyet megérdemelnénk mi nézők. Először is Cypher karakterének fejlődésében kulcsfontosságú, hogyan válik a rideg katonából újfent aggódó apa, aki szabadjára engedheti elfojtott érzéseit, amikor fiát soha nem látott veszélynek teszi ki. Nos Will barátunk faarccal tolja végig az egész filmet, úgyhogy ebből nem látunk semmit. De régen is volt már, amikor Robert Neville szemeiben egy perc alatt több érzelmet láttunk, mint ebben az egész alakításban. Volt a szerepben potenciál, de nem sikerült kiaknázni. A másik főszereplő hasonló cipőben jár csak ellentétes előjellel. A családi tragédia szemtanújaként félelemmel teli fiú, aki kényszeresen akar apja nyomdokaiba lépni, sőt túlszárnyalni őt, igen kellemes fejlődés-lélektani úton mehetne keresztül, amint veszélyekkel teli útján legyőzi félelmét, önmagát, közben ember marad és férfivé válik. Remek lehetőség ez egy színésznek, de nem Jaden Smithnek. A srác már most elhiszi magáról, hogy sztár és vagy rosszul játszik vagy erősen túljátssza az adott szituációt. Határozott meggyőződésem, hogy a film működőképes lett volna, ha valamelyik szereplő nem a Smith család tagja. Nem lett volna az év filmje, de talán több lett volna apa-fia csináljunk egy kis pénzt a családi nyaralásra showjánál. A boldogság nyomában még elment a kissrác afrofrizuval és apa nyomában, de azóta felcseperedett és a játéka túlságosan tudatossá vált. Ezért azt érezzük, egyáltalán nem őszinte. Nem tudta átmenteni a gyerek énjét a tinédzser önmagába. Érezhetünk egyfajta beképzeltséget Jaden Smith játékában, ami sajnos neki nem áll olyan jól, mint ahogyan mondjuk J ügynöknek vagy Mike Lowrynak. Will Smith tudatosan építgeti trónörököse karrierjét, amibe bőven belefér, hogy saját, közös produkciókat hozzanak létre. Nem is lenne ez baj, ha működne a film vagy ők együtt, de sajnos ez nincs így. Will-t egyfajta tudatos visszafogottság jellemzi végig, amire válaszul fia túlburjánzása időnként egészen idegesítő. Ha most kéne tippelnem, akkor azt mondanám Jaden Smith nem lesz jó színész, de sztárrá építik idővel.

A rendezésről csak annyit, hogy teljesen egyszerű. Shyamalan helyett bárki, akinek van rutinja a kamera mögött leszállíthatta volna a filmet. Akár Jada is rendezhette volna és még többet spórolhatnak. A történetben tényleg sokkal több van ennél, a látvány korrektsége egy dolog, de még azon is lehetett volna fokozni. A legnagyobb hiányosság azonban az, hogy nincsenek színészek. Csak szereplők vannak, akik teszik a dolgukat, de közben „meghalnak” a karakterek a vásznon, sőt meg sem születnek. Csak ott vannak, aztán nincsenek, aztán megint, oda-vissza, de semelyik pillanatban nem adnak hozzáadott értéket a filmhez.

 

Összeségében véve a Föld után nem más, mint egy egyszernézős, sci-fi, némi drámai húrral, amit időnként megpendítve lépkedünk előre a történetben. Egy Smith házi show, ami semmi másra nem jó, mint arra, hogy a gyereket többet lássák a moziban, viszont ezzel bekövetkezik az a tragikus paradoxon, hogy minél többet látják ezt a gyereket szerepelni, annál többen látják majd, mennyire rossz színész valójában. Aztán lehet idővel majd ez megváltozik, de ebben a filmben ilyen lírai fordulatra nem kerül sor.

imdb: 4,9

rottentomatoes 11 %

Büdzsé: 130 millió dollár
Amerikai bevétel: 59,7 millió dollár
Eddigi összbevétel: 235,6 millió dollár

8 komment

 1. nem is a mozijegy árát, inkább az elvesztegetett időt sajnáltam a legjobban a film megtekintése után. hát nem erre számítottam…. nem volt magasan a léc, de atyaég…!!!!

 2. Szerintem is a boldogság nyomában lesz inkább…Ott nagyon jók voltak. A trailer sem fogott meg ennél, az Imdb átlag sem és a kritika is azt súgja, hogy Will-nek ez sem jött össze…

 3. Smith úrhoz valahogy nem ér vissza, h mennyire nem szimpatikus a fia a jónépnek:P

  Ahelyett, hogy 40-50 millió dollárokat kérne egy filmért, meg a sarjait nyomatná ezerrel, inkább csinálhatna újra jó filmeket.

  régen nagyon bírtam az ürgét, de egyre gázabb sajnos:P

  úgy tűnik ez a pszichó egyház nincs túl jó hatással senkire 😛

 4. Minden sztárnak kell egy nagy pofon, hogy leszálljon a Földre. Will Smith is azt gondolta, hogy neki aztán mindent lehet. Thriller, akció, sci-fi, dráma…dől a lé. A méregdrága Föld utánnal túllőtt a célon. Érthető, hogy fiacskájából is sztárt akar nevelni, de a Boldogság nyomában filmben csak a háttérben állt, a Karate kölyköt meg eladta a nosztalgia, Chan és ráadásul még korrekt módon össze is hozták. De itt kifejezetten Jaden áll a középpontban és egyáltalán nem bírja el a hátán a filmet. Más részről túlságosan lassú, vontatott, hogy legyen elég idő a néző szájába rágni, hogy baszki mennyire fontos dolgokat akarnak ők itt most mondani. Kissé dühítő. No de Smithnek van még pár dobása, Shyamalannak meg nincs. Az év egyik legrosszabbja.

 5. Most pótoltam. Rossz, de azért nem nézhetetlen, Shyamalanhoz képest semmiképp sem. Persze nem nagyon működik benne semmi sem a látványon kívül, de ez legalább annyira a Smith család hibája, mint a rendezőé.

 6. Eddig sem értettem és a kritikát illetve a kommenteket végigolvasva sem értem hogy miért lett ennyire lehúzva ez a film. A “nézehetetlen” és “az év egyik legrosszabbja” jelzők meg aztán nagyon durva ferdítés. Egymás után meg ezt és a Pacific rim-et. Jóllehet ez utóbbit se dícsérték agyon de sokkal jobb kritikát kapott mint az After earth? Nem volt benne egy normális párbeszéd, hányingerem lett a kliséktől. Röhögve néztük végig a haverommal, pedig mindketten szeretjük az igényes filmeket. Nagy csalódás volt az after earthel ellentétben amitől nem sokkal kaptam kevesebbet mint amit vártam. Ez egy nézhető, élvezhető popcorn mozi.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *