0

Libabőr (Goosebumps)

libabor

R.L. Stine-t a gyerekkönyvek Stephen King-jének nevezik. Tehát horrorisztikus, szörnyekkel megrakott, borzongató regényeket ír, csak éppen fiatalokra szabva. Temérdek történetet adott ki kezei közül, ennek megfelelően igen sok lény ijesztegethette a főhősöket a cselekmények során. A szerző eléggé termékeny volt, ráadásul még felettébb népszerű is, a filmben meg is említik, hogy 400 millió példány kelt el a könyveiből. Ami azért egészen szép teljesítmény. De vajon melyik rémséget kellene bemutatni egy adaptációban. Ott van a vérszomjas jeti, a brutálsáska, apró, de halálos robotok, idegen lények. És mi lenne, ha egyszerre indulnának pusztítani?

goosebumps1

Abból indultak ki, hogy a Stine által kitalált szörnyűségek valódiak, amelyeket csupán a kéziratok tartanak fogva. Ha kinyitják, akkor megjelenik a rémséges lény. Az író szomszédjába egy anya fiával költözik be. A srác megismerkedik Stine lányával és amikor úgy véli, hogy a mogorva író csúnya dolgokat művel a házban újdonsült cimborájával az éj leple alatt belopózik. Majd úgy alakul, hogy a gondosan lelakatolt iratok kinyílnak és indulhat a haddelhadd.

Nem hiába hasonlítják egyesek a Jumanjihoz a filmet. Csak éppen itt nem egy játék okoz bonyodalmat, hanem iratokból kilépő lények hozzák rá a frászt a környékbeli lakosokra. És úgy ahogy abban a produkcióban, itt is pontosan tudja a rendező, hogy mit várnak tőle, mi az amit megtehet és meddig szabad elmennie. Ennek fényében az effektmesterek olyan kinézeteket adtak a felvonultatott fenyegetéseknek, ami láttán a fiatalabbaknak nem kell pelenkát cserélni és az idősebbek sem rázzák fejüket lemondóan.

goosebumps

Vér és randa halálesetek nélkül kellett rettenetes teremtményeket bemutatni. Így tulajdonképpen hőseinknek bujkálni kell, ha pedig lelepleződnek futhatnak, ahogy tudnak. A tempóba pedig bele kell férnie a tiniromantikának is, ami szerencsére korrektnek nevezhető. És mivel családi kalandfilmről van szó, így a főszereplőket mindenképpen szimpatikussá kellett tenni. Dylan Minnettem Odeya Rush és Jack Black is kedvelhető, ráadásul a humor terén sem teljesítenek alul.

Újdonságot ne keressünk benne, meglepő helyzetekre vagy pillanatokra se számítson senki (kivéve ha eddig csak pár filmet látott). Amit vállal, azt teljesíti és bő másfél órára leköt. 70 %

imdb: 7,0
rottentomatoes: 74 %

Büdzsé: 58 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 73 millió dollár
Eddigi összbevétel: 103 millió dollár

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *